Hulpmiddelen zijn voor mensen met een lichamelijke aandoening van levensbelang om zelfredzaam te blijven. Gemeenten vergoeden hulpmiddelen zoals een rolstoel of een scootmobiel vanuit het Wmo-budget (al dan niet met een eigen Wmo-bijdrage).
Hulpmiddelen zijn handig en vaak echt onmisbaar. Denk aan een bril, gehoorapparaat, steunzolen of incontinentiemateriaal. Kies het hulpmiddel dat je nodig hebt en kies daarna je pakket. Dan lees je wat je met jouw pakket vergoed krijgt voor dit hulpmiddel.
Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico.
Kort gezegd komt het erop neer dat u via de Wmo een vergoeding kunt krijgen voor alle ondersteuning in en om het huis, zoals aanpassingen in de woning, huishoudelijke hulp en vervoersvoorzieningen. Ook ondersteunt de Wmo zaken als mantelzorg (hulp van familie en vrienden), vrijwilligerswerk en voorlichting.
Eenvoudige loophulpmiddelen niet meer vergoed
Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken, zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. U kunt deze hulpmiddelen zelf kopen of huren. Bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel.
In 2023 zijn er geen belangrijke veranderingen in de Wmo. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het zelfstandig thuis wonen, het ontmoeten van anderen en voor de ondersteuning van mantelzorgers.
Eigen bijdrage in 2024 naar € 20,60
De eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen (met uitzondering van Beschermd Wonen) is op dit moment maximaal € 19,- per maand. In 2024 wijzigt dit vaste bedrag op basis van de inflatie en in verband met stijgende kosten voor de voorzieningen. Dit is besloten door minister Helder.
Als u, vanwege uw handicap of beperking, niet zonder hulp kan meedoen in de samenleving en/of niet voldoende voor uzelf kan zorgen (beschermd wonen) en/of de thuissituatie hebt verlaten (o.a. dak- en thuislozen), behoort u tot de doelgroep van de Wmo.
Als u een hulpmiddel nodig heeft, kunt u altijd informatie vragen bij uw eigen huisarts of een praktijkondersteuner op de huisartsenpost. Ook de medewerkers van de wijkverpleging kunnen u advies geven. Zij weten waar u terecht kunt. U moet daarna wel zelf contact opnemen met het bedrijf dat de hulpmiddelen aanbiedt.
“Sinds 2013 wordt de rollator voor volwassenen niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Niet alleen de rollator is toen uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald, maar alle eenvoudige loophulpmiddelen, zoals krukken en looprekken worden niet meer vergoed.”
Huishoudelijke ondersteuning heeft alleen betrekking op het schoonmaakwerk in het huis. Hierbij horen geen activiteiten buitenshuis, zoals het onderhouden van de tuin, opruimen van schuur, wassen van de auto of schoonmaken van de stoep.
Wat valt onder de vergoeding voor anti-decubitus materiaal? Vanuit de basisverzekering is er vergoeding voor anti-decubitus materiaal zoals bedden, matrassen, kussens en overtrekken. U krijgt dit materiaal in bruikleen.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er voor iedereen die, ondanks hulp van familie, buren of vrienden, niet volledig zelfstandig kan functioneren.
Goed om te weten: niet al uw spaargeld telt mee. Er is in 2021 een vrijstelling van 31.340 euro per persoon. Heeft u dus een vermogen dat lager is dan de vrijstelling, dan heeft dat geen invloed op de eigen bijdrage.
Vanaf 2019 werd die inkomensafhankelijke bijdrage deels en in 2020 helemaal afgeschaft en vervangen door het zogeheten Wmo-abonnementstarief. Iedereen, ongeacht de hoogte van het inkomen, moet sindsdien een vast bedrag per maand als eigen bijdrage betalen voor een Wmo-voorziening.
In een onderzoek (meestal een gesprek) stelt de gemeente met u vast wat u nodig heeft. Voor sommige voorzieningen geldt een eigen bijdrage.
De Wmo is grotendeels gericht op mensen vanaf 18 jaar die zelfstandig wonen.
omvang van 40 uur per week. Deze normtijden worden gebruikt bij het berekenen van de totale benodigde tijd voor de activiteiten met betrekking tot kinderen.
Wmo-beschikkingen zijn vaak beperkte tijd geldig, bijvoorbeeld 2 jaar. Mensen met langdurige beperkingen moeten daardoor steeds opnieuw ondersteuning aanvragen. Sommige gemeenten geven langdurige beschikkingen af als duidelijk is dat iemand levenslang ondersteuning nodig heeft.
Basisverzekering: rollator vergoeding? Sinds 2013 is de rollator uit de basisverzekering gehaald, hierdoor is een vergoeding niet meer mogelijk vanuit de basisverzekering.
Je kunt via de gemeente een rolstoel vergoed krijgen wanneer je deze in het dagelijks leven nodig hebt om mobiel te blijven. Deze vergoeding komt vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden voor u niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bepaalde zorg? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.