Hij heeft ruim drie miljoen doden op zijn geweten, maar wordt nog altijd vereerd: Napoleon Bonaparte. Volgend jaar is het 200 jaar geleden dat hij bij Waterloo zijn laatste en beroemdste nederlaag leed.
Napoleon had de eerste echte wereldoorlog veroorzaakt. In de Eerste Wereldoorlog waren 18 miljoen doden te betreuren en tussen 40 en 60 miljoen in de Tweede Wereldoorlog. In de Napoleontische oorlogen zijn circa 7 miljoen mensen omgekomen.
Op 18 juni 1815 werd Napoleon bij Waterloo definitief verslagen door een bondgenootschap van Britten, Pruisen en jawel ook Nederlanders. In het stralende middelpunt zien we, te paard, de opperbevelhebber van het Brits-Nederlandse leger, de hertog van Wellington.
Schattingen lopen uiteen van 400.000 tot 700.000 soldaten (men zegt dat 15.000 Nederlanders mee gingen op mars). Hoeveel soldaten Napoleon precies had blijft dus gissen, maar niet voor niets werd dit leger de Grande Armée genoemd oftewel het Grote Leger. Het was gigantisch!
Twee echtgenotes, twee keizerinnen en drie grote liefdes. Maar ook 60 relaties en ontelbare escapades vormden een belangrijk onderdeel in het roemruchte leven van Napoleon Bonaparte.
Napoleon was van 1796 tot 5 december 1809 getrouwd met Joséphine de Beauharnais. Hij adopteerde haar twee kinderen Eugène en Hortense, en ook hun nichtje Stéphanie. Beiden hadden stiekem relaties met een ander toen ze getrouwd waren. Zelf kregen ze geen kinderen, en daarom scheidden ze.
Jean-Christophe Napoléon (32) is een nazaat van Napoléon Bonaparte en een rechtstreekse nakomeling van Napoléon III. Hij is door zijn grootvader aangewezen als hoofd van het keizerlijke Franse huis Bonaparte.
Hij werd vervolgens gedeporteerd naar Sint-Helena. Volgens een autopsie stierf hij daar aan maagkanker, maar later onderzoek wees uit dat hij aan een hoge concentratie arseen zou zijn overleden.
Napoleon werd eerst begraven in Sint-Helena. Maar in 1840 werd besloten om Napoleons lichaam over te brengen naar Parijs waar hij begraven werd in de Dôme des Invalides. De zoon van Napoleon, Napoleon II, overleed aan tuberculose in Wenen.
In oktober van 1811 is de Franse keizer Napoleon Bonaparte in Nederland. Hij verblijft in Amsterdam en onderneemt van hieruit diverse inspectietochten door Noord-Holland.
TAAL. Napoleon sprak oorspronkelijk geen Frans, alleen Corsicaans dialect. Hij ging als 9-jarige naar Frankrijk om de taal te leren.
De bekendste erfenis van Napoleon zijn de achternamen. Op 18 augustus 1811 verplichtte hij iedereen een vaste achternaam te kiezen. Vanaf dan moesten namelijk alle geboorten, overlijdens en huwelijken worden geregistreerd.
Aan de ene kant zien de fans Napoleon als hoeder van de idealen van de Franse Revolutie. Aan de andere kant zien zijn critici hem als de man die die idealen juist om zeep hielp: een dictator die de afgeschafte slavernij weer invoerde en met zijn oorlogen miljoenen slachtoffers maakte.
Napoleon had een Napoleoncomplex
Inmiddels weten we dat Napoleon helemaal niet zo klein was: 1,67 of 1,68 meter. Dat is niet ondermaats vergeleken met de gemiddelde negentiende-eeuwse lengte van 1,69 meter.
De slag tussen het leger van Napoleon en een coalitie van Britse, Duitse en Nederlandse troepen kostte in 1815 het leven aan tienduizenden militairen. Zo'n 20.000 lichamen verdwenen volgens historische bronnen in massagraven, maar bij opgravingen zijn tot nu toe nauwelijks menselijke resten teruggevonden.
Hij stierf aan tuberculose in Schloss Schönbrunn in Wenen op 22 juli 1832. Het lichaam werd zoals in het Huis Habsburg gebruik was gebalsemd en bijgezet in de Kapuzinergruft. Zijn ingewanden en hart werden apart begraven.
Napoleon leeft rond 1800, dus ongeveer 200 jaar geleden, in Frankrijk. Het is daar een tijd van grote onrust en geweld. De Franse koning wordt zelfs onthoofd.
Het paleis op de Dam
In 1808 wordt het gebouw het koninklijk paleis van Lodewijk Napoleon. In 1810 lijft zijn broer Keizer Napoleon Bonaparte Nederland bij Frankrijk in en wordt het zelfs even een keizerlijk paleis.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
De laatste woorden van Napoleon waren, volgens Kate Williams. de biograaf van Joséphine: „France, armée, tête d'armée, Joséphine.” Eigenlijk een opsomming van vier van zijn grootste liefdes tijdens zijn leven, waaronder Joséphine.
Napoleon aapte Romeinse oratoren na
De grote sprekers van het Romeinse Rijk, de oratoren, staken hun arm altijd in hun toga, en Napoleon – net als vrijwel alle andere ambitieuze Europeanen – deed deze gewoonte na door zijn hand in zijn vest te steken wanneer hij een toespraak hield.
15 augustus 1769. In Ajaccio, op Corsica, wordt Napoleon Bonaparte (geboren als Napoleone Buonaparte) geboren in een huis dat in de jaren 1960 een museum werd.
In het najaar van 1809 bleek Marie zwanger te zijn. Dat was voor Napoleon een schok, maar ook een openbaring. Hij meende, door zijn kinderloze huwelijk, onvruchtbaar te zijn. Napoleon moest nu kiezen tussen zijn echtgenote en een erfgenaam.
Napoleon heeft een aantal belangrijke hervormingen in Nederland geïntroduceerd, waar wij vandaag de dag nog steeds gebruik van maken. Van grote betekenis is geweest dat hij in de gebieden waarover hij macht uitoefent, het bestuur en de rechtspraak moderniseert.