Alle baby's lusten wortel, ze zijn natuurlijk een beetje zoet. Winterpeen, bospeen, waspeen of oerpeen het maakt niet uit welke je geeft aan jouw kindje zolang ze maar zacht gekookt/gestoomd zijn.
Elke soort groente is geschikt voor baby's. Je kunt bijvoorbeeld eerst de wat zachtere smaken van bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen laten proeven. Gaat het goed? Maak dan ook groentehapjes van andere groentesoorten.
Je kunt het beste starten met zachte, zoete groenten zoals pompoen, wortel en bloemkool. Per 1 à 2 weken kun je dan een nieuwe groente toevoegen en ze gaan afwisselen. Baby's moeten leren eten van een lepel.
Een gekookte aardappel is een heel gezond en lekker voor je baby. Daarnaast zijn aardappelen heel gemakkelijk met tal van groenten te combineren tot lekkere babyvoeding. Enkele suggesties zijn aardappel met wortel, aardappel met broccoli, of aardappel met bloemkool.
Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
Eén vraag die veel wordt gesteld is: wat mag een kind van 12 maanden niet eten? Naast rauwe vis en rauw vlees zijn er namelijk nog meer dingen die je jouw kindje van 12 maanden beter niet kunt geven. Dat geldt ook voor rauwe melk en eieren. Gekookt mag wel, maar kinderen van 1 jaar mogen geen rauwe eieren eten.
Denk bijvoorbeeld aan boerenkool, een maïskolf, prei, savooiekool, spitskool, witte en rode kool. Het advies is om dit vanaf de leeftijd van 1,5 pas aan je kleintje te geven. De reden is dat koolsoorten kunnen zorgen voor gevoelige darmen, omdat ze gasvorming in de darmen veroorzaken.
Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Tips voor het geven van ei aan je baby:
Aanbevolen wordt om te starten met groente en 1 soort per keer te geven. Geschikte groenten zijn bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Als je fruit wilt proberen, start dan met banaan, perzik, peer of meloen.
Paprika wortel hapje (vanaf 6 maanden)
Maak de halve paprika schoon, verwijder de zaadlijsten, zaadjes en steel en snijd in kleine blokjes. Kook de blokjes gaar in ongeveer 9 minuten. Doe de gekookte paprika bij de gekookte aardappelen en wortel en prak of pureer alles met een klein beetje boter of olie.
Snij de worteltjes in stukjes en doe ze in een pan met een laagje water. Breng aan de kook en laat de worteltjes ongeveer 10 minuten koken. Daarna afgieten en met de staafmixer pureren tot een glad papje. Voeg een klein beetje margarine of olie toe om het geheel wat smeuïger te maken.
Wat betreft die voedingsstoffen maakt het niet veel uit welke soort je neemt. Bospeen, waspeen, winterpeen, een wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen geeft de oranje kleur aan de wortel en wordt in het lichaam omgezet in Vitamine A.
Je hoeft bij de oefenhapjes maar een paar kleine hapjes aan je baby te geven. Een paar theelepeltjes wortelhapje is meer dan genoeg. Het gaat erom dat je baby de smaak en structuur van wortel proeft, niet om de hoeveelheid die hij binnen krijgt. Tot 6 maanden mogen de hapjes niet ten koste gaan van de melk.
Danoontje 100% plantaardig is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham. Waarom? Daarin zit te veel zout voor baby's en jonge kinderen.
Zout kan schadelijk zijn voor kinderen onder de 4 jaar. Tot de leeftijd van vier jaar adviseren wij daarom geen plakjes kaas of smeerkaas met veel zout te geven op de boterham. Ook een blokje kaas als tussendoortje of kaas in een traktatie voor jonge kinderen kun je beter niet doen.
Pasta, aardappel en rijst
Je baby kan als hapje ook pasta, aardappel of rijst proberen. Maal het wel goed fijn of prak het goed fijn met een vork.
6+ maanden
Andijvie, asperge, biet, bloemkool, broccoli, courgette, doperwt, komkommer, (overige) koolsoorten, koolrabi, pastinaak, peulvruchten, pompoen, prei, snijboon, sperzieboon, spinazie, tomaat, venkel, witlof, wortel, enz.
Welke rijst geef ik aan mijn baby? In het begin geef je witte rijst.Dan kunnen de darmen van je baby rustig aan de vezels wennen.Als dit goed gaat kun je geleidelijk op zilvervliesrijst overstappen.
Start met enkele lepeltjes groentepap.Laat je kind zelf aangeven hoeveel groentepap het wil eten. Als je kind stopt na enkele hapjes, zal je nadien nog melkvoeding moeten geven. Gaat het eten van groentepap goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
Kruisbloemige groenten kunnen erg prikkelend zijn voor de darmen van je baby. Het gaat vooral om boerenkool, spruitjes en radijsjes. Wacht met het geven van deze groenten totdat je kindje meer gewend is aan vaste voeding. Bloemkool en broccoli zijn kruisbloemige die minder prikkelend werken.
MELK EN MELKPRODUCTEN
Chocolademelk, fristi, vruchtenyoghurt, vla, kinderkwark en andere kindertoetjes kun je het beste niet geven, omdat hier veel suiker in zit. De kans is groot dat, wanneer je kindje dit heeft geproefd, hij zijn gewone melk niet meer wilt. Dit geldt overigens ook voor drinken.