Je naam op vliegticket moet altijd exact overeenkomen met de naam zoals deze in het paspoort staat vermeld. Bij “Eerste voornaam” vul je de eerste volledige voornaam in volgens je paspoort. Heet een passagier Hendrik Abraham Martinus Jansen dan vul je bij de eerste voornaam Hendrik in.
2. Gebruik je eerste officiële voornaam. Geef je eerste officiële voornaam op, precies zoals vermeld in je paspoort. Als in je paspoort Willeke Liselotte staat vul je dus Willeke in, ook al is je roepnaam Will, Liselotte of Truus.
De Voornaam zie je als naam in de afspraken in de agenda, is de voornaam die gebruikt wordt in de brieven en e-mails en die je in je statistieken terugvindt. De officiële voornaam gebruik je voor de officiële (doop)naam(en) van de leerling.
In de naam van een persoon komt de voornaam eerst, dan de achternaam of familienaam. Alleen bij namen die gealfabetiseerd staan of alfabetisch gerangschikt moeten worden, is het nuttig om de achternaam of familienaam vooraf te laten gaan.
Niet iedereen heeft een voornaam die ook zo in de burgerlijke stand staat. Dat noemen we dan de roepnaam, terwijl de officiële naam ook wel de doopnaam wordt genoemd.
Bij “Eerste voornaam” vul je de eerste volledige voornaam in volgens je paspoort. Heet een passagier Hendrik Abraham Martinus Jansen dan vul je bij de eerste voornaam Hendrik in. In het volgende veld vul je je achternaam in volgens paspoort.
Je wilt je baby vernoemen naar iemand
Wil je graag dat de naam van je moeder, vader of een bekend persoon voorkomt in de naam van je baby, maar wil je liever niet dat het de eerste naam is? Dan is een tweede voornaam de ideale manier om tóch je baby naar iemand te vernoemen, zonder dat dat te overheersend is.
Volgens de etiquette vermeld je eerst haar naam en daarna zijn naam.
Adressering in een brief
Vermeld de naam van de geadresseerde voluit als u die kent. Als u de voornaam niet voluit kent, vermeldt u een of meer initialen. Maak door de aanschrijftitel duidelijk wat het geslacht van de geadresseerde is.
Namen op uw vliegticket dienen volledig gelijk te zijn aan de gegevens op uw paspoort of identiteitskaart! Dit geldt voor uw achternaam en eerste volledige voornaam. Geeft u bij boeking daarom de correcte gegevens door. 1e voornaam volgens paspoort, dit kan dus afwijken van de roepnaam!
Zowel je voor- als achternaam op het ticket moeten identiek zijn aan je reisdocument. Het is voldoende om alleen met je voornaam te reizen; de tweede naam is niet verplicht.
Voorbeelden van ongepaste voornamen
bespottelijke namen; scheldwoorden; naam die bestaat uit heel veel namen; bestaande achternaam, tenzij dat ook een bestaande voornaam is, bijvoorbeeld 'Roos'.
Een spelfout op je ticket kan namelijk tientallen euro's kosten, waarschuwt de Consumentenbond. In de basis is het simpel: de naam die op je ticket staat, moet dezelfde zijn als de naam die in je paspoort staat. Komen die twee niet overeen, dan kan een vliegmaatschappij je weigeren.
Geef altijd de achternaam op die in je paspoort staat. Het is belangrijk om de juiste naam in te vullen. Je mag namelijk niet met een vlucht mee als de naam in de boeking en de naam in je paspoort niet overeenkomen. Tip: Geef alleen je meisjesnaam op, deze blijft hoe dan ook altijd in je paspoort staan.
Meisjesnaam/getrouwde naam
Bij het boeken van een vlucht adviseren wij passagiers om de namen zo in te voeren als ze vermeld staan op het paspoort en de reisdocumentatie.
Als je geen naam of alleen een achternaam gebruikt, kies je bij mannen voor heer en bij vrouwen voor mevrouw. Deze woorden schrijf je altijd voluit. Meneer, mijnheer en de heer gebruik je niet in de aanhef. (Me)juffrouw is verouderd, en kun je dus ook beter niet gebruiken.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Beste wordt gecombineerd met een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord. In de praktijk wordt Beste vaak zelfstandig als aanhef gebruikt, maar niet iedereen wordt graag op die manier aangeschreven. Het is daarom aan te raden om Beste altijd te laten volgen door een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord.
Antwoord: Je hoort eerst de ander of anderen te noemen en jezelf als laatste, ook onderaan een brief hoort dat. Als je over anderen spreekt, doen veel mensen dat op hun gevoel van ritme. Eerst de naam met de minste lettergrepen omdat het woord 'en' daar nog achteraan komt.
Als u in Nederland trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, houdt u in uw paspoort uw eigen geboortenaam. Dat is uw officiële (juridische) achternaam. Deze verandert niet door de keus voor naamgebruik.
De familienaam gaat meestal over van ouders op kinderen, van de ene generatie op de andere. Familienamen kunnen worden onderscheiden van patroniemen, die familierelaties op een andere manier uitdrukken. Voor individuele leden van een familie zijn er voornamen, roepnamen of bijnamen.
In Nederland gaat tegenwoordig bijna de helft van de kinderen met één voornaam door het leven, ruim 30 procent krijgt twee namen, ruim 17 procent drie namen, 2,5 procent krijgt vier namen en slechts een enkeling krijgt vijf namen of meer.
Meer dan vier voornamen is een grote uitzondering. Vroeger was het in veel families gebruikelijk om kinderen meerdere voornamen te geven. Vooral kinderen uit katholieke gezinnen kregen vaak een hele rits (doop)namen. Ook tegenwoordig kiezen ouders vaak voor meerdere voornamen, maar om een andere reden.
Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.