Vlees kun je malser maken door het met een vleeshamer te behandelen. Lang niet iedereen heeft echter zo'n hamer en bij mensen die hem wel hebben, ligt hij vaak achterin de kast of la. Als alternatief voor die hamer kun je een vol blik eten gebruiken.
Met een vleeshamer wil je vlees dus platter of mals maken. Let wel: je hoeft niet op elk willekeurig stuk vlees te gaan hameren. Een goede steak heeft dat absoluut niet nodig. Bovendien droogt platgeslagen vlees makkelijker uit, gaart het sneller en is het moeilijker saignant te houden.
Door kip plat te slaan, wordt het vlees malser en is het sneller gaar op een grill, barbecue of in een grillpan. Dit is een heerlijke manier om kippenborsten te bereiden, maar je kunt ook kippendijen gebruiken.
Welk vlees je ook kiest, je zult deze plat moeten slaan. Je kunt dit het beste doen door het vlees tussen twee laagjes vershoudfolie te leggen en met een zwaar plat voorwerp (bv. een pan) gelijkmatig plat te slaan. Maak het vlees niet té plat.
Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.
Door met de hamer op het vlees te slaan wordt het bindweefsel beschadigd waardoor het vlees malser wordt. Ook taaie stukken worden hierdoor zachter. Dankzij dit instrument kunnen bijvoorbeeld zachte schnitzels gemaakt worden.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Na het snijden worden de lappen platgeslagen. Het zogenaamde pletten. Dat gebeurt onder een vel plastic om te voorkomen dat de hele omgeving onder de vleesresten spat en om een egalere en zo dun mogelijk lap te krijgen. De schnitzel mag uiteraard niet kapot geslagen worden.
Snijd de kip tegen de nerf in door.
Als de nerf van boven naar beneden loopt, snijd je van links naar rechts. Maak een lange snijbeweging met je mes en snijd de kipfilet in een keer netjes door. Door tegen de nerf in te snijden is de kip malser wanneer hij gaar is.
Vlees mals en sappig bakken
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken. Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
De spiervezels in een stuk vlees lopen allemaal in 1 richting. Deze richting heet de draad van het vlees. Door dwars op de draad te snijden, snij je de spiervezels in korte stukjes waardoor ze veel makkelijker te kauwen zijn en het vlees dus veel malser is.
Een varkensschnitzel heet soms 'Schnitzel Wiener Art' om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht. Veel restaurants in andere landen noemen een varkensschnitzel desondanks 'wienerschnitzel'.
Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan).
De gekartelde kant gebruik je om het vlees malser de maken. Hiermee zorg je ervoor dat het weefselstructuur van het vlees veranderd. Dit maakt het vlees malser. Gebruik de hamer overigens niet direct op je dure slagersbiefstuk - dat zou zonde zijn en onnodig.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Een hele kip heeft ongeveer een kooktijd van 60 minuten. Hoe kleiner het stuk kip dus, en snij het dus eventueel kleiner, hoe korter de kooktijd. Korter dan 10 minuten lukt echter niet. Een ander voordeel van het koken van kip is het feit dat het makkelijker is om bevroren kip te ontdooien.
Kip is mager vlees.
Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip. Natuurlijk speelt ook de bereidingswijze een rol: gefrituurde kip is minder gezond dan een gegrild filetje, maar dat had je zelf ook al bedacht. Ook kipbereidingen, zoals kippenworst, zijn vetter dan de pure stukjes vlees.
Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
Vlees moet bedekt zijn met sauzen, groenten en specerijen, gesmeerd met olie, ze zullen vochtverlies voorkomen. Het is belangrijk om niet op een lage temperatuur te koken, anders droogt het gewoon uit. Selecteer de stukken met het vet, vooraf marineren. We plaatsen het vlees in een goed verwarmde oven (200-230 graden).
Leg de gezouten biefstuk in de koelkast zodat het zout het vlees mals kan maken. Een leidraad is om de biefstuk ongeveer een uur per drie centimeter vlees te laten liggen. Als de biefstuk bijvoorbeeld 3,5 centimeter dik is, laat je hem ongeveer een uur en een kwartier in de koelkast liggen.
De voorbewerkte schnitzels leg je zolang op een schaal. Als je dat met alle schitzels hebt gedaan controleer je of het frituurvet inmiddels goed op temperatuur is gekomen (150-180 graden). Je doet nu twee schnitzels in de frituur. Ze zijn na een paar minuten klaar: namelijk als ze beginnen te drijven.
Bereidingswijze. Zet de pan op hoog vuur en laat (genoeg) boter bruin van kleur worden. Voeg daarna de schnitzels toe aan de pan en bak ze om en om mooi goudbruin in 5 tot 7 minuten.
Verwarm je airfryer eventueel voor op 180 graden. Spray de schnitzels in met wat olie en bak ze 10 minuten op 180 graden. Heel dunnen schnitzels zijn waarschijnlijk eerder klaar, na een minuut of 8. De paneerlaag wordt lekker krokant, het vlees van de schnitzel wordt mals en blijft toch sappig.
Cotoletta alla Milanese
Wij kennen cotoletta alle Milanese als de Wiener schnitzel.