Een voorbeeld is de biceps, die de elleboog buigt. Een antagonist is een strekkende spier die tegen de beweging door een agonist inwerkt. Zo zorgt een antagonist ervoor dat een ledemaat zich strekt en terugkeert in de rustpositie. Een voorbeeld is de triceps, die de biceps tegenwerkt.
De biceps (musculus biceps brachii) en de triceps (musculus triceps brachii) als tegenstanders in de bovenarm, die buigen en strekken, zijn daar een goed voorbeeld van. Spieren die het tegenovergestelde doen worden ook wel antagonisten genoemd. Deze spieren antagoneren elkaar.
Iets wat het tegenovergestelde van elkaar doet heet een antagonist. Een voorbeeld hiervan zijn spieren in je bovenarm. Als je je arm buigt worden de biceps kort en dik maar de triceps worden juist langen en dun.
Antagonist (Oudgrieks: ἀνταγωνιστής, antagōnistḗs) betekent 'tegenstander' of een 'tegenstelling van meningen'. Een antagonist is een tegenpool, een tegenhanger of een tegenwerker. De woorden antagonisme en antagonistisch hebben betrekking op een antagonist.
Goede voorbeelden hiervan zijn de plank en de crunch. Deze spreken de schuine, rechte en diepe buikspieren aan als hoofdverantwoordelijke (ofwel agonist) van de beweging. Daarnaast worden bij de plank ook de onderrug spieren geprikkeld, als tegenhanger (antagonist) van de buikspieren.
De antagonist van deze spier is de Musculus tibialis anterior, gelegen bij het scheenbeen.
Een antagonist is een strekkende spier die tegen de beweging door een agonist inwerkt. Zo zorgt een antagonist ervoor dat een ledemaat zich strekt en terugkeert in de rustpositie. Een voorbeeld is de triceps, die de biceps tegenwerkt.
De biceps laat laat buigen en de triceps die zorgt voor een strekking van de arm. Om er voor te zorgen dat de spieren elkaar niet telkens tegenwerken door om de beurt aan te spannen verslapt de antagonist wanneer de agonist aanspant. Voorbeelden van agonist en antagonist zijn: Quadriceps en hamstrings.
In de klassieke strijd tussen goed en kwaad is de protagonist gewoonlijk de 'held' van het verhaal en de antagonist is, of vertegenwoordigt, de kwade genius of de 'slechterik'. De antagonist van het verhaal probeert het de protagonist moeilijker, of onmogelijk, te maken zijn doel te bereiken.
Antagonist: de spieren aan de achterzijde van de dij heten de hamstrings.
Een medicijn dat zowel de afgifte van LH tegengaat en een voortijdige eisprong voorkomt, noemen we een antagonist.
De buigspier en de strekspier hebben een tegengestelde werking. Een dergelijk paar spieren noem je antagonisten.
Fysiologisch antagonisme; twee middelen die twee tegenovergesteld fysiologische effecten veroorzaken. Farmacokinetisch antagonisme; een geneesmiddel die de absorptie, het metabolisme of de excretie beïnvloed van de ander.
Agonisten zijn stoffen die binden aan een receptor en die het effect van de lichaamseigen stof nabootsen. Antagonisten zijn stoffen die binden aan een receptor en die de werking van de receptor blokkeren.
De spier die op zichzelf de sterkste spiervezels heeft en dus de meeste kracht levert voor zijn grootte, is de wangkauwspier ofwel de musculus masseter. Bij maximale spanning creëert hij tussen de bovenste en onderste voortanden een druk van 25 kilo en tussen de kiezen van wel 90 kilo.
' Je kunt bij spierversterkende activiteiten denken aan sporten en activiteiten die helpen de spieren te versterken. Bij sport kun je denken aan bijvoorbeeld krachttraining, hardlopen, voetbal of tennis. Ook zijn er verschillende dagelijkse activiteiten die spierversterkend zijn.
Aan de achterkant van het dijbeen liggen enkele grote spieren, antagonisten van de quadriceps. Dit zijn de m. biceps femoris (tweehoofdige dijspier), de m. semitendinosus (halfpeesachtigespier) en de m.
Er kunnen ook meerdere antagonisten in een werk zijn die elk op een bepaald moment in de weg van de protagonist staan.
Gladde spieren kun je niet bewust aansturen, maar reageren op prikkels uit het zenuwstelsel of hebben eigen pacemakercellen. Gladde spieren zorgen voor een langzame golfachtige beweging die zorgt voor het transporteren van bloed, lucht en voedsel.
Waarom heb je voor elke beweging een antagonistisch paar nodig? Omdat spieren botten niet kunnen terugduwen (er is dus een tweede spier nodig met een tegengestelde werking).
De tegengestelde spiergroep (ook wel: de antagonist) van de hamstrings is de quadriceps-groep, die vast zit aan de voorkant van de onderkant van het bekken. De quadriceps worden ondersteund door de heupbuigers, die zich bevinden tussen het voorste deel van het bekken en de wervels van de onderrug.
De behandeling van irritatie van de bicepspees is meestal niet operatief. Met fysiotherapie en pijnstillers kunnen de klachten verminderen. Als dat onvoldoende helpt kan soms een injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroïden) in de schouder gegeven worden.
3 antwoorden
hoi dit komt denk ik doordat je tegen de zwaartekracht in werkt als je op je tenen gaat staan en op die manier je kuitspier aanspant. Bij de antagonist heb je altijd de zwaartekracht meewerken en die hoeft dus minder kracht te leveren.