Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.
Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes. Meestal treedt dit pas op na de twintigste week van de zwangerschap.
Door gezond te leven vanaf het begin van de zwangerschap (of liever nog ervoor), heeft u minder kans op zwangerschapsdiabetes. gezond eten en bewegen horen bij een gezond leven en een gezonde zwangerschap. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten.
Risico's voor baby
Te sterke groei van de vrucht (macrosomie) met een grotere vetopstapeling, een grotere moederkoek en meer vruchtwater. Grotere kans op complicaties rond de geboorte, zoals vroeggeboorte, traumata bij de bevalling (zoals bijvoorbeeld een schouderontwrichting), hypoglycemie.
Het advies is om minimaal twee porties (200 gram) vers fruit per dag te eten. Vruchtensap, light vruchtensap, vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank zijn geen fruitvervangers en worden afgeraden. Deze producten bevatten veel vruchtensuikers waardoor zij een snelle stijging van de bloedglucose veroorzaken.
Kan je zwangerschapsdiabetes voorkomen? De meeste risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes kan je zelf niet beïnvloeden. Er is echter één uitzondering: overgewicht. Je kan namelijk het risico op zwangerschapsdiabetes verlagen door een gezond gewicht aan te houden.
Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.
Je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad. Je overgewicht hebt (BMI 30 of hoger). Je eerder een zwaar kind hebt gekregen (meer dan 4500 gram). Je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2.
Dit bespreekt de diabetesverpleegkundige en/of internist met u. Om de gevolgen van zwangerschapsdiabetes zo veel mogelijk te voorkomen, streven we tijdens de zwangerschap naar de volgende waarden: nuchter: ≤ 5.3 mmol/l. één uur na het beëindigen van de maaltijd: ≤ 7.8 mmol/l.
Hormoon progesteron: je lichaam maakt tijdens de zwangerschap progesteron aan. Dit hormoon speelt bijvoorbeeld een rol bij de innesteling, de groei van de baarmoeder en melkproductie. De bijwerking? Je geheugen doet tijdelijk minder goed zijn werk.
Viewer voor webcontent. De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Je krijgt deze test tussen 24 en 28 weken.
Gemiddeld komen vrouwen met een gezond gewicht zo'n 12-15 kg aan in de hele zwangerschap. Het verschilt alleen erg hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap en wanneer deze kilo's erbij komen. Het aantal kilo's dat je aankomt hangt vaak ook af van de BMI die je hebt voor je zwangerschap.
Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.
Uitslag bloedsuikertest
Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l - diabetes.
Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019. Waren er in 2015 nog 9.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken; in 2019 was dat aantal opgelopen naar ruim 12.000.
Hoe weet ik of ik zwangerschapsdiabetes heb? Door een suikertest weet je of je zwangerschapsdiabetes hebt. Je verloskundige of gynaecoloog adviseert je om een suikertest te doen in deze situaties: Je hebt meer kans op zwangerschapsdiabetes.
Omdat u zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er namelijk 50% kans dat u binnen tien jaar diabetes type 2 krijgt. Voor deze controles kunt u terecht bij uw huisarts. Behalve uw bloedsuikergehalte kan de huisarts ook het vetgehalte van uw bloed, uw bloeddruk, uw gewicht, uw BMI en uw tailleomvang controleren.
Na het drinken van de suikeroplossing kunt u zich wat misselijk voelen. Als de misselijkheid leidt tot braken, beëindigen we de test. U kunt zich tijdens de test wat flauw voelen omdat u tijdens de gehele test niet mag eten of drinken (met uitzondering van wat water).
Bij vrouwen met diabetes type 1 en 2 zonder complicaties wordt vaak in de a terme periode een inleiding van de baring aangeboden om de kans op onverwachte intra-uteriene vruchtdood te verkleinen.
Het meeste risico dat je loopt als je te veel suiker eet tijdens je zwangerschap, is dat je zwangerschapssuiker of diabetes ontwikkelt. Ongeveer 4% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapssuiker of diabetes. De meeste vrouwen zijn geen suikerpatiënt meer als ze bevallen zijn.
Heb jij zwangerschapsdiabetes? Het was vast flink schrikken toen je hoorde dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.