Tien pintjes gedronken? Dan kan het tot 15 uur duren vooraleer je lichaam alle alcohol volledig heeft afgebroken. Na een zware avond kan je dus ook 's ochtends zeker nog positief blazen', waarschuwt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.
Heeft iemand flink veel gedronken? Dan kunnen onderzoekers dat nog tot 3 dagen na het laatste drankje zien. Heeft iemand 1 of 2 glazen gedronken? Dan kunnen ze dit tot 48 uur na het drinken aantonen.
EtG is gedurende 2 tot 5 dagen na alcohol consumptie aantoonbaar. Dat wil zeggen dat wanneer deze test binnen 5 dagen wordt herhaald een positieve uitslag nog een restwaarde zou kunnen zijn van eerder gebruik. Indien een test na 5 dagen wordt herhaald en positief is, wijst dit altijd op nieuw gebruik.
De wet is streng voor rijden onder invloed van alcohol. Als u positief blaast op een ademtest krijgt u een onmiddellijk rijverbod en een fikse boete. Uw alcoholpercentage bepaalt hoe streng uw boete én uw rijverbod zullen zijn.
Wie wordt tegengehouden voor een alcoholcontrole kan een kwartiertje uitstel vragen, dat is zo voorzien in de wet. “Dat kan helpen vermijden dat de mondalcohol een vertekend beeld geeft. Alcohol lost op in het speeksel.
Moet je toch blazen? Dan mag je altijd vragen om 15 minuten te wachten. Maar maak je geen illusies: als je te veel gedronken hebt, dan zal dat kwartiertje daar niks aan veranderen. De wachttijd kan het resultaat zelfs negatief beïnvloeden.
De ademanalyse werkt zo dat een verdachte binnen een cyclus maximaal 4 keer mag blazen, waarvan er minimaal 2 goede blaasprestaties geweest moeten zijn.
Een alcoholtester is een apparaat, waar je op moet blazen. Aan de uitslag kan de politie zien of je alcohol gedronken hebt (er verschijnt dan een P/A, A of F) of dat je gewoon mag doorrijden (als er een P verschijnt). Als je te veel hebt gedronken, moet je op het politiebureau een ademanalysetest doen.
De afbraak van alcohol kan helaas niet versneld worden. Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht en ook niet door vitamines. Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
De lever verwerkt gemiddeld 7 gram alcohol per uur. Een glas wijn of bier bevat gemiddeld 10 gram alcohol . De lever heeft hier 1 tot 1,5 uur voor nodig om een standaardglas te verwerken. Drink je op een avondje uit 6 glazen, dan heeft je lever ongeveer 9 uur nodig om de af te breken.
Weigeren alcoholtest/ademanalyse
Als bestuurder bent u verplicht medewerking te verlenen aan de ademanalyse. U mag in beginsel niet weigeren. Het is dus niet zo dat u mag vragen om een bloedonderzoek in plaats van een ademanalyse.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Over het algemeen kun je stellen dat alcohol te ruiken is zolang het afbraakproces aan de gang is. Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.
Je moet na 5 dagen tenminste 24 uur klachtenvrij zijn om weer naar buiten te mogen. Anders zou je nog anderen kunnen besmetten. De isolatie duurt maximaal 10 dagen. Geteld vanaf de dag dat je je klachten kreeg.
Blijkt uit de blaastest of uit uw gedrag dat u misschien te veel alcohol gebruikte? Dan brengt de politie u naar het politiebureau voor een ademanalyse. U moet dan opnieuw blazen in een beter apparaat. Het resultaat hiervan gebruikt de politie in uw zaak.
Een blaastest meet microgrammen
Bij een blaastest wordt niet het alcoholpromillage in het bloed gemeten. De blaastest meet het aantal microgram alcohol per liter adem. Je hebt tabellen waarmee je kunt opzoeken wat het bijbehorende alcoholpromillage is.
Een voorlopig alcoholonderzoek op straat
Het apparaat geeft de volgende indicaties: P = Prima. A = Alert (indicatie 235 ug/l - 570ug/l) F = Fout (indicatie > 570 ug/l)
Ben je een beginnende bestuurder? Dan mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Mannen bereiken dit na het drinken van ongeveer een standaardglas drank, vrouwen al bij minder dan een glas.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Als eindpunt van de 20-minuten-termijn geldt het eerste tijdstip dat vermeld staat op het analyserapport (de uitslag van de ademanalyse, ook wel het ademticket genoemd). Tussen beide tijdstippen moet 20 minuten verlopen zijn. Dus in feite moet er in ieder geval 21 minuten tussen zitten!
Als een roker moet blazen laat de politie hem eerst alle rook uitblazen en wacht vervolgens een paar seconden. Ook dan wordt de test niet beïnvloed. De apparatuur is beveiligd tegen manipulatie. Als iemand b.v. te zwak blaast wordt de test door het apparaat afgebroken en fout gemeld.
Hoe lang blijft alcohol in je bloed? 40 dagen maar liefst. Omdat het zo lang duurt voordat de alcohol uit je lichaam verdwijnt, is het belangrijk om helemaal te stoppen met alcohol als je drankverslaafd bent.
Voorlopige betekenis
Als de uitkomst van de blaastest een “A” of “F” is, dan moet de bestuurder een uitgebreide ademanalyse ondergaan. Het promillage dat daaruit komt, is bepalend voor de straf. De blaastest op straat selecteert dus bestuurders die onderworpen moeten worden aan een ademanalyse.