Ik noem een aantal kenmerken van de teamplayer: Je bent sociaal ingesteld en gericht op samenwerken. Je stelt het teambelang boven jouw eigen belang. Je conformeert je aan de geldende teamnormen en teamwaarden.
Assertief ben je als je zowel je eigen belang als dat van de andere persoon in het oog houdt. Een belangrijke eigenschap om goed te kunnen samenwerken.
Helpt anderen waar nodig. Stelt gezamenlijk belang boven het persoonlijk belang. Stemt het eigen werk af op anderen. Levert een bijdrage, idee of voorstel voor een groepstaak, ook wanneer hij daar zelf geen voordeel bij heeft.
Samenwerken hoort tot de belangrijke vaardigheden van de 21e eeuw. Jonge kinderen kunnen al beginnen dit te leren en in het voortgezet onderwijs ontwikkelen leerlingen deze vaardigheid verder. Bij samenwerken gaat het om het gezamenlijk realiseren van een doel, en hierin anderen kunnen aanvullen en ondersteunen.
Voorbeelden van de competentie teamplayer
Je biedt ondersteuning voor de ideeën en voorstellen van anderen. Je drukt constructief onenigheid uit (bijv. door alternatieven voor te stellen die mogelijk acceptabel zijn voor de groep). Je biedt hulp aan teamgenoten wanneer ze die nodig hebben.
Verbinding maken is een van de belangrijkste competenties.
'Iemand die goed is in samenwerken binnen een groep van mensen': teamplayer betekenis. Hij of zij herkent dat een groep sterker is dan een individu en doet er alles aan om samen met het team de doelstellingen van het bedrijf of de afdeling te halen.
collaboratie, coöperatie, medewerking. als synoniem van een ander trefwoord: associatie (zn) : maatschap, partnership, samenwerking.
Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.
Professionele eigenschappen zijn karaktertrekken en gedragskenmerken van een werknemer die in het algemeen goed worden gewaardeerd door werkgevers. Zo'n goede eigenschap noemen we ook wel een kwaliteit, en als hij in de kern van je karakter zit: een kernkwaliteit.
Door samen te werken, kunnen complexe vraagstukken of problemen makkelijker worden opgelost.Samenwerken stelt mensen daarnaast in staat om te reflecteren op hun eigen kunnen. De één heeft echter meer aanleg dan de ander als het aankomt op samenwerken.
Goed teamwerk is meeromvattend en gaat over: én een goed resultaat behalen als team met elkaar; én zorgen dat het team als geheel, elk teamlid, en alle andere betrokkenen rondom het team, een goed gevoel hebben over het resultaat; én dat alle betrokkenen een goed gevoel hebben over de samenwerking in.
Samenwerken kan worden gedefinieerd als het gezamenlijk inzetten om een bepaald doel te bereiken.
In een gelijkwaardige samenwerking werk je, vanuit verschillende rollen en verantwoordelijkheden, samen voor 'een goed leven in 'eigen ogen'; het welzijn en welbevinden van de cliënt.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: collega (zn) : ambtgenoot, ambtgenote, ambtsbroeder, beroepsgenoot, confrater, confrère, gelijke, gildebroeder, medelid, medewerker, vakbroeder, vakgenoot, vakgenote.
Karaktereigenschappen. Bij een goede teamplayer zijn bepaalde karaktereigenschappen sterker vertegenwoordigd dan bij anderen. Zo hebben goede teamplayers een sterk empathisch vermogen. Ze luisteren goed naar hun collega's, tonen interesse en springen bij waar nodig.
Je leert effectief met anderen te communiceren. Als je in een team werkt, moet je je ideeën duidelijk kunnen verwoorden en naar anderen kunnen luisteren. Dit zijn belangrijke vaardigheden die in elke carrière waardevol zijn.
Ben jij verbindend? Dan ben jij in staat om een relatie op te bouwen met anderen. Enerzijds ben je empathisch en begripvol en heb je een goed inlevingsvermogen. Anderzijds durf jij je ook kwetsbaar op te stellen en durf je jouw gevoelens te tonen.
Vaardigheden zijn dus specifieke, meetbare en aan te leren kwaliteiten die een persoon in staat stellen om bepaalde taken uit te voeren. Competenties zijn echter breder en omvatten naast vaardigheden ook kennis, gedrag en houding.
Communicatieve competentie is het vermogen om in de dagelijkse omgang met anderen efficiënt, duidelijk en adequaat (passend) uitdrukking te kunnen geven aan functionele behoeften, meningen, kennis en informatie. Die taaluitingen kunnen anderen ook tot intentioneel handelen aanzetten (taalhandeling).