Een erfgrens is een (denkbeeldige) lijn tussen jouw grond en die van je buren. Het is de scheidslijn waarbinnen jij verantwoordelijkheid draagt voor jouw stuk grond en waarbuiten de verantwoordelijkheid van je buren begint.
Bij het Kadaster kunt u vragen waar de erfgrens precies ligt. Als het niet duidelijk is waar de grens ligt, kunt u deze laten ' reconstrueren' door het Kadaster. Dat betekent dat het Kadaster na nieuwe metingen de erfgrens vaststelt in een 'erfgrensreconstructie'.
Een uitbouw, overkapping, schuur of garage: er geldt geen minimale afstand. Je mag dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Een bouwwerk met ramen, zoals een tuinhuis: heeft het bouwwerk ramen die uitkijken over het erf van jouw buren? Dan moet het op minimaal 2 meter afstand van de erfgrens staan.
Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen? Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.
De overkapping mag niet groter zijn dan 40m2. De afstand tussen de woning en de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. U mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat. U mag wel tegen zo'n muur bouwen.
Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.
Volgens het Burgerlijk Wetboek mag je bouwen op de erfgrens, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld geen ramen of deuren plaatsen die direct uitzicht geven op het perceel van de buren, tenzij je hun toestemming hebt. Ook moet je rekening houden met het recht op licht van je buren.
Wat zijn de regels? Volgens het Veldwetboek moet je bij het planten van een haag een afstand van minstens 0,5 meter tot aan de perceelsgrens respecteren. Plant je de haag samen met je buren als een gezamenlijke afsluiting, dan mag de haag op de perceelsgrens staan.
Binnen 50 centimeter van de erfgrens: de heg of struik mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Verder dan 50 centimeter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de heg of struik.
Wanneer echter de erfafscheiding (vaak gevormd door een schutting, hekwerk of haag) meer dan 10 of 20 jaar lang niet op de kadastrale grens heeft gestaan kan er door verjaring een nieuwe erfgrens ontstaan. De verjaringstermijn voor de erfgrens is dus 10 of 20 jaar.
Een eigenaar van een perceel kan zich verzetten tegen de overhangende beplanting van zijn buurman. Soms kan een huurder zich ook hiertegen verzetten. Dit kan door te vorderen dat de buurman tot aan de erfgrens snoeit. Wanneer de buurman niet binnen een gestelde termijn snoeit mag de benadeelde dit ook zelf doen.
Mag je overhangende takken zelf snoeien? U mag overhangende takken van de buren zelf snoeien als zij dit zelf niet binnen een redelijke termijn doen. U mag alleen niet zomaar met de snoeischaar aan de slag.
Conifeerbomen mits afgetopt tot 2,25 mochten blijven staan
4.15 Het hof stelt voorop dat nu de coniferen (hoog opschietende) bomen zijn, die binnen twee meter van de erfgrens staan, deze zowel naar oud als naar nieuw recht in beginsel verwijderd dienen te worden.
Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan.
Wil je een hekwerk in de voortuin plaatsen, dan mag deze maximaal één meter hoog zijn. De schutting voortuin regels zijn strenger dan de achtertuin, omdat dit vaak direct is te zien bij de woning. Voor bomen en heggen is echter geen maximale hoogte. Let er wel op dat deze niet te dicht bij de erfgrens staan.
Helaas is een kant en klaar heg met een hoogte van 180 cm niet toegestaan in je voortuin. Landelijk is namelijk vastgesteld dat een heg in de voortuin 1 meter hoog mag zijn.Een heg aan de zij-of achterkant van je tuin mag 2 meter hoog zijn. Per gemeente kunnen er andere regels gelden voor bepaalde bestemmingen.
Het recht om uitzicht te behouden
Dit betekent dat buren niet boven een bepaalde hoogte mogen bouwen. Wordt uw uitzicht belemmerd, dan worden de regels door de uitbouw van uw buren overtreden.
Als een schutting wordt geplaatst op de erfgrens, dan zijn beide buren eigenaar en zijn zij beide verantwoordelijk voor de schutting. Indien een buur weigert om mee te werken aan het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens, dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.
Achtertuin: alles na de achtergevel evenwijdig met de straat. Zijtuin: alles naast de woning, tussen de voor- en achtergevel. Bij een L-vormig gebouw zit dus het stuk tuin tussen de 2 benen in de "achtertuin" zone.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
Zorgt je buur niet voor het nodige onderhoud, dan kan je hem eerst beleefd vragen alsnog het nodige te doen. Helpt dat niet dan kan je een aangetekende brief sturen waarin je hem aanmaant het nodige te doen en hem aansprakelijk stelt voor de eventuele schade.
Hoe moet ik klimop verdelgen? De beste manier om klimop blijvend te verwijderen, is door de wortels uit de bodem te halen en de plant vervolgens, met de nodige dosis geduld, te laten afsterven. Dit vraagt tijd maar is wel de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de klimop niet teruggroeit.
Een schutting, muur, pergola of hek op de erfgrens naast en achter je huis mag maximaal 2 meter hoog zijn zonder omgevingsvergunning. De maximaal toegestane hoogte van een niet-natuurlijke erfscheiding voor het huis is 1 meter.