Volgens de honderdjarige kalender wordt de winter van 2023/2024 vooral erg onrustig. De 100-jarige kalender voorspelt voor het begin van december vorst, bewolkt weer met regen, kou en ijs.De rest van december is het koud en oncomfortabel weer met regen.
Gemiddeld over het land viel in de winter — mm, tegenover de norm van 2010 en 2020: 191 om 197 mm. De temperatuur: voorlopige indicatie 4,7° tegenover de norm van 2010 om 2020: 3,4° om 3,9°. Vorstdagen: 15 tot vandaag.
Het weer in de eerste maanden van 2024
Het belooft gemiddeld rond de zes graden te worden in januari, maar dat kan in combi met de wind en regen al gauw wat kouder aanvoelen. Een goede winterjas is dus geen overbodige luxe, al helemaal niet met het oog op dat de kans bestaat dat het ook nog eens gaat sneeuwen.
Statistisch gezien is de kans op een zachte winter dus 75% en de kans op een koudere winter dan normaal 25%!
Sneeuwvoorspellingen voor Nederland tonen soms aan dat er sneeuw gaat vallen, maar de exacte locaties en hoeveelheden blijven onzeker. In 2022 was er een voorspelling van 10 – 20 centimeter sneeuw.
Kans op sneeuw tijdens de kerst zeer klein
Nee, voorspellen de weermodellen. Ook in de laatste week van 2023 en het begin van 2024 lijkt het erop dat we vooral regenachtig weer kunnen verwachten, maar door een stevige wind zal de temperatuur niet altijd even zacht aanvoelen.
Over het algemeen valt in Nederland de meeste sneeuw in december, januari en februari. Soms doet de lente al bijna haar intrede als er nog sneeuw valt. In februari 2010 kopten de kranten bijvoorbeeld nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hevigste sneeuwval in 30 jaar. Ons land is sowieso erg onvoorspelbaar.
De kans is steeds groter dat de gemiddelde temperatuur van de koudste winterweek in Nederland boven de nul graden ligt. Veertig jaar geleden ontbrak in gemiddeld één op de tien winters een flinke vorstperiode. Nu is dat al in gemiddeld één op de drie winters zo.
Zomer weersverwachting 2024
De kans op een vrij warme zomer met een bovengemiddeld aantal zonuren lijkt ook dit jaar groot. Net als in de lente lijken lagedrukgebieden vanaf de oceaan geregeld over ons deel van Europa te schuiven, met neerslag. Een landelijke hittegolf is ook tegenwoordig nog steeds geen zekerheid.
Op de kaarten van het Europees weermodel zien we dat het de komende winter in vrijwel heel Europa warmer wordt dan gebruikelijk. In Zuid-Europa en de ook in de Alpen worden de grootste kansen op een relatief warme winter berekend. Het zachte weer wordt naar verwachting gecombineerd met regelmatig natte omstandigheden.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De maandgemiddelden van de maximumtemperatuur liggen, naargelang van de plaats, tussen 0 en 6°C en die van de minimumtemperatuur tussen –5 en 1°C.
In februari lengen de dagen en komt de zon hoger. En toch blijft het koud. In februari is de temperatuur in Nederland gemiddeld ongeveer 3 graden, terwijl deze in oktober, als de zon even hoog staat, maar liefst 11 graden bedraagt.
In alle klimaatscenario's van het KNMI neemt de gemiddelde temperatuur in Nederland de komende jaren verder toe. In het meest extreme scenario stijgt de gemiddelde temperatuur tot 2050 met nog eens 1,6 °C ten opzichte van de huidige normaal en tot 2100 met 4,4 °C.
Ondanks enkele sneeuwsituaties en een relatief koud begin van de winter, eindigt de winter van 2022-2023 veel zachter dan normaal. Daarmee is het de 10e zachte winter op rij, een verscherping van het record dat vorig jaar werd gezet.
Statistisch gezien is de kans op een witte kerst in 2023 zo'n 7 procent.” Het is nog wat te vroeg om te zeggen of we dit jaar een pak sneeuw kunnen verwachten bij het kerstontbijt. Zelfs als de weersverwachting spreekt van kou en vocht, is vaak pas op het laatste moment duidelijk of er wel of geen sneeuw valt.
Normaal weer is het meest waarschijnlijk en dat zou afwisselend januariweer betekenen met weer iets vaker regen en soms een keer nachtvorst. Eind januari ligt de temperatuur overdag rond 5 graden en liggen de minima rond nul graden. Richting begin februari neemt de kans op een zacht en nat weertype toe.
De temperatuur: voorlopige indicatie 4,7° tegenover de norm van 2010 om 2020: 3,4° om 3,9°. Vorstdagen: 12 tot vandaag. De 30 jarige norm van 2000 om 2010 is 38 om 38 vorstdagen. De normaal van 2020: 35 dagen.
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar.
Nog een paar dagen en we nemen afscheid van de warme, zonnige en natte zomer van 2023. De meteorologische herfst, die vrijdag van start gaat, brengt stabieler weer met zich mee. Vanaf het weekend knapt het op dankzij invloed van een hogedrukgebied. De buien verdwijnen en het wordt iets warmer.
De winter van 1963 was de koudste van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden achtereen elke dag. Over de drie wintermaanden december 1962 en januari en februari 1963 had De Bilt een gemiddelde temperatuur van -3,1 graden (+2,6 graden is normaal).
De winters in Nederland waren vroeger veel kouder dan nu. De kans op een Elfstedentocht werd de afgelopen jaren steeds kleiner en de winters lijken steeds minder streng.
De meeste kans op sneeuw heb je in de provincies Groningen, Overijssel, Drenthe, Gelderland en Limburg.
De Veluwe heeft dit weekeinde de meeste sneeuwval moeten verwerken. Volgens metingen van Weeronline lag in Hoog-Soeren, niet ver van Apeldoorn zondagavond een sneeuwdek van 34 centimeter dikte. Ook in veel andere plaatsen in Gelderland lag een dik pak sneeuw.
In uitzonderlijke gevallen kan het ook in de zomer tot sneeuw komen. De beste situatie hiervoor is een zware bui die met de vallende neerslag een grote hoeveelheid koude lucht naar het aardoppervlak voert. Het mag daarbij niet al te warm zijn.