De mosstok geeft je groene amigo ondersteuning bij het groeien. In hun natuurlijke habitat klimmen ze vaak tegen bomen, rotsen of andere takken, maar in je woonkamer ontbreken die objecten vaak.
Een monstera kan binnen een jaar flink gegroeid zijn. Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten.
Gebruik een mosstok om een hangplant of klimplant aan op te binden en te geleiden. De wortels van deze planten zullen zich aan de vezels hechten. Ideaal voor bijvoorbeeld gatenplanten.
Alleen hebben ze binnenshuis geen mogelijkheid om zich te binden en daardoor omhoog te groeien. Een mosstok is een ideale manier om dit toch voor elkaar te krijgen. Planten die geschikt zijn om op te binden aan een mosstok zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendron scandens, Epipremnum en de Scindapsus.
Monstera's klimmen en hechten zich graag vast aan een paal, plank, boom of mospaal. Je bindt de plant tegen de mospaal, zodat deze de kans krijgt om de luchtwortels hieraan vast te hechten.
Om de goede groei van je nieuwe Monstera te verzekeren geef je je jonge plant tijdens de lente- en zomermaanden een biologische voeding voor kamerplanten. Zo krijg je na enkele jaren alweer een grote, volle Monstera plant.
Zorg ervoor dat de wortels van de plant los staan zodat de mosstok in het midden van de pot gezet kan worden met de wortels er iets omheen. Voeg genoeg aarde toe zodat de plant stevig in haar pot staat. Dan is het tijd om de stengels op te binden!
Heeft je plant korte, zware takken (bv. een Monstera), dan kan je de takken voorzichtig om de stok heen wikkelen in een stijgende lijn. Zo blijft de hele tak ondersteund, en kan je plant zich met zijn luchtwortels verankeren in de mosstok.
Zodra de mosstok stevig in de grond staat kan je jouw Monstera opbinden door de stam van de plant vast te maken aan de mosstok met touw of deze handige plantenklittenband op Bol.com. Bind de stam niet te strak vast, hij kan nog dikker worden en je wilt niet dat hij zich klem groeit.
De luchtwortel kan heel lang zijn (soms wel een meter) of slechts als een knobbeltje de stengel uitsteken. Een lange luchtwortel kun je afknippen tot handzaam formaat (5 centimeter). En het knobbeltje is ook al genoeg om mee te stekken. Uiteraard gebruik je om te knippen een superschone en scherpe (snoei)schaar of mes.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
De Monstera is een echte luchtreiniger. Een van de meest lucht reinigende planten die je kunt vinden zelfs. De grote bladeren nemen de CO2 op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof.
De Monstera heeft voldoende licht nodig, om grote en gezonde bladeren te maken. Je kunt de bladeren met en zonder gaten zien als een ander soort blad: als de plant nog jong is (of te weinig licht krijgt) maakt hij juveniel blad, blad in de jeugd fase.
De mosstokken zijn gemakkelijk te verlengen (verbindstukken los bij te bestellen), zie de 2e foto. Je knijpt het stuk simpelweg in elkaar en duwt hem de stok in, schuif er een andere stok overheen tot ze goed strak zitten.
Suiker: fabel
Alle micro-organismen in het water. Hierdoor wordt het water juist sneller troebel en heb je minder lang plezier van je bos bloemen. Beter niet doen dus.
De Monstera is erg makkelijk om te stekken. Knip een stukje stengel, met een luchtwortel eraan, van de plant af en zet deze in het water. Het blad hou je droog boven het water, de wortel hang je erin. Als de wortel gaat groeien kun je hem in de aarde planten.
Bruine vlekken op het blad heeft in veel gevallen te maken met te weinig water. De echt donkere vlekken of plekken hebben meestal te maken dat de watergift juist weer teveel is geweest. Witte vlekken of kleine spikkels op het blad zou te maken kunnen hebben met een plantenziekte.
Heb je een Monstera die om een mosstok groeit? Dan kun je de luchtwortels ook in de mosstok laten groeien voor extra stevigheid. Leg het puntje van de luchtwortel tegen de mosstok aan en laat de natuur haar werk doen. Je kunt wel een handje helpen door de mosstok goed vochtig te houden.
De Mosstok is ideaal voor planten die graag klimmen! Bijvoorbeeld de Monstera of de Syngonium. Mos (of kokosvezel) heeft hetzelfde effect op de plant als mos op bomen in de natuur: de luchtwortels kunnen zich hechten aan de vezels en de plant zal steeds hoger groeien.
Gatenplanten kunnen goed gesnoeid worden en tolereren ook een krachtigere snoeibeurt. Na het verwijderen uit de pot, de aarde afschudden.Rotte worteldelen afknippen en lange samengeklitte wortels inkorten. Plaats de monstera vervolgens in de schoongemaakte pot of in een grotere pot op dezelfde hoogte.
Bij Intratuin vind je een uitgebreid assortiment aan ondersteunende stokken voor de planten, zoals mosstokken, kokos stokken en stokken van kunststof en bamboe.
Een kamerplant die ook geschikt is voor buiten is de Monstera. Zowel de Monstera Deliciosa als de Monstera Obliqua kunnen mee naar de tuin. Deze gatenplant staat superleuk op je balkon of dakterras.
Het beste is om je plant telkens een klein stukje te draaien wanneer je hem water geeft. Ook kun je simpelweg even wachten tot de plant – naar jouw smaak – weer te veel één kant op is gaan groeien. Het enige wat dan kan gebeuren is dat de plant een paar kronkeltjes in de stam krijgt.