Het ritme van jouw baby van 6 weken vraagt om zo'n 4 tot 5 uur slaap per dag (overdag). Je kunt de slaap verdelen over de verschillende momenten overdag. Probeer het niet veel verder op te laten lopen dan die 4,5 uur. Het kan soms prettig voelen om je kleine even wat langer te laten liggen.
Je baby heeft ongeveer 14 tot 15 uur slaap nodig. Als je baby 6 weken is, begint hij een biologisch ritme (dag- en nachtritme) te ontwikkelen. Je zult zelf ook beter herkennen wanneer je baby slaapt heeft. Hij begint in de nachten 4 tot 6 uur achter elkaar te slapen.
Baby's van 6 weken hebben een heel duidelijk ritme nodig. Je zorgt voor dat ritme door overdag voor 4 tot 5 uur slaap te zorgen. En houd daarnaast vaste momenten aan waarop je jouw kleine 's avonds naar bed brengt. Op die manier zal je merken dat het ritme van jouw baby van 6 weken ook 's nachts gewoon doorgaat.
Het is normaal dat je baby veel slaapt, slaap is namelijk noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Pasgeboren baby's slapen soms zo'n 20 uur per dag. Een baby van 3 maanden slaapt gemiddeld 17 uur, bij 12 maanden is dit gemiddeld nog 14 – 15 uur per dag, waarvan 12 uur 's nachts.
Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders.
Je baby wil niet slapen overdag
Er zijn verschillende redenen voor het slechter slapen overdag. Je baby kan in een slaapregressie zitten, oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, honger hebben of niet zelf in slaap kunnen vallen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Is je baby 6 weken en wil hij maar niet in zijn eigen bed slapen overdag of 's nachts, maar alleen bij mama of papa? Zorg dat je baby zich veilig en geborgen voelt in zijn bedje. Inbakeren kan hier ontzettend bij helpen en zorgt er soms voor dat het slapen gemakkelijker gaat.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Een goede slaper kan in de nacht ongeveer 11 uur achter elkaar slapen. Overdag is nog ongeveer 3 uur slaap nodig. Ook kan je kind nu 3 uur achter elkaar wakker zijn. Hoe meer overdagslaap er is, hoe fitter je baby aan de nacht begint.
Zowel rond de 9 á 10 dagen, rond de 3 á 4 weken, rond de 3 maanden en rond de 6 maanden. Ook na die 6 maanden kan een regeldag nog voorkomen. Over het algemeen duren regeldagen bij een kindje zo'n 1 of 2 dagen. In sommige gevallen zijn kindjes een week lang huilerig en hangerig.
Vanaf 6 weken zal je baby gaan lachen. “Kriebelspelletjes” worden dan steeds leuker. Bedenk dat een kleine baby nog niet zo ver kan kijken, maar vanaf zo'n 30 centimeter kan goed contact gemaakt worden. Vanaf zo'n 3 maanden vindt een baby het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
“Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert. Dit nieuwe ritme zorgt ervoor dat je baby langer achtereen kan slapen.
Middagdutje baby: gemiddeld 2 tot 2,5 uur. Middagdutje dreumes: gemiddeld 2 uur. Middagdutje peuter: gemiddeld 1,5 tot 2 uur.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Een baby van zes weken oud weegt vijf kilogram. 140ml maal vijf geeft 700 ml. Deel dit door het aantal voedingen dat de baby op een dag drinkt. Bij twaalf voedingen drinkt de baby afgerond 60 ml per voeding.
Je baby kan ongeveer tussen de 2 en 6 weken op het schema zitten van 6 voedingen. Wanneer hij hiertoe in staat is, krijgt hij meer tijd tussen de voedingen om goed te slapen en zijn batterij flink op te laden. Precies hetzelfde zoals het verhaal beschreven staat bij 7-8 voedingen.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Laat tijdens de slaapjes overdag juist de gordijnen open. Zo ontwikkelt de biologische klok van je baby een gevoel voor dag en nacht. De biologische klok regelt wanneer je kindje wakker wordt en wanneer hij of zij in slaap valt. Als je baby ongeveer drie maanden oud is, kan je de gordijnen overdag het beste dicht doen.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur en een kwartier slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders.
Baby's hebben overdag ook slaap nodig. Pasgeboren baby's slapen overdag af en aan: ze worden wakker voor een voeding en vallen daarna in de regel weer in slaap. Naarmate je baby ouder wordt, komt er geleidelijk een ritme in de slaapjes overdag.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.