Ouderen worden namelijk vaker wakker, slapen lichter, hebben tijdens hun slaap meer last van geluiden en brengen minder tijd door in hun diepe slaap. Desalniettemin, hebben ouderen evenveel slaap nodig als jongere mensen. Dit is de reden waarom veel ouderen een middagdutje doen.
Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal komt dit door nachtelijke ademhalingsstoornissen, zoals het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS).
U valt overdag vaak zomaar in slaap, zonder dat u er iets tegen kunt doen. Of u bent overdag extreem vermoeid. Het is mogelijk dat dit het gevolg is van een slaapziekte.
Ouderen hebben vaak de neiging om steeds eerder naar bed te gaan en vaker middagdutjes te doen, bijvoorbeeld doordat ze in hun stoel indommelen. Dit soort slaapgewoontes en een verstoord slaapritme kunnen een belangrijke oorzaak zijn van slaapproblemen.
'Oudere mensen hebben minder slaap nodig' klinkt het vaak, maar dat is slechts een fabeltje. Wat er wel gebeurt bij het ouder worden, is het optreden van veranderingen in het slaappatroon. Een oudere persoon heeft dus net als de gemiddelde volwassene een slaapbehoefte van 7 à 8 uur per nacht.
Meer dan de helft van alle 1.200 ondervraagde mensen van 65 jaar en ouder slaapt 7,5 uur per nacht en tussen elf uur 's avonds en half 8 's ochtends. Dit is vergelijkbaar met de slaapgewoonten van veel jongere mensen.
Naarmate mensen ouder worden, verandert hun slaappatroon. Ouderen worden namelijk vaker wakker, slapen lichter, hebben tijdens hun slaap meer last van geluiden en brengen minder tijd door in hun diepe slaap. Desalniettemin, hebben ouderen evenveel slaap nodig als jongere mensen.
Uit een studie bleek dat mensen die slecht sliepen, meer kans op dementie leken te hebben. Daarna zijn er verschillende herhaalonderzoeken gedaan in meerdere landen. Daarin kwam naar voren dat slecht slapen vele jaren later het risico op dementie lijkt te verhogen.
Je herkent het vast wel dat je na een lange nacht slaap erg moe opstaat en haast niet vooruit te branden bent. Teveel slapen maakt slaperig! Belangrijk is de kwaliteit van je slapen. Niet iedereen heeft dezelfde aantal uren slaap nodig, maar gemiddeld heeft een volwassenen tussen de 6 en 9 uur slaap nodig.
Door gezond te leven en een goed slaapritme te volgen kun je voorkomen dat je te veel of te weinig slaapt. Speciale hulpmiddelen zoals een verzwaringsdeken kunnen je daarbij helpen. Het kan echter ook zijn dat je te veel slaapt omdat je een onderliggend probleem hebt.
Deze receptoren verhinderen het vrijkomen van melatonine, het hormoon wat ons slaperig maakt. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat je jezelf verhindert om in de juist zo kwalitatieve diepe slaap te vallen. Zelfs wanneer je ogen dicht zitten tijdens het slapen vangen de lichtreceptoren het licht van de televisie op.
Syndroom van Kleine-Levin (KLS) een zeldzame neurologische stoornis met een onbekende oorsprong, en wordt gekarakteriseerd door recidiverende-remitterende episodes van hypersomnie, geassocieerd met cognitieve en gedragsstoornissen.
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je 'te' is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.
Liggen en zitten is net zo goed. In beide gevallen krijgt het lichaam rust. Het is heel belangrijk om spieren te ontspannen. Alle processen in het lichaam komen ook tot rust.
Mensen met hypersomnia slapen soms negen uur of meer, maar voelen zich 's ochtends nog steeds niet uitgeslapen. 's Ochtends kunnen ze moeilijk wakker worden, ze hebben geen energie en blijven zich vermoeid voelen. Ze hebben overdag nog steeds behoefte aan slaap en kunnen verward of prikkelbaar zijn.
Kenmerken van dementie
vergeetachtigheid; taalproblemen, bijvoorbeeld niet op woorden kunnen komen of de betekenis van woorden vergeten; gedragsverandering, bijvoorbeeld ongeduldiger worden, of woedeaanvallen; problemen met dagelijkse handelingen, zoals boodschappen doen of het bedienen van een computer.
Microslaap is lastig te herkennen. Ze komt meestal onaangekondigd, hoewel zich soms van tevoren sufheid en plotseling opkomende vermoeidheid voordoet. Knikkebollen en dichtvallende oogleden kunnen een aanwijzing zijn.
Vroeg slapen kan heel gezond zijn. Vroeg slapen zorgt voor voldoende slaap en een uitgerust gevoel in de ochtend. Echter hoeft vroeg slapen niet altijd even positief uit te pakken. Te veel slapen kan namelijk negatieve effecten hebben en het verstoren van uw slaapritme ook.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht.
Met het sundowning syndroom wordt bedoeld de verandering in het gedrag van veel ouderen met dementie tegen het eind van de middag waarbij ze rustelozer worden naar huis of hun ouders willen, gaan rondlopen, moeilijk gerust te stellen zijn, verwarder en onsamenhangender zijn.