Als er op de wang van je autoband 205/55R16 94V staat, dan is de snelheidsindex van jouw banden V, ofwel 240 km/u. Het getal “94” voor de “V” duidt het draagvermogen aan, dat is voor deze band 670 kg.
Dit betekent dat het maximale draagvermogen van één band 615 Kilogram is. Laat door middel van een codeletter de maximale snelheid zien waarvoor de band geschikt is. Voorbeeld: Een V codering betekent dat de band geschikt is voor een maximale snelheid van 240 km/u.
De aanduiding 94V of 94W staan voor het draagvermogen van de band en de maximale snelheid. 94 staat voor 670 kg. V staat voor maximaal 240 km/h. W staat voor maximaal 270 km/h.
1) De “maat” van de band : 205/55R16 91V
91 : dit getal geeft het draagvermogen (maximale belasting) van Uw band weer : 91 staat voor 615 kg per band. Bij een correcte bandendruk kan deze band dus maximaal 615 kg gewicht dragen. U vindt een overzicht van alle draagvermogens-indexen hier terug.
De loadindex staat aangegeven op de autoband. In de afbeelding zie je cijfers in reliëf op de zijkant van de band staan: 265/35 ZR19 98Y. Het cijfer 98 geeft hierbij de loadindex van de band aan. De loadindex is altijd een cijfer tussen de 71 en 120.
Achter de maataanduiding op de band staan een getal en een letter. Het getal (91) is de belastingindex en de letter (H) het snelheidssymbool. Hoeveel gewicht een band kan dragen, staat in de belastingindex/draagvermogen in kg-tabel.
Hoogte. De wanghoogte van de band wordt door dit cijfer aangegeven. Het cijfer staat voor de verhouding in % tussen de breedte en de hoogte van de autoband. De hoogte is de maat, zoals je die kunt meten vanaf de velgrand tot het loopvlak.
De letter R betekent dat het een radiaalband betreft. Bijna alle nieuwe autobanden zijn radiaalbanden.
het eerste getal is de breedte van de band, het tweede getal de hoogte en het derde getal de inch maat van het wiel. Een bandenmaat kan er bijvoorbeeld zo uit zien: 195/65 R15. De breedte is in dit geval 195, de hoogte 65 en de inchmaat 15. Achter de bandenmaat staat een toevoeging zoals 92H.
De snelheidsindex wordt aangegeven met een letter. Wanneer je bijvoorbeeld op de website van Kuil Banden een autoband bekijkt dan zie je een code staan, bijvoorbeeld 215/45R17 91Y. De laatste letter, in dit geval de Y, geeft aan wat de snelheidsindex is. De meest gangbare categorieën zijn de letters L tot en met Y.
En de snelheidsindex? De snelheidsindex van een band wordt aangeduid door de laatste letter van de maat: 205 55 R16 91W. Deze lettercode geeft de theoretische maximumsnelheid van de band aan.
Op de wang (zijkant) van de band staat tevens ook het snelheidssymbool, die staat voor de maximale snelheid die met de band kan worden gereden. Op de band staat bijvoorbeeld “91T”, de letter T is het snelheidssymbool en staat in dit geval voor een maximale snelheid van 190 km/h.
snelheidsymbool. Dit geeft de maximale snelheid van een band aan. H staat voor 210 km/h. Achter de DOT-code vind je de productiedatum van de band.
De Falken ZIEX ZE310 Ecorun is de beste op droog wegdek. De Continental PremiumContact 6 en de Nokian Wetproof scoren bovengemiddeld op droog. De beste uit de test op nat wegdek is de Continental PremiumContact met op de hielen de Goodyear EfficientGrip Performance 2.
Sommige banden hebben de markering XL. Dit staat voor “Extra Load”. Dit betekent eenvoudigweg dat de band is versterkt zodat deze zwaardere belastingen kan dragen dan standaard banden in dezelfde afmeting. Dit type band wordt meestal gebruikt voor zwaardere voertuigen zoals SUV's.
Ondanks u met de bandbreedte binnen dit bepaald bereik dient te blijven, mag de hoogte van de band maximaal 2 procent afwijken van de originele fabrieksmaat. Varieert de hoogte en dus de wielomtrek met meer dan 2 procent dan zal dit een negatieve uitwerking hebben op de rijprestaties en op de kwaliteit van uw auto.
Volgorde van de cijfers op autoband
De eerste drie getallen geven de breedte van de band aan. Het tweede getal staat voor de verhouding tussen de breedte en de wanghoogte van de band. De letter daaropvolgend staat voor het bandtype. De twee volgende cijfers geven de diameter van de velg aan.
Zoals al eerder gemeld is de kans groot dat het kan. Er is echter een geringe kans dat het tóch niet verstandig is en is daarom de velgbreedte zo belangrijk. Verder moeten de overige specificaties (steek, naafgat, ET waarde) van de velg ook wel overeenkomen met wat voor de Fusion van toepassing is.
Als er op het bandenlabel van de band de letter 'B' dik gedrukt staat dan is deze band tot 3 decibel stiller dan een band waarop de letter 'C' dik gedrukt staat.
Bandenmaat aflezen
De eerste drie cijfers geven de breedte van je autoband aan, in millimeters. De cijfers na de “/” geven de hoogte van je band aan. De R staat voor Radiaal. Het cijfer 16 geeft de diameter van je velgen aan in inches.
Versterkte- of bestelwagenbanden
Bij bestelwagenbanden is dit de letter C, wat staat voor Commercial of Cargo. Het voordeel van deze banden is de combinatie van een hogere load index met een stuggere opbouw. Dit zorgt voor een stabielere wegligging.
Snelheidsindex V: eens de hoogste snelheidsindex die een band kon hebben, waar "V" voor maximaal 240 km/u of daarboven stond. Tegenwoordig betekent dit dus ten hoogste 240 km/u. Snelheidsindex W: relatief nieuwe toevoeging aan de snelheidsindex. Banden met snelheidsindex "W" hebben een maximale snelheid van 270 km/u.
De loadindex van banden geeft het maximale laadvermogen van een band weer in kilogram, gemeten bij zijn maximale snelheid en voorgeschreven bandenspanning. In de bandenmaat 195/65 R15 91 V geeft het indexcijfer 91 het draagvermogen van de band weer.
Banden met een E-keurmerk voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Je vindt het keurmerk op de zijkant van de band (zie foto). Hebben jouw banden de code 'E4'? Dan zijn deze banden in Nederland gekeurd door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).