Wie zijn de Oeigoeren? Oeigoeren zijn een aan Turken verwant volk uit Centraal-Azië. Oeigoeren hebben een ander uiterlijk dan Han-Chinezen en een eigen cultuur en taal. Veel van de circa twaalf miljoen Oeigoeren in China zijn soennitische moslims, maar vooral onder de stedelijke bevolking zijn ook seculiere Oeigoeren.
Oeigoeren zijn een Centraal-Aziatische etnische groep met een aparte cultuur en taal die voornamelijk in Xinjiang, een autonome regio in de noordwestelijke hoek van China (PRC) woont. Mijit, een danser en muzikant van opleiding, werkte om Oeigoerse muzikanten naar internationale muziekfestivals in Frankrijk te brengen.
De Oeigoeren zijn een Turkssprekende moslimminderheid in de regio Xinjiang, in het noordwesten van China.
Oeigoeren, Kazakken en andere voornamelijk islamitische minderheidsgroepen in de regio Xinjiang worden massaal opgesloten in 'heropvoedingskampen'. Daar worden ze geïndoctrineerd en mishandeld. De meeste familieleden weten niet waar hun opgesloten geliefden zijn en zijn te bang om zich hierover uit te spreken.
Het Oeigoers is een Turkse taal, die door ongeveer 10 miljoen mensen in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang in Volksrepubliek China wordt gesproken. Het is de taal van de Oeigoeren.
Onafhankelijkheidsstrijd in China
De bevolkingsgroep is verwant aan het Turkse volk en spreekt een Turkse taal. De Oeigoeren wonen voornamelijk in de Chinese autonome regio Xinjiang, waar ze naar eigen zeggen worden onderdrukt door de Chinezen.
Het Oeigoerse volk werd al door Marco Polo genoemd. In 1949 nam China namelijk hun grondgebied in, waarna de islamitische Oeigoeren langzaam werden verdrongen door de Chinezen. Het Oeigoerse volk is al eeuwenlang de grootste etnische groepering in de regio Xinjiang, dat onder Mongolië en Kazachstan ligt.
In juli 2009 braken rellen uit in Xinjiang na een gevecht tussen Oeigoerse en Han-Chinese arbeiders in een fabriek, waarbij meer dan honderd doden vielen. Na de rellen hebben Oeigoerse terroristen tussen 2009 en 2016 tientallen Han-Chinezen gedood in gecoördineerde aanvallen. Onder andere in 2009, 2011, en 2014.
De trend is ontstaan door een niet al te serieus fantasie-artikel van een jaar oud. Daarin zegt de schrijver dat als er ooit zombies komen, dan waarschijnlijk in China. Maar die zijn er dus niet. Zombies bestaan niet.
De Oeigoeren (Oeigoers: ئۇيغۇرلار, Chinees: 維吾爾) zijn een Turks volk uit de Chinese autonome regio Xinjiang (Xinjiang). Met ongeveer 12 miljoen personen vormen de Oeigoeren 45% van de bevolking van dit gebied. De Oeigoerse taal behoort tot de Turkse talen.
Ze worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering – die ziet de Oeigoeren als afvallig. Sinds 2017 zijn er naar schatting een miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden door de Chinese autoriteiten willekeurig opgesloten in 'heropvoedingskampen' en gevangenissen in Xinjiang.
Sinds 2017 is ruim een miljoen Oeigoeren volgens schattingen van de Verenigde Naties opgesloten in zogenaamde 'trainingscentra'. Beijing wil Oeigoeren daar 'opleiden' tot modelburgers, maar volgens Oeigoeren zijn het concentratiekampen waar de gruwelijkste mensenrechtenschendingen worden gepleegd.
China stuurt al jaren Oeigoeren naar deze kampen
Ze vormen er met 11 miljoen mensen zowat 45 procent van de bevolking in deze regio. De Oeigoeren zijn verwant met de Turken, hun taal behoort ook tot de Turkse talen.
Sinificatie of sinificering, ook wel verchinezing, is de linguïstieke en culturele assimilatie van termen en concepten naar die van de taal en cultuur van China. In de taalkunde wordt de term gebruikt om nauwkeuriger te verwijzen naar de transliteratie, waardoor sinificatie parallel loopt aan romanisatie.
Zombies bestaan natuurlijk niet, maar mocht de aarde ooit een zombie-invasie te verwerken krijgen, dan hoeven we ons geen illusie te maken: ze zouden ons binnen honderd dagen vrijwel uitroeien. Eén enkele zombie zou binnen twintig dagen al een epidemie van betekenis kunnen veroorzaken.
Voor alle duidelijkheid: een zombie-apocalyps is complete fictie. Maar mocht het op een ongelukkige dag toch gebeuren, dan zou de mensheid in amper 100 dagen gedecimeerd zijn tot 273 personen zo zegt de eerste studie. Op de hele planeet. Er zou dan voor elk miljoen zombies exact één mens over zijn.
De zombie is te herkennen aan zijn magere uiterlijk (iets wat vaak aan zijn ondode status wordt gekoppeld) en zijn ontzielde blik, bijvoorbeeld witte ogen. De 'moderne' of 'fictieve' zombie, zoals deze in mediaproducten voorkomt, wordt meestal beschouwd als een ziek agressief dierlijk wezen of een besmet persoon.
Ook de huidige president, Xi Jinping, opvolger van Hu Jintao, combineert het presidentschap van de volksrepubliek met dat van secretaris-generaal van de CPC. De president wordt door het Nationaal Volkscongres gekozen. De Staatsraad is het kabinet van de Volksrepubliek China. De voorzitter van het kabinet is de premier.
Deze sjamanisten bekeerden zich na het verblijf van hun heerser in de toenmalige Chinese hoofdstad Luoyang tot het manicheïsme, dat tot staatsreligie werd verheven. Het Oeigoerse koninkrijk werd in 840 door de nomadische 'Kirgiezen' veroverd, waarop een driesporige diaspora ontstond .
Volkswagen is niet de enige die de afgelopen jaren werd aangesproken op Oeigoerse dwangarbeid: Nike, Apple, Adidas, Google, BWM en tientallen andere multinationals overkwam het ook. Medeplichtigheid aan onvrijwillige tewerkstelling in Xinjiang was echter een bedrijfsrisico dat lang kon worden genegeerd.
Oeigoeren = De oeigoeren zijn een Turks volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang (Xinjiang). Met ongeveer 8,82 miljoen (2003) personen vormen de oeigoeren 45% van de bevolking van dit gebied.
Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.
China is verreweg de grootste exporteur van kleding in de wereld. Vanaf 1979 stelde de Volksrepubliek China zich meer open voor internationale handel via flinke economische hervormingen.
Lage lonen en lange werktijden blijken een belangrijke rol te spelen bij de beslissing van ouders om hun kinderen van school te halen en uit werken te sturen. Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie.