Een gescheurde mondhoek is helaas lastiger te genezen dan gescheurde lippen. Dit kan wel 2 tot 5 weken duren. Soms is niet alleen de mondhoek kapot, maar ook de huid eromheen. De huid kan dan wit en zacht worden en in sommige gevallen ontstaan er korstjes.
De oorzaak is meestal: likken aan de mondhoeken. een ontsteking met een schimmel of bacterie. plooien in de mondhoeken.
De vaak gevoelige scheurtjes in de mondhoeken kun je het beste indrogen met een zinkzalf. Je brengt een klein beetje van de zinkzalf met een wattenstaafje 's avonds aan in de mondhoeken voor het naar bed gaan. Het kan soms enkele nachten duren voordat de scheurtjes weer dicht groeien.
Droge of gescheurde mondhoeken
Je kunt aan de haal gaan met verzorgende lippenbalsems en wondercrèmes, maar wie last blijft houden van droge mondhoeken heeft waarschijnlijk een tekort aan ijzer, zink en vitamine B.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken. Komt daaruit dat u te weinig vitamine B12 in uw bloed heeft, slik dan elke dag een tablet met 1000 microgram B12. Soms zijn prikken met vitamine B12 nodig.
Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Tussen de zijn verschillende soorten bacteriën en gisten in de mond bestaat een zeker evenwicht.
Wat kost een mondhoek behandeling met fillers? U kunt rekenen op zo'n 400-600 euro. Dit is afhankelijk of ook de kaaklijn behandeld wordt. In combinatie met een liquid facelift wordt dit goedkoper.
Als je te weinig voedingsstoffen of vitaminen binnenkrijgt dan ontstaan er scheurtjes in de mondhoeken en de lippen worden droog. Door elke dag gezond en gevarieerd te eten voorkom je dit. Sommige lippenbalsems bevatten stoffen die ervoor zorgen dat de lippen uitdrogen. Deze stoffen zijn bijvoorbeeld menthol of mint.
Kloofjes van de mondhoeken, ook bekend als de ziekte van perlèche, heet in het medisch jargon cheilitis angularis. Het is een ontsierende en pijnlijke aandoening waarbij een of beide mondhoeken, en soms ook de omliggende huid, verweken en kloofjes of barstjes vertonen.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Een schimmelinfectie in de mond- en keelholte gaat vaak vanzelf over. Zijn de klachten hevig, of wil een baby niet drinken, dan kan een arts medicijnen voorschrijven. Mondschimmel wordt dan behandeld met een gel of een drankje op basis van miconazol, fluconazol of een ander schimmeldodend middel.
Meestal laten schimmels ons links liggen. Maar soms heb je pech en krijg je een schimmelinfectie. Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Eet voldoende eiwitten voor een verzadigd gevoel. Eiwitten vind je in; hennepzaad, noten (geen pinda's deze bevatten vaal veel schimmels), spirulina, chlorella, peulvruchten, biologische eieren, biologisch vlees en gevogelte, biologische melkproducten.
Een vaginale schimmelinfectie gaat meestal vanzelf over. In sommige gevallen duurt het enige weken voordat de jeuk en afscheiding overgaan. Je kunt zo'n infectie dus niet behandelen, maar er wel voor zorgen dat het herstel wordt versneld.
Het lichaam maakt namelijk een voorraad B12 aan. Als je tijdelijk een tekort hebt, wordt van deze voorraad gebruik gemaakt. Pas na langdurige periode zonder vitamine B12 kunnen er klachten ontstaan. Vaak is dit pas na enkele maanden of zelfs een jaar.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Patiënten klagen over tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten. Dit kan overgaan in een zwaar gevoel en moeilijkheden met lopen. Ook kunnen er coördinatieproblemen en psychische stoornissen optreden. Vraag je arts om je vitamine B12 gehalte te controleren wanneer je deze klachten bij jezelf herkent.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Bij een tekort kun je last hebben van slapeloosheid, vermoeidheid, een verminderde weerstand en reumatische klachten. Ook bloedend tandvlees, een trage wondgenezing en scheurbuik kunnen het gevolg zijn.