Bruin brood heet pane integrale en er zijn meerdere soorten. In Midden-Italië is pane integrale meestal zonder zout, maar er zijn ook soorten met zout. Wil je graag bruin brood met zout dan kun je vragen naar 'pane integrale con sale'.
Over het algemeen houden de Italianen - net als wij in Nederland - wel van wat brood. Al hebben ze wel wat andere tradities dan wij. Zo eten ze tijdens hun prima collazione (ontbijt) vaak een zoet broodje (brioche) of una pasta, waarmee een zoet gebakje bedoeld wordt.
Fare la scarpetta. Het is je vast wel eens gebeurd in een restaurant in Italië: nog voor je je drinken hebt besteld, staat er al een mandje brood op tafel. Waar wij Nederlanders dat het liefst direct aanvallen en besmeren met kruidenboter, tapenades of andere smeersels, blijken de Italianen toch een geduldig volk.
In Italië is brood altijd op tafel aanwezig. Brood is onmisbaar voor de Italianen, Het is de begeleiding van elke gang, afgezien van de dolci (het nagerecht). Brood wordt vaak gebruikt om het restant saus van je bord te vegen, in Toscane noemen ze dit fare la scarpetta (de schoen maken).
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
Dit doen ze om te voorkomen dat de barista het overzicht kwijtraakt over de klanten die al betaald hebben en die dit nog moeten voldoen. Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00.
Voor een brood betaal je € 1,59 en een fles wijn uit de middenmoot heb je al voor 5 euro.
Dat is er ook nog steeds bij volwassenen: 36 % van de Italiaanse mannen gaat pas na mezzanotte, middernacht, naar bed in tegenstelling tot 23% van de Italiaanse vrouwen. Nederlanders daarentegen gaan gemiddeld eerder naar bed, namelijk tussen 23.00 en 23.15 uur.
In Italië zijn goede tafelmanieren van groot belang. Een aantal zaken die je in gedachten moet houden: Veeg je mond nooit af met je servet, dat wordt als zeer onbeleefd beschouwd. Leg je handen niet op tafel tijdens het eten, maar houd ze op schoot.
Bakkers nemen ook in Italië de tijd voor brood. Zo'n lang proces maakt brood erg lang lekker, maar ik eet mijn ciabatta het liefst kraakvers en knapperig. Italianen kennen veel broodsoorten die heel lang houdbaar zijn. De pannetone bijvoorbeeld.
Algemeen. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt.
In het restaurant
Als de rekening van een restaurant bijvoorbeeld 46 euro is, is het gebruikelijk om 50 euro achter te laten zonder om wisselgeld te vragen. Bij een rekening van 100 euro is het echter eerlijker om 10 euro fooi te geven, dat is 10%.
Welke rol speelt de siësta in Italië? In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
Italië is gemiddeld 4% goedkoper dan België. Kijken we naar de huurprijzen, dan is het verschil maar liefst 40%. Zo betaal je in België gemiddeld meer dan 700 euro voor een appartement, terwijl je daar in Italië maar iets meer dan 400 euro voor kwijt bent.
Het gemiddelde salaris in Italië ligt op ongeveer €1923 bruto per maand. Italië heeft geen wettelijk vastgesteld minimumloon.
Als je naar de meest recente prijzen kijkt en Italië en Nederland vergelijk blijkt dat de kosten van levensonderhoud in Italië beduidend lager zijn dan in Nederland. Prijzen boodschappen: in Italië 10,21% lager dan in Nederland.
Italië: Familie en vrienden begroeten elkaar met een kus op iedere wang. In sommige regio's drie. Ze leggen daarbij vaak een arm op de schouder of geven een knuffel. Wordt u aan vrienden van vrienden voorgesteld, dan krijgt u ook een vluchtige kus.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Tussenwerpsel. vaffanculo! (scheldwoord), (vulgair) rot op!, sodemieter op!
Als je de ober bij je wilt roepen, steek je een vinger op en probeer je oogcontact te maken. 46. Italië is meer dan Toscane! Zie ook punt 42.
Pizza, het bekendste Italiaans eten
De pizza komt ergens uit het Middellandse Zeegebied, waar al duizenden jaren ronde broden worden gebakken die dan meteen als bord dienden. In Italië doken ze in de 17e eeuw in de annalen op, toen er in Napels 'pizzaioli' waren die ze bakten.