Je begint het reflectieverslag voorbeeld meestal met het beschrijven van de situatie waarin je jezelf bevindt. Hoe zag de situatie er uit en waar speelde de situatie zich af. Welke personen waren er bij betrokken en wat voor effect hadden die personen op jou.
Zelfreflectie is tweeledig: Je durft naar jezelf te kijken en je bent je bewust van de impact van jouw gedrag op anderen. Je bent je ook bewust van de impact van het gedrag van anderen op jou.
Eindig je reflectieverslag dan met een korte samenvatting van wat je opviel en hoe je dit een volgende keer anders gaat doen. Hoe kun je werken aan je ontwikkelpunten. Kun je iets lezen, iets kijken of wil je ondersteuning van opleiders of andere coaches.
Veelgestelde vragen over het ABCD-reflectiemodel
De ABCD-methode staat voor: Aanleiding: Wat is er gebeurd?Belangrijk: Wat was belangrijk voor je?Conclusie: Welke conclusie trok je over hoe te handelen?
Als dat je contact maakt met je gevoel door je af te vragen wat het met je doet. Om je vervolgens af te vragen of dit nu is dat je graag zou willen. De valkuil is dat je te snel op basis van onvoldoende informatie gaat reflecteren.
Je begint het reflectieverslag voorbeeld meestal met het beschrijven van de situatie waarin je jezelf bevindt. Hoe zag de situatie er uit en waar speelde de situatie zich af. Welke personen waren er bij betrokken en wat voor effect hadden die personen op jou.
De STARR-methode is de meestgebruikte methode om te reflecteren op je eigen handelen, bijvoorbeeld in een reflectieverslag. STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Als je de STARR-methode gebruikt, geef je antwoord op vragen over de situatie, taak, actie, het resultaat en de reflectie.
Een reflectieverslag is gemiddeld tussen de 3 en 7 pagina's, afhankelijk van de duur van de periode waarop je reflecteert en de eisen van jouw opleiding.
Je schrijft een reflectieverslag om je bewust te worden van je eigen gedrag en zo te begrijpen hoe je jezelf kunt verbeteren. Door te reflecteren op je handelen, leer je je sterke en zwakke kanten beter kennen en kun je jouw professionaliteit vergroten.
Bij reflectie kijk je naar jouw rol in een situatie, hoe je daarmee omging en wat dat beïnvloedde. Je kunt jezelf vragen stellen als: 'Wat maakt dat ik dit op deze manier heb aangepakt?' en 'Welke overtuigingen speelden een rol?' Bevraag jezelf of anderen over wat je denkt, voelt en wilt.
Zelfreflectie is figuurlijk in de spiegel kijken en stilstaan bij je eigen doen en laten om zo jezelf te ontwikkelen. Dit kan op drie verschillende niveaus: persoonlijk, beroepsmatig en maatschappelijk.
Hieronder vind je een aantal vragen die je helpen bij het reflecteren op je gezondheid. Hoe voel ik me op dit moment en hoe wil ik me gaan voelen? Heb ik genoeg tijd gehad om te sporten? In hoeverre ondervond ik weerstand om te bewegen?
Het gaat om beschouwen, terugkijken, het nadenken over een gegeven met het uitgangspunt er iets van te leren. Reflectie wordt – zeker binnen het sociaal werk – vaak gekoppeld aan professionalisering. Dat doet het landelijk opleidingsprofiel ook: “Professioneel handelen is reflectief handelen”.
Daarvoor is het zelfreflectie formulier in het leven geroepen, het is één A4´tje waarop vragen staan vermeld over jezelf (als bestuurder), jouw rijstijl en de omgang met het voertuig etc. Deze test dient de bestuurder zelfstandig in te vullen na zijn rijexamen.
De ABCDE-methodiek is een werkwijze waarbij hulp wordt verleend volgens het principe “treat first what kills first”. Met andere woorden: eerst de primaire (levensbedreigende) en vervolgens de secundaire c.q. tertiaire (niet-direct dan wel niet-levensbedreigende) letsels en stoornissen.