Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen. Het is ook mogelijk om een ondergrond van gebroken puin of lavazand te maken.
De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras dat u heeft. Vaak ligt de benodigde hoeveelheid tussen de 6kg en 20kg per m2. Gemiddeld rekenen wij met 10kg per m2.
Hoeveel kwartszand op het kunstgras strooien? Zorg dat u de geadviseerde hoeveelheid infill op het kunstgras aanbrengt. Afhankelijk van het gebruik en het type kunstgras zal dit bij particuliere tuinen vaak tussen de 5 en 7 kg per vierkante meter zijn.
Kunstgras kunt u alleen instrooien met gebrand quartz zand. gebruik dan ook absoluut geen andere zand soorten hiervoor. Het invulzand heeft een ronde korrel dat houd in dat deze niet scherp is. Gebruikt u toch een ander zand soort zal u kunstgras mat sneller verslijten.
Toch raden onze experts het toch aan om het kunstgras wel te blijven instrooien. De vezel wordt namelijk nog sterker als het kunstgras is ingestrooid met instrooizand. Wij raden aan om 5 tot 10 kg instrooizand per vierkante meter te gebruiken.
De naam verklapt het misschien al: met instrooizand strooi jij jouw kunstgras in. Instrooizand verzwaart en stabiliseert de grasmat. Hierdoor blijft het goed op zijn plek en komen er geen kreukels of vouwen in. De fijne korrel zorgt er daarnaast voor dat de grassprieten beter omhoog blijven staan.
Bij grastapijt voor de tuin is de poolhoogte gemiddeld 35 mm, maar er zijn ook grassoorten met een poolhoogte van slechts 20 mm, terwijl andere een poolhoogte tot maar liefst 65 mm kunnen hebben. Langere sprieten kunnen als nadeel hebben dat zij sneller gaan liggen, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.
Om de ondergrond van uw kunstgrasmat te egaliseren, raden wij aan om een topping van brekerzand daar overheen te doen. 2 tot 5 cm brekerzand is voldoende.
Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.
Alvast de belangrijkste punten voor een kunstgras ondergrond: Vlak en egaal; Goed aantrillen en egaliseren. Waterdoorlatend; Zorgen voor een goede afwatering en dat er geen water blijft staan bij regen. Onze voorkeur heeft een ondergrond van betongranulaat 0-4 van minimaal 5 cm dik.
Voordat de kunstgrasmatten erop kunnen, is het verstandig om een drukverdeeldoek op de ondergrond te leggen. Dit doek zorgt ervoor dat het kunstgras nog steviger en egaler komt te liggen en gaat tevens onkruid tegen.
Net als worteldoek dus, alleen is stabilisatiedoek een stuk steviger en dikker. Het tegengaan van onkruid is niet alleen prettig omdat onkruid verwijderen een tijdrovende en vervelende klus is, maar ook omdat de groei van onkruid onregelmatigheden in de kunstgrasmat kan creëren.
Een ondergrond van kunstgras hoort tussen de 5 en 10 centimeter te zijn. Hoe vaster en minder waterdoorlatend de grond is waar u uw kunstgras op gaat plaatsen, hoe dikker de kunstgras ondergrond moet zijn. Een voorbeeld hiervan is klei.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
Kunstgras dient vanaf de onderzijde/rug (zwarte kant) gesneden te worden. Snijd dan netjes langs de rijtjes met steken om de kunstgrassprieten niet te beschadigen en houd het Stanleymes een beetje schuin bij het snijden.
Instrooizand wordt voornamelijk gebruikt om kunstgras in te strooien, ookwel inzanden genoemd. Het inzanden van uw kunstgras is eenvoudig: strooi het zand uit over het gras en borstel dit vervolgens met een speciale machine of met een bezem zodat het op de bodem van het kunstgras gaat liggen.
Door het in te zanden blijft het kunstgazon goed op de plek liggen. Tevens worden de kunstgrassprieten overeind gehouden, waardoor deze minder snel plat gaan liggen. Dit maakt het kunstgazon nog mooier en realistischer. Zand het gazon in met een korrelgrootte van 0.2mm tot 1mm.
Is zilverzand geschikt voor kunstgras? Bijna ieder kunstgras moet worden ingestrooid met zand. Zilverzand is hier een goede optie voor. Door de fijne structuur van het zilverzand, worden de vezels van de kunstgrasmat niet beschadigd.
Nee, onkruid groeit in principe niet in of op het kunstgras. Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek/stabilisatiedoek (geotextiel) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. De mogelijkheid bestaat dat zaden die in het gras waaien ontkiemen.
Een harde bezem is het ideale voorwerp om jouw kunstgras meer volume te geven. Door tegen de vezelrichting in te borstelen zorg je ervoor dat de vezels weer rechtop komen te staan. Ook zal het gras hierna weer zachter aanvoelen.