Vochtige omgeving. Volgens McDonald's is het onder de juiste omstandigheden perfect mogelijk om een hamburger zo lang in goede staat te bewaren. "Voedsel kan maar in bepaalde omstandigheden rotten. Met name vochtigheid is belangrijk", zegt woordvoerster Anne Christensen aan de nieuwszender.
De McDonald's hamburgers en frietjes verouderen niet. Dit heeft een Amerikaanse diëtiste enkele jaren geleden aangetoond. Ze had een hamburger vier jaar lang bewaard en het broodje was nog helemaal intact. Er zat geen schimmel op het vlees, brood of het stukje kaas.
In de koelkast kun je een nog niet gebakken hamburger een dag bewaren. Het is rauw vlees, en kan beter meteen gebakken worden. Het vlees moet dan bij voorkeur in vetvrij papier, of in huishoudfolie verpakt worden. Een gebakken hamburger kun je nog maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Een bereide hamburger, die goed verhit is in de pan, kun je maximaal twee dagen na bereiding bewaren in de koelkast. In de vriezer kun je een bereide hamburger maar liefst drie maanden bewaren. Wel belangrijk – zowel in de koelkast als de vriezer – is om een goede luchtdichte verpakking te gebruiken.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Bereid vlees kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Een open verpakking rauw gemalen vlees, zoals gehakt, hamburger of slavink, kun je maar één dag bewaren in de koelkast.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Een broodje hamburger is nu nog lekkerder om te eten met een eigen gemaakt broodje. Je kan de broodjes ook prima invriezen zodat je ze altijd op voorraad hebt.
Hoe lang kun je vlees bewaren in de koelkast? Voor rauw gevogelte, gehakt en filets geldt een algemene richtlijn van twee dagen. Grotere stukken – zoals een gebraad, steak of koteletten – blijven iets langer goed. Dat vlees maak je best binnen de vijf dagen klaar.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Gekoeld bewaren
In de koelkast groeien micro-organismen zoals bacteriën en schimmels niet zo snel. Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen in de koelkast.
McDonald's ontkent overigens dat het voedsel niet kan bederven. In 2013 zei een woordvoerder van het bedrijf dat 'de burgers in de juiste omgeving, net als het meeste andere voedsel gewoon verrot, maar dat daar wel vocht voor nodig is, anders komen er geen schimmels of bacteriën', aldus de fastfoodketen.
Gefrituurde of gebakken kip.
Dat kan kloppen. Leg de kip in plaats hiervan op een rooster met bakpapier of in een ovenschaal en bedek dit met aluminiumfolie. Verwarm de oven voor op zo'n 190 graden en laat de kip zo'n tien minuutjes opwarmen.
Hét succesnummer van ons menu. Een burger van 100% rundvlees met ketchup, mosterd, verse uitjes en een slice augurk. Dit alles op een speciaal hamburgerbroodje.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
– Gehakt – Zowel rauw gehakt als ongebakken hamburgers kun je iets langer bewaren, namelijk drie tot vier maanden. Verpak ze goed in plasticfolie (en eventueel nog een zakje of bakje). – Vlees – Andere vleessoorten, zoals biefstuk, koteletjes en rollades gedijen nog beter in de vriezer.
Je kunt carpaccio bewaren tot de datum die op de verpakking aangegeven staat. Na openen kun je carpaccio nog twee dagen bewaren in de koelkast. Dit geldt uiteraard alléén als de TGT-datum nog niet verstreken is. De TGT-datum geldt nog steeds als leidend, ook na het openen.
Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.
Op elk levensmiddel moet een houdbaarheidsdatum staan, tenzij specifiek is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Bij bederfelijke producten is dat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot (einde)').
Ten minste houdbaar tot: langer bewaren
Het betekent dat de fabrikant garandeert dat het product tot de genoemde datum lekker smaakt en veilig te eten is. Is de datum voorbij dan kan de smaak, geur of kleur achteruitgaan. Na het verstrijken van de THT-datum mag je een product nog gebruiken.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.