De kleurcode van het reisadvies voor Frankrijk is groen.
Frankrijk is over het algemeen een veilig land en kent weinig gevaarlijke gebieden. Wel zijn er plekken, zoals sommige wijken in Parijs, die je als toerist beter kunt vermijden. De buitenwijken van de hoofdstad, ook wel bekend als banlieues, zijn niet altijd veilig omdat hier soms geweld en overvallen voorkomen.
Landen als Libië, Afghanistan, Mali, Irak, Somalië, Zuid-Soedan, een deel van Oekraine, van Nigeria en van de Democratische Republiek Congo zijn extreem onveilig. Waar het gaat om medische risico's, doen de landen in Europa, Canada, Australië, de Verenigde Staten, Japan, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika het goed.
Kun je kraanwater in Frankrijk drinken? Het korte antwoord hierop is Ja. In principe is het water wat in Frankrijk uit de kraan komt veilig genoeg om te drinken. Er zijn zelfs speciale watertaps in sommige Franse steden te vinden.
De beste dagen om op autovakantie te vertrekken zijn van zondag tot en met donderdag. Wil je toch de weg op, kies dan voor een gunstig tijdstip. Als je pas 's middags vertrekt, rijd je achter de files aan en zijn deze hopelijk al grotendeels opgelost voor je de Autoroute du Soleil bereikt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Het is niet veilig om naar oranje gebied op vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is.
De kleurcode van het reisadvies voor Spanje is groen.
De kleurcode van het reisadvies voor Turkije is geel en voor een klein deel oranje en rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. Roemenië heeft volgens het rapport de gevaarlijkste wegen van alle 28 EU-lidstaten met een dodental van 96 per miljoen inwoners, gevolgd door Bulgarije en Letland met respectievelijk 88 en 78 ongevallen per miljoen inwoners.
Nederland wordt als een veilig land beschouwd en is volgens de Global Peace Index van 2020 één van de veiligste landen ter wereld. Nederlandse bedrijven zijn goed vertegenwoordigd in de Dow Jones Sustainability Index . Nederland heeft een hoge levensstandaard .
1. Zwitserland geldt als de veiligste plek in Europa met zeer weinig moorden, geweldplegingen en verkeersdoden, zullen reizigers waarschijnlijk erg veilig zijn in dit land. Zwitserland heeft ook een zeer laag risico op natuurrampen en een van de laagste niveaus van perceptie van corruptie in Europa.
Een aantal Franse gewoonten en gebruiken zijn anders dan in Nederland. Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen.
Dat er zo veel mensen op vakantie in Frankrijk willen, heeft een reden. Het land heeft een aangenaam klimaat, heerlijk eten en drinken, ontelbaar veel bezienswaardigheden, oude steden en pittoreske dorpen en prachtige natuur. Of u nu wilt relaxen, city hoppen of actief wilt doen: in Frankrijk kan het.
De kleurcode van het reisadvies voor Marokko is geel en een deel oranje en rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit betekent. Op 8 september 2023 is er een zware aardbeving geweest in de omgeving van Marrakesh. In het zwaar getroffen gebied kan het telefoon- of internetverkeer instabiel zijn.
De kleurcode van het reisadvies voor Portugal is groen.
Huidig reisadvies Spanje
Het is veilig om naar Spanje te reizen en het land kent geen bijzondere veiligheidsrisico's. De veiligheidssituatie is vergelijkbaar met Nederland.
Code groen is heel simpel: niets aan de hand. Bij code geel moet je al een beetje oppassen: er is een kans op gevaarlijk weer. Die kans is minimaal 60%. Als je bij dit weer de weg op gaat is het belangrijk om je snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden.
Boetes in Frankrijk
Buiten de bebouwde kom mag u 80 km/u en op de snelweg is de maximale snelheid 130 km/u, tenzij het regent. Dan mag u maximaal 110 km/u rijden. Als u op deze wegen minder dan 20 km/u te hard rijdt, kost het u ongeveer € 68. De boete voor het rijden door rood licht ligt in Frankrijk rond de € 135.
Zwarte zaterdag, de drukste dag van het jaar op Europese snelwegen, valt op 4 augustus. De piekuren van de drukte zijn op vrijdagen tussen 15.00 en 22.00, hoofdzakelijk rondom Parijs. Op zaterdagen van 9.00 tot 14.00, vooral op wegen in de Rhonevallei, in de Alpen en in West- en Zuid-Frankrijk.