Definitie van Cultuur Volgens Hofstede wordt het denken, doen en laten van de mens voor een deel bepaald door de mentale programmering. Deze programmering ontstaat in de jeugd en vroege volwassenheid door de ervaringen en opvoeding van een persoon. Ook cultuur vormt een deel van deze programmering.
De Nederlander Geert Hofstede hanteert volgende definitie van cultuur: «De collectieve mentale programmering die de leden van de één groep of categorie mensen onderscheidt van die van andere groepen. »
Hofstede heeft een model ontwikkeld dat vijf cultuurdimensies onderscheidt: kleine machtsafstand versus grote machtsafstand, individualistisch versus collectivistisch, masculien versus feminien, lage onzekerheidsvermijding versus hoge onzekerheidsvermijding en kortetermijngerichtheid versus langetermijngerichtheid.
Op grond van deze resultaten konden de volgende culturele dimensies worden gedefinieerd: 'Machtsafstand' (van klein naar groot) 'Collectivisme' tegenover 'Individualisme' 'Femininiteit' tegenover 'Masculiniteit' 'Onzekerheidsvermijding' (van zwak naar sterk)
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving.
Een cultuur is een groep mensen met dezelfde waarden, normen en gewoonten. Cultuur bestaat uit dingen die we doen en maken, maar het kunnen ook ideeën zijn. Of tradities. De Nederlandse cultuur is anders dan de Franse cultuur.
Met het onderscheiden van zes culture dimensies heeft Hofstede een model ontwikkeld waarmee de onderliggende drijfveren van een samenleving in kaart worden gebracht. Op basis van deze zes culturele dimensies wordt duidelijk wat de belangrijkste overtuigingen, waarden, houding en gedragingen van een samenleving zijn.
3.1 Een cultuur bestaat uit verschillende elementen zoals waarden, opvattingen, voorstellingen, uitdrukkingsvormen en normen. Daarnaast wordt er ook een indeling gemaakt in materiële en immateriële aspecten van een cultuur. Culturen zijn relatief en plaats- en tijdgebonden.
-De belangrijkste cultuurelementen die gemeenschappelijk kunnen zijn, zijn: religie, taal, ontstaansgeschiedenis. -Culturen die op elkaar lijken in West-Europa vormen de Westerse Wereld.
Genot (indulgence) wordt gedefinieerd als een samenleving waarin de mens vrij wordt gelaten om te genieten van het leven en plezier te maken. De tegenhanger, terughoudendheid (restraint) gaat over een samenleving waarin de bevrediging van deze behoeften onder strikte controle staat door sociale normen.
Het heeft te maken met het gevoel van baas te zijn over je eigen leven. Nederland staat ook bekend als een van de ge- lukkigste landen. Nederland is dan ook een hedonistisch land.
In individualistische samenlevingen ontwikkelen mensen een sterk zelfbewustzijn en laten zich minder leiden door standaard regels. In collectivistische samenlevingen speelt het groepsbewustzijn een grotere rol en wordt het handelen meer bepaald door vaste gedragsregels.
Het ui-model van Geert Hofstede is een model om de organisatiecultuur te beschrijven en te typeren in de vorm van diverse cultuurelementen die schillen vormen rondom een kern, net zoals de schillen van een ui.
Een bedrijfscultuur is gebaseerd op een systeem van gedeelde waarden, sociale normen en symbolen, en op houdingen die van invloed zijn op hoe deelnemers binnen een organisatie beslissingen nemen, hoe ze handelen en hoe ze zich voelen.
Hierbij worden onderscheiden: de familiecultuur, de adhocratiecultuur, de hiërarchische cultuur en de marktcultuur.
Volksgewoonten (tradities) als volksmuziek, volksdansen, klederdracht, traditionele bouwkunst en religieuze rituelen behoren tot het cultureel erfgoed van een volk. Bedrijfscultuur in een organisatie of overlegcultuur op een kantoor zijn vormen van cultuur op microniveau.
Verder heeft cultuur te maken met taal (regionale taal, streektaal, dialect), religie, kunst, volkskunst, ambachten, klederdracht, mode, wetenschap, normen en waarden, gewoonten, en uiteindelijk de hele inrichting van een samenleving (een land, een streek of een volk).
Een patroon van overtuigingen ontwikkelt zich onder de leden van een sociale groep en vormt de kern van de cultuur in elke samenleving of organisatie.
In feminiene landen, waar zoals gezegd Nederland toe behoort, werken mensen om te kunnen leven. Welzijn en relaties zijn belangrijk voor mannen en vrouwen, mensen zijn over het algemeen bescheiden en onderschatten hun eigen werk.
Nederland behoort bij de meest feminiene landen op de schaal van Hofstede. Dus van vrouwen én mannen wordt in dezelfde mate bescheidenheid, aardig zijn en bekommering met de 'kwaliteit van leven' verwacht. Sinds decennia zien we echter een toenemende “Angelsaksische” en dus masculiene leiderschapsstijl in ons land.
Cultuur laat zien hoe de samenleving is georganiseerd en de plaats van mensen in de samenleving. Ieder mens is lid zijn van vele groepen. Via groepen kunnen mensen overleven (niet alleen via groepen). Cultuur helpt vervolgens mensen bij hun functioneren in groepen.
Het woord Cultuur wordt gebruikt om een hele hoop verschillende dingen te beschrijven die in een land, regio of provincie plaats vinden. Denk hierbij aan: het land waar je bent opgegroeid, de buurt of stad waar je vandaan komt, de opleiding of school, opvoeding, je vrienden.
De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur.