Na de bloei kunt u Echinacea snoeien, maar omdat de plant ook in de winter decoratief is, adviseren wij om deze pas in ongeveer maart af te knippen. De vaste plant zal gewoon weer opnieuw, alleen ietsje groter, uitlopen.
Knip uitgebloeide bloemen niet weg; de stekelbolletjes geven veel zaad waar vogels dol op zijn. Ze vormen bovendien een mooi wintersilhouet. Aan het einde van de winter kun je de afgestorven delen afknippen tot aan de grond. De plant is goed winterhard en zal gewoon weer uitlopen.
Teelt : In het voorjaar direct in de volle grond zaaien, of gekochte plantjes uitzetten of grotere planten scheuren. Vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar, door scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. Snoei : Sommige bronnen raden aan om de plant in het voorjaar flink terug te snoeien.
Echinacea ( rode zonnehoed of zonnehoed) snoeien. Knip in september, als de plant volledig is uitgebloeid, de dode bloemstengels tot op de grond af. Of laat een aantal stengels met zaad gevulde kegels staan. Vanaf de herfst tot in de winter vormen ze een bron van voedsel voor zaadetende vogels.
De roze enkelvoudige bloemen en het rode hart van de Rode zonnehoed lokt vele bijen en vlinders in je tuin. In het najaar, wanneer de plant is uitgebloeid, blijven kleine bruine bolletjes op de stengel staan. Laat de uitgedroogde stengels nog even staan. De zaden in deze bolletjes worden door vogels gegeten.
Het stekelige hart van Echinacea of Rudbeckia-bloemen bevat ook veel zaden, maar die moet je wel zoeken. Zo'n droog en bruin geworden kegeltje moet je eerst voorzichtig verpulveren. Tussen de vliesjes zie je dan stevige, grijze of bruine puntjes zitten, die wat doen denken aan een afgebroken potloodpuntje.
Pak een uitgebloeide bloem vast, en houd een (droog!) bakje eronder. Je kunt de zaden dan zo in het bakje schudden. Laat dit bakje vervolgens nog een paar dagen open staan, zodat de zaden goed kunnen nadrogen.
De Echinacea of rode zonnehoed is een hele bekende bloem met ene opvallend groot hartje. Het hartje is rood-oranje en de kroonbladeren roze. Het is een mooie snijbloem en kan ook gedroogd worden voor in droogboeketten. Het is een meerjarig soort, elk jaar is het dus weer genieten.
Zonnehoed: Echinacea
Naast een warme, zonnige plek zijn ze ook uitstekend bestand tegen drogere periodes. Net als de vlinderstruik zijn vlinders en bijen dol op de nectar van zijn bloemen, die over het algemeen vanaf juli tevoorschijn komen.
Zonnehoed wil zoveel mogelijk zon. Echinacea doet het het best op een zonnige plek. Kan ook op een half-zon plek.
Geef de planten een plek in de volle zon. Als de echinacea niet goed groeit (en bijvoorbeeld na een winter helemaal niet meer terug komt) dan is mogelijk het volgende aan de hand: Ze staat op té zware en natte grond, het is géén kleiliefhebber! Nu zijn er mensen die het jaarlijks tevergeefs blijven proberen.
De meest bekende soort is waarschijnlijk wel de Rode Zonnehoed, ofwel Echinacea Purpurea. De Purpurea-soort wordt tussen de 100 en 120 hoog. Hij geeft mooie donkerroze bloemen met een oranjebruin centrum. De bloemen verschijnen in juli en bloeien door tot september of oktober, afhankelijk van het weer.
Bloeitijd. Echinacea is een nazomerbloem, ze bloeit vanaf juli tot diep in september. Knip de zaaddozen niet af want ze blijven heel lang mooi. De bloeitijd van de soorten Echinacea purpurea 'Kim's Knee High' en Echinacea purpurea 'White Lustre' ligt van juni tot in augustus.
Zonnehoed – Echinacea purpurea Magnus is een winterharde plant met mooie roze bloemen met oranjerood hart. Deze langbloeiende plant wordt tot 1 m hoog en heeft een opgaande bossige groei. Echinacea heeft weinig verzorging nodig. Plant voor een mooi resultaat in de border 7 stuks per vierkante meter.
Je kunt de zaden van de Zonnehoed zaaien onder glas in de maanden april en mei. Vanaf eind mei tot en met eind juli kun je de zaden ook direct in de vollegrond zaaien, wat eigenlijk zelfs nog beter is. Wel moet het lekker van temperatuur zijn, waarbij begin juni vaak de meest geschikte maand is om te zaaien.
Hoewel winterhard, kunt u de Echinacea het beste afdekken bij strenge vorst. De Echinacea is een echte prairieplant en is ook afkomstig uit Noord-Amerika.
Lavendel houdt van volle zon en zandgrond.
Allereerst kunnen rozen heel goed tegen zon. Sterker nog, die mogen volop zon hebben. Ook phloxen, klaprozen, lupinen, ridderspoor, duizendschoon, vlinderstruiken, lavendel, stokrozen, margriet, nepeta (kattenkruid), helenium (zonnekruid) en rudbeckia kunnen goed tegen zon.
Je kan de rode zonnehoed als volgroeide vaste plant kopen of zelf in april en mei de zaadjes in een bloemenbed in de tuin zaaien. Steek de zaadjes ongeveer 2 centimeter diep in de aarde. De onderlinge afstand tussen de planten moet 30 tot 40 cm zijn.
Zonnehoed Echinacea purpurea is goed te combineren met allerlei andere tuinplanten zoals Geranium (ooievaarsbek), Lythrum (kattestaart), Nepeta (kattekruid), Salvia nemerosa (salie) en Sedum telephium (herfstsleutel).
De meeste vaste planten moeten 1 keer in de 4 a 5 jaar gedeeld worden. Dit houdt in dat u de gehele plant uit de grond haalt en met een schop of een mes ( of de handen ) de oudere delen van de plant weghaalt. De jonge delen die u overhoud plant u opnieuw uit.
Oogsten. Als de zaden rijp en bruin worden en de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd deze af te snijden. Knip de bloemen met vijf centimeter steel af en hang ze op hun kop in een geventileerde ruimte. Om de zaadjes eruit te krijgen, laat je de kop vervolgens drogen.
Je bewaart zaden, van welke soort dan ook, bij voorkeur donker, droog, en koel. Een mooie plaats vind ik zelf een kast op een onverwarmde slaapkamer op het noordenoosten, waarbij er geen zon op de kast kan schijnen. Warmte, zon(licht) en vocht zijn in principe funest voor een lange bewaarbaarheid van zaden.
De bloemzaden bewaren doe je het liefst op een droge en donkere plek in huis. Zet de zaden ook niet te dicht bij een verwarming, maar liever op een koele plaatsen in het huis. Je kunt de zaden het beste bewaren in papieren zakjes, zoals enveloppen.