Voordat u gaat blussen, moet u weten wat er brandt zodat u het juiste blusmiddel kunt kiezen. Niet alle branden kunnen met dezelfde blusstof worden uitgemaakt. Bovendien kan gebruik van het verkeerde blusmiddel leiden tot gevaarlijke situaties.
Voor je een brand kunt proberen te blussen, moet je eerst vaststellen om welke brandklasse het gaat. Zodat je het juiste blusmiddel kunt gebruiken. Als je het juiste blusmiddel hebt kun je beginnen met het blussen van de brand. Het is namelijk niet mogelijk om met elke blusser alle soorten branden te blussen.
Sla de blusdeken om het slachtoffer heen waarbij u van boven naar beneden werkt. Zo kan het vuur het gezicht niet bereiken. Met een draagbare brandblusser kunt u open vuur snel en doeltreffend blussen. Blijf echter niet blussen wanneer u daardoor zelf gevaar loopt.
Bij blussen kan het dan gaan om het verwijderen van de brandstof, maar vooral om het wegnemen van de zuurstof en het koelen van de warmte. Dat is precies wat een brandblusser doet. Neem nu een schuimblusser: het blusschuim verstikt te brand door de zuurstof met behulp van een schuimlaag af te snijden.
Om brand te krijgen, moet er aan drie voorwaarden voldaan worden, ook wel de branddriehoek genoemd: er moet voldoende brandstof zijn;er moet voldoende zuurstof zijn;de temperatuur moet boven de ontbrandingstemperatuur zijn.
Alarmeren altijd op eerste plaats
De volgorde is belangrijk, het alarmeren en het voorkomen en beperken van persoonlijk letsel zijn de kerntaken die de bhv'er altijd als eerste zal uitvoeren. Hij moet er dan ook voor zorgen dat hij in staat is om dit te doen.
Brand blussen
Ook al is het nog zo'n klein brandje, u moet altijd eerst alarm slaan, zodat alle aanwezigen in het pand veilig naar buiten kunnen komen. Nadat alle aanwezigen zijn gealarmeerd, schat u de situatie in en checkt u of u toegang heeft tot de juiste blusmiddelen om het brandje te blussen.
Een brand kent drie ontwikkelingsfasen: de groei-, brand- en dooffase.
Bel dus 112, vraag naar de brandweer en geef je exacte adres. Beschrijf de brand zo nauwkeurig mogelijk, vertel met hoeveel mensen je in huis bent en of er nog mensen binnen zijn. Hiernaast dien je ook bijzonderheden te vermelden. Als allerlaatste kun je ervoor kiezen om hulp te verlenen.
Brandklasse C
Dit is een brand van gassen zoals: propaan, LPG, aardgas. Het beste om een brandklasse C te blussen is om als eerste de gaskraan dicht te draaien anders is er kans op explosiegevaar. Geschikte blusmiddel: poederblusser.
De inzet begint met de alarmeringsfase. Er is een calamiteit; de BHV-organisatie moet zo snel mogelijk in actie komen en dus gealarmeerd worden. Bekende voorbeelden van intern alarmeren is een slow whoop of het bellen van een intern BHV-alarmnummer, maar ook om hulp roepen is een vorm van alarmeren.
Een beginnende brand is een brand die zich nog bevindt op de plek waar hij ontstaan is. De brand is dus nog niet overgeslagen naar gordijnen, papieren, een kapstok of het plafond om maar wat te noemen.
Als er een kleine brand is uitgebroken waarvan de oorzaak te achterhalen is, dan mag u de brand zelf blussen. Is de brand groot en breidt deze zich snel uit, dan kunt u het beter aan de brandweer overlaten en zo snel mogelijk het pand verlaten. Uw eigen veiligheid is in dit geval het belangrijkste.
Toch is het in sommige gevallen absoluut niet verstandig om water te gebruiken. Bij brandende olie of vet (vlam in de pan) doof je de vlammen door de deksel op de pan te schuiven. Bij brand veroorzaakt door een elektrisch apparaat, is het beter om een brandblusser te gebruiken.
Een ABC blusser is “gewoon” een brandblusser. De lettercombinatie (in dit geval ABC) geeft aan wat voor soort branden je ermee kunt blussen. Dat is belangrijk om te weten. Niet elke brand kan met elke blusser worden bestreden.
De poederblusser
De zogenaamde poederblusser is een brandblusser die werkt op basis van een bluspoeder. Dit poeder smoort het chemische proces van verbranding, waardoor het erg effectief is in het stoppen van een brand, of het nu gaat om vaste stoffen (bijvoorbeeld hout), vloeistoffen of gassen.
Belangrijk om te weten is dat een vloeistofbrand, gasbrand of vetbrand absoluut niet met water geblust kan worden.
Bij elke bluspoging geldt: eerst kijken, dan denken en dan pas doen. Handel bij een begin van brand altijd als volgt: Benader een brand bij voorkeur met twee BHV'ers.Neem een blusmiddel mee; bij voorkeur een brandslanghaspel.Beoordeel of er sprake is van een beginnende brand.
Rookvorming leidt ertoe dat je minder kunt zien, wat een recept is voor méér paniek en minder vluchtmogelijkheden. Daarom is het zo belangrijk om rook te vermijden. Lukt dat niet, probeer dan laag te blijven, zodat je zo min mogelijk rook binnenkrijgt. Ook hitte is levensgevaarlijk.
De volgorde van ontruimen is: 1. de verdieping waarop brand is; 2. de verdieping boven de brand; 3. de verdieping onder de brand. Stap 3 Alles ontruimen vindt plaats in opdracht van de brandweer, de coördinator of de leiding.
Vergassen. Pas bij temperaturen tussen de 900 en 1000°C wordt de smeulende, houtmassa tot in het binnenste omgezet. Vandaar dat er bij een kampvuur of open haard nooit een volledige verbranding van het hout plaatsvindt. Door de omgevingslucht worden temperaturen boven de 900°C nauwelijks gehaald.