De kernkop komt aan met een snelheid van ongeveer 6,7 km/s. In 2002 tekenden de Verenigde Staten en Rusland het SORT-verdrag tot vermindering van hun voorraad ICBM's tot 2200 stuks.
Kruisraketten zijn een soort onbemande vliegtuigen met een straalmotor. Ze gaan ongeveer net zo snel als normale vliegtuigen.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
Met moderne kruisvluchtwapens als de Amerikaanse Tomahawk kunnen vanaf schepen, onderzeeboten en vliegtuigen doelen op meer dan 1500 km afstand met grote nauwkeurigheid aangevallen worden.
“Hypersonische raketten zijn snel, veel vlugger dan reguliere langeafstandswapens. Ze gaan zo'n tien tot twintig keer sneller dan het geluid, zo wordt er gezegd. Dat betekent dat de raketten pakweg twee kilometer per seconde afleggen. Die snelheid maakt het voor afweersystemen vrijwel onmogelijk ze te onderscheppen.
Het snelste ruimtevaartuig ooit, de in augustus 2018 gelanceerde Parker Solar Probe, gaat (ging) niet veel harder dan zo'n 200 km per seconde (720 000 km/uur). Bij die snelheid duurt een uitstapje naar de dichtstbijzijnde ster, anders dan onze eigen zon, bijna 6 400 jaar.
De reikwijdte van de raket ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1.250 en 2.500 kilometer. Kostprijs: zo'n 781.000 euro per stuk. De bestemming ligt bij lancering in principe vast, maar tijdens de vlucht kan de kruisraket nog worden afgeleid naar een reeks alternatieve doelen.
Rusland heeft gisteren zijn zware intercontinentale ballistische raket Sarmat getest. De raket zou doelen hebben geraakt op het schiereiland Kamtsjatka in het uiterste oosten van Rusland en een afstand van bijna 6000 kilometer hebben afgelegd. De NAVO heeft voor de Sarmat een codenaam: SS-X-30 Satan 2.
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
Ruslands meest bekeken talkshow toont snelheid van kernaanval: 'Eén Sarmat-raket en het is geregeld' Parijs: 200 seconden, Berlijn: 106 seconden, Londen: 202 seconden. De Russische staatszender Rossiya 1 heeft getoond hoe snel Poetin een nucleaire aanval kan uitvoeren op drie Europese hoofdsteden.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
Nederland heeft voor de uitschakeling van luchtdreigingen op middellange afstand PAC-2 en PAC-3-raketten.
Het gaat hierbij onder meer om Syrië, Pakistan, Iran en Noord-Korea. Behalve landen kunnen ook terroristische groeperingen of individuele terroristen interesse hebben voor dergelijke wapens.
Rusland is niet het enige land met hypersonische raketten, maar mogelijk wel het eerste dat het wapen gevechtsklaar heeft. De raketten van de Verenigde Staten en China zitten nog in de testfase. Ook Noord-Korea claimt dat het testlanceringen heeft uitgevoerd.
De nettoprijs van een Kia Stinger valt echt wel mee. Je komt uit op 37.340 euro voor de basisversie (GT). De BTW bedraagt 7.841 euro, maar het is juist de BPM die deze Stinger in Nederland zo duur maakt. Liefst 43.838 euro betaal je aan BPM-boete dankzij een CO2-uitstoot van 247 g/km.
Defensie beschikt over 2 versies: Stinger Manpads (man portable air defense system): militair vuurt de raket vanaf de schouder af. Stinger Weapon Platform Fennek: de luchtverdedigingsversie van het Fennek-pantserwielvoertuig heeft op het dak een Stinger-lanceersysteem met 4 raketten.
De Patriot is een grond-luchtgeleidewapensysteem waarmee vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten zijn uit te schakelen. Dat kan tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer.
Kruisraketten worden weliswaar als een raket gelanceerd maar bij de baan die deze raketten volgen wordt de raket aangedreven doormiddel van een speciale motor die gebruik maakt van de zuurstof die langs de raket gaat. De Kruisraket is dus een soort onbemand vliegtuigje dat geleid wordt naar zijn doel.
3 Een IRBM (Intermediate Range Ballistic missile) is een ballistische raket met een bereik tussen 3000 en 5500 km. Een ICBM (Intercon- tinental Ballistic Missile) heeft een bereik van minimaal 5500 km.
Rusland heeft Kh-47M2 Kinzhal voor het eerst ingezet in 2016 tijdens de Syrische burgeroorlog. In mei 2018 waren 10 MIG-31K voorzien van Kinzhal raketten. In december 2018 hadden vliegtuigen met Kinzhal raketten 89 missies gevlogen boven de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.
Ballistische raketten vliegen enorm hoog. De hoogte is geen doel op zich, maar houdt verband met de afstand die het moet afleggen. Raketten voor de korte afstand halen al een hoogte van 200 km. De ICBM's kunnen wel tot zo'n 2.000 km hoog vliegen.
Met het S-400 luchtafweerraketsysteem heeft Rusland een van de beste raketafweersystemen ter wereld. De verschillende radars van het wapen kunnen verschillende vliegtuigen en drones waarnemen en er raketten op afsturen. Het systeem heeft een bereik van zo'n 400 kilometer.
Op dit moment zijn 150 Nederlandse militairen met Patriot-luchtafweersystemen vanaf de Limburgse Luitenant-generaal Bestkazerne onderweg naar Slowakije.