Als u gaat liggen, ontstaat er een bepaalde druk op uw gebit.Deze druk kan uw kies- of tandpijn in de avond en in de nacht verergeren.
Wanneer je niet kan slapen wil het nog wel eens helpen om de kussen wat te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het pijnlijke gebied afneemt en waardoor de kiespijn minder wordt. Bij kiespijn wil het ook nog wel eens helpen om de plek te koelen, waardoor deze wordt verdoofd.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Kiespijn kan meerdere oorzaken hebben en komt in verschillende varianten voor. De pijn kan continu aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook wegtrekken en komt weer naar voren tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Symptomen van een zenuwontsteking
Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit ook duiden op een zenuwontsteking van de tand. Enkele andere symptomen van een zenuwontsteking zijn: Toenemende pijn bij warm eten of drinken. Afnemende pijn bij koud eten of drinken.
Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn ( extreme tandpijn na vulling of kloppende tandpijn) kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.
Naast bevallingen heeft kiespijn de reputatie de ergste pijn te zijn die je maar voelen kan. Wat is pijn eigenlijk? Pijn is een heftig signaal van de zenuwen naar de hersenen.
Directe Hulp bij Tandpijn
Als je te maken krijgt met acute tandpijn, wil je natuurlijk niet wachten op een reguliere tandartsafspraak. Een spoed tandarts kan je direct helpen, zelfs 's avonds of in het weekend, om de pijn te verlichten en de oorzaak van het probleem aan te pakken.
Een val, lekkende vulling of tandbederf kunnen leiden tot een ontsteking aan de wortel. De tandarts ontdekt een ontsteking met behulp van een röntgenfoto. Met een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de ontsteking.
Spoelen met zout water
Omdat tandbederf pijn in je tanden kan veroorzaken, is één preventieve remedie voor tandpijn het gebruik van zout water, omdat dit op natuurlijke wijze je mond ontsmet en vastzittend voedsel los maakt dat de oorzaak van het tandbederf kan zijn.
Kiespijn kan overdag al pijnlijk zijn, maar 's nachts lijkt de pijn alleen maar erger te worden. En dat kan nog kloppen ook. De reden hiervoor is dat wanneer je in bed ligt het bloed naar je hoofd stroomt.Dit extra bloed in je kaakgebied kan de druk en pijn verhogen, waardoor je de kiespijn nóg meer voelt.
Kan ik snachts naar de tandarts? Ja, voor behandeling die niet kan wachten zoals bijvoorbeeld een uitgeslagen tand kun je ook 's nachts naar de spoedtandarts.
Koud en/of warm eten of drinken zorgt vaak voor extra pijn. Kiespijn bij kauwen komt vaak voor en ook kan er een zwelling voorkomen aan de wang, de lymfeklieren in de hals of het tandvlees. Kiespijn of tandpijn is erg vervelend en moet daarom zo snel mogelijk worden behandeld.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek. Indien toegestaan om uit te zetten, kan het ook de kaak verzwakken terwijl het botweefsel begint te resorberen en vervangen.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
Het is wel mogelijk dat je napijn voelt na de wortelkanaalbehandeling. Dit komt omdat we een gat in de kies of tand boren tot de zenuw. Tijdens de behandeling spoelen we de tand of kies met ontsmettingsmiddel om bacteriën te bestrijden en vullen we de kanalen op met een rubberachtig vulmateriaal.
Zoutoplossing
Spoel zo lang mogelijk als je kunt je mond met warm water, waarin je een schepje zout hebt opgelost. Herhaal dit zo vaak als nodig is. Dit is de snelste remedie voor kiespijn die door een verstandskies of afgebroken tand wordt veroorzaakt.
Ook kan de pijn uitstralen naar andere tanden en kiezen het is zelfs mogelijk dat de hele kaak pijn gaat doen. Eten en drinken kan bij deze pijn eveneens lastig zijn. Zo doet vooral warm en koud eten en drinken pijn.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar je huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met je af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.