Gebruik je cellulose vlokken, dan heb je voor dezelfde rd-waarde ongeveer 16 tot 21 centimeter dikte nodig. Voor het isoleren van het plafond zijn vooral pur en pir erg populair, omdat je hiervan een minder dikke laag hoeft aan te brengen. Voor een rd-waarde van4,5 m² K/W ongeveer 12 tot 14 centimeter nodig.
Daarom worden isolatieplaten (PIR, PUR, XPS of EPS) verkozen boven glas- of rotswol. Zijn er veel leidingen aanwezig op het plafond? Dan is PUR spuitisolatie de beste keuze, zodat alle kieren naadloos opgevuld worden.
Je kunt het plafond isoleren door een verlaagd plafond te plaatsen en deze te vullen met isolatiemateriaal. Je kunt daarbij kiezen uit PUR, PIR, glaswol of rotswol. Bij plafonds in de woonkamer, de keuken en de slaapkamer is het belangrijk dat het plafond strak wordt afgewerkt, bijvoorbeeld met gipsplaten.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Plafond isoleren vermindert energieverbruik
Het huis koelt veel minder snel af, wordt sneller warm en je hebt minder geluidsoverlast. Plafondisolatie houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer blijft het juist lekker koel in huis. De warmte verdwijnt niet meer via het plafond naar buiten.
Om in aanmerking te komen voor de subsidie is een minimale Rd van 3,5 m2K/W nodig voor dakisolatie. Is er voldoende ruimte, dan is isolatie met bijvoorbeeld glaswol een van de beste én voordeligste opties. Let wel op dat u dan minimaal 14 tot 16 cm dik moet isoleren om de waarde van 3,5 m2K/W te bereiken.
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5).
Een vals plafond met glaswol van ISOVER biedt een doeltreffende oplossing tegen lucht- én contactgeluid. Hoe dikker de glaswol, hoe beter het resultaat. Perforatie van het plafond voor bijvoorbeeld inbouwspots heeft een nadelige invloed op de akoestische prestaties. Vermijd ook het gebruik van houten draagstructuren.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Voor het isoleren van gipsplaten zijn er twee opties: steenwol of glaswol. De serie Rockwool steenwol producten bestaat uit verschillende platen en spijkerflensdekens die afhankelijk van de situatie gebruikt kunnen worden. Hetzelfde geldt ook voor de Isover isolatie bestaande uit panelen en rollen.
Heeft u houten balken onder uw houten vloer dan is het mogelijk om isolatiemateriaal tussen de balken te plaatsen. Hiervoor is steenwol of glaswol geschikt. Zorg er wel voor dat er voldoende ventilatie is. Is er onvoldoende luchtbeweging dan kan er condensatie ontstaan.
Heeft u niet veel kluservaring dan is de meest eenvoudige keuze om uw dak van binnenuit te isoleren met steenwol of glaswol. Daarnaast is het ook goedkoper dan varianten met PIR en heeft het een prima isolatiewaarde. Heeft u meer ervaring met isoleren dan kunt u ook kiezen voor ons maatwerk PIR-platen.
Steenwol: geschikt voor warmte- en geluidsisolatie
Steenwol is niet het goedkoopste isolatiemateriaal. Dat komt omdat er meer grondstoffen voor nodig zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de productie van glaswol. Steenwol is echter wel weer voordeliger in aanschaf en toepassing dan PIR.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Geluidsisolatie plafond
De minerale wollen glaswol en steenwol of rotswol zijn hiervoor uitermate geschikt. Deze isolatiematerialen dempen het geluid namelijk vele malen beter dan harde isolatieplaten.
Sinds 1 januari 2022 kan u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en VvE's kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.
Er zijn wettelijke eisen voor dakisolatie die je aanbrengt. Voor nieuwbouw is dat een Rc van 6,0 of meer, voor bestaande bouw of renovatie minimaal 2,0 (of de Rc-waarde van de oude laag als die hoger dan 2,0 was). Wil je je woning energieneutraal maken, dan heb je minimaal 6,0 nodig.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
De Rd-waarde geeft hierbij dus de weerstand weer van een enkel materiaal in een constructie. De Rc-waarde geeft de weerstand weer van de totale constructie en is een optelsom van de Rd-waardes.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.