De graslelie valt altijd goed in de smaak bij huisdieren en hun eigenaren: zowel katten als honden mogen graag van deze niet giftige plant peuzelen. Een overdosis aan graslelie kan echter tot misselijkheid leiden.
Graslelie
Wel, er zijn nog wel enkele bonuspunten... Ten eerste, is de graslelie (of 'Chlorophytum comosum') heel luchtzuiverend. En ten tweede, is de plant niet giftig voor katten of honden.
Dit plantje is niet giftig voor katten, huisdier of mens en dus helemaal veilig om neer te zetten! Zoals hierboven al vernoemd zijn Graslelies erg makkelijk te verzorgen. Hij wil het liefste twee keer per week een scheutje water, maar dit mag ook een keer vergeten worden.
Overige buitenplanten waar de hond ziek van kan worden: de gatenplant, de vijgenplant, de reuzenberenklauw, de krokus, de hortensia, de hyacint, de lelie, de tulp, de narcis, boterbloemen, het lelietje-van-dalen, de buxus, de tomatenplant en alle planten uit de lookfamilie (bijvoorbeeld sjalot, bieslook, prei en ...
Is de vlinderstruik giftig? Nee, de vlinderstruik (Buddleja davidii) is niet giftig.
Vooral lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria moet je absoluut vermijden. Zo kan het gif van een lelie namelijk zorgen voor acute nierfalen van je huisgenootje en in dat geval ben je bijna altijd te laat om je kat nog te redden. Andere planten zorgen voor darm- en maagklachten.
Bepaalde planten en struiken zijn giftig voor honden. Lavendel bijvoorbeeld.
Er zijn echter heel wat planten, zoals Oost-Indische kers, basilicum, goudsbloemen, madeliefjes, kattenkruid of lavendel, die ongevaarlijk zijn en daarom net heel geschikt zijn voor een hondvriendelijke tuin.
Geeft de plant dan een lichte plek, maar niet in de felle middagzon. Door te veel licht, kunnen de bladeren namelijk verbranden en bruine vlekken krijgen. De plant zal het ook goed doen in een plaats met veel of halfschaduw. Als de witte kleur op de bladeren verbleekt, betekent dat je graslelie te weinig licht krijgt.
Bruine bladpunten wijzen op een te lage luchtvochtigheid. Geef de plant in dit geval wat vaker een sproeibeurt of zet de plant bij een andere kamerplant. Krijgt de plant last van bruine en verwelkte bladeren, dan is er vaak sprake van teveel water.
Hoe kan ik weten of een plant giftig is of niet? Er zijn geen algemene kenmerken die typisch zijn voor giftige planten. Van elke plant moet je dus de naam kennen. Met de naam van de plant kan je de giftigheid opvragen bij het Antigifcentrum of opzoeken.
Ook een sansevieria en een schefflera – ook wel een vingerplant genoemd – kunnen leiden tot klachten. Denk bijvoorbeeld aan maag- en darmproblemen, stuiptrekkingen of huidirritatie. Niet zo prettig voor je viervoeter.
Maranta giftig
Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De plant is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Een aantal bloemen kun je beter vermijden wanneer je een hond hebt. Of in ieder geval opletten wanneer je hond daar in de buurt van is. Bekende bloemen die giftig zijn voor honden zijn onder andere: krokussen, hortensia's, Gelderse roos, hyacinthen, lelies, tulpen, narcissen, boterbloemen, Lelie van Dalen en petunia's.
Welk fruit is gezond voor jouw hond? Veel fruit is goed voor jouw hond, zoals ananas, appel, mango, meloen (Cantaloupe of watermeloen), mango, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Ook veel groenten is gezond, zoals zoete aardappel, flespompoen en wortelen.
Hortensia's zijn slechts lichtelijk giftig voor katten. Gelukkig vinden katten dat deze zeer giftige plant bitter smaakt. Een klein beetje van deze plant kan je kat al vergiftigen. Deze plant is populair in de winter, maar ook zeer giftig voor katten, honden en kinderen.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Is een vlinderstruik giftig voor dieren? Hoewel vlinderstruiken (Buddleja davidii) niet eetbaar zijn, zijn ze niet giftiger dan om het even welke tuinplant. Ze zouden veilig moeten zijn om te planten waar kinderen, honden, katten en andere dieren leven.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Naarmate honden volwassen worden, neemt hun vermogen om zuivelproducten te verteren af omdat ze de enzymen missen die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat ze tekenen van lactose-intolerantie zoals braken, diarree en maagklachten kunnen vertonen als ze melk, room of kaas eten.