Zoals gezegd is de snelheid van een externe SSD het grootste voordeel ten opzichte van een externe HDD. Je zet bestanden veel sneller over, ook wanneer je veel tegelijk doet. Naast de hoge snelheden biedt een externe SSD nog meer voordelen.
Zelfs als je je laptop laat vallen, kan de harde schijf een of andere vorm van verbinding verliezen. Omdat SSD's geen bewegende onderdelen hebben, zijn ze betrouwbaarder en minder vatbaar voor schade door stoten.
Door de grote opslagcapaciteit in vergelijking met de prijs, is een interne HDD goedkoper dan een SSD per gigabyte. De levensduur is alleen korter dan die van een SSD Daarom is een interne HDD het beste geschikt wanneer je vooral bestanden wilt bewaren.
SSD-schijven gaan over het algemeen ook langer mee dan HDD schijven.
Een HDD heeft vaak een levensduur van 3 tot 5 jaar, een SSD tot minimaal 10 jaar. Dit komt doordat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Zo zijn er geen onderdelen die slijten door intensief gebruik, die een HDD wel heeft. Daarnaast hoef je een SSD niet te defragmenteren, waar dat bij een HDD wel moet.
Terwijl normale HDD's in theorie voor eeuwig meegaan (in werkelijkheid max. 10 jaar), hebben SSD's een ingebouwde 'tijd van overlijden'. Doordat data ongeveer tussen de 3.000 en 100.000 keer geschreven kunnen worden op een opslagcel in de chip, ontstaat een elektrisch effect waardoor de levensduur beperkt is.
Harde schijf van je pc of laptop vervangen voor een SSD? Wanneer je pc of laptop toe is aan een upgrade kun je de harde schijf vervangen voor een nieuwe HDD of SSD. Dit kun je zelf doen of laten doen. Zelf vervangen is niet heel moeilijk.
Voordelen SSD
Een SSD is sneller, lichter, stiller, gebruikt minder energie en heeft geen draaiende onderdelen zoals bij een conventionele harde schijf. Snelheid | Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een gewone harde schijf.
De lekstroom is sterk afhankelijk van de temperatuur: een SSD in een koele ruimte zal zijn data aanzienlijk langer vasthouden dan in een warme ruimte. berichten van 6 tot 12 maanden als de SSD geen power krijgt. Kortom: zo lang je SSD in een PC zit die regelmatig wordt gebruikt, is er niets aan de hand.
Gemiddelde gebruiker (512 GB – 1 TB): Voor mensen die regelmatig wat foto's en video's opslaan, en daarnaast software installeren, is een SSD met 512 GB tot 1 TB geschikt. Zware gebruiker/gamer (1 TB of meer): Voor gamers en professionals die grote bestanden of games opslaan, is een SSD van 1TB of meer aan te raden.
Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur. Maar hij is ook duurder.
Nadelen van SSD's:
Beperkte capaciteit: SSD's hebben doorgaans een lagere opslagcapaciteit dan harde schijven. Als je veel data hebt, kan dit een probleem vormen bij het opslaan van je gegevens. Beperkte levensduur: SSD's hebben een beperkt aantal schrijfcycli voordat ze beginnen te falen.
Een externe SSD is, net zoals een harde schijf, een plek waar je bestanden op bewaart. Het verschil is dat een externe SSD tot wel 25 keer sneller is en langer meegaat dan een normale harde schijf. Het nadeel is dat deze snelheidsmonsters duurder zijn dan een externe HDD en minder opslagcapaciteit hebben.
Een SSD is vele malen sneller dan een HDD, namelijk tot maar liefst 4 keer. Daarnaast verschillen SSD's onderling veel van elkaar op het gebied van snelheid. Zo is een NVMe SSD sneller dan een SATA SSD. Wanneer je achterhaald hebt welke SSD je nodig hebt, heb je alle vrijheid voor het kiezen van de juiste snelheid.
Niet elke SSD is geschikt voor elke pc. Bij traditionele harde schijven heb je de keuze uit twee formaten: 2,5 inch voor laptops en 3,5 inch voor desktop-pc's. SSD's zijn vrijwel alleen in het 2,5inch-formaat verkrijgbaar. Om een SSD in een 3,5inch-sleuf te kunnen plaatsen, heb je een adapter nodig.
Een externe harde schijf, of externe HDD, gebruik je om bestanden vanaf je laptop of pc op te bewaren. Een externe HDD is een goedkope optie voor het opslaan van bijvoorbeeld back-ups, foto's, video's en games, omdat je voor relatief weinig geld veel opslagruimte hebt.
Zoals we hebben gehoord, wordt SSD langzamer als je hem volzet. Ja. Dit probleem doet zich voor. Als je doorgaat met het schrijven van bestanden of het opstarten van applicaties, kost het je meer tijd dan ooit.
Het opslagmedium is het onderdeel dat je in vrijwel elke laptop kunt vervangen, want zelfs in de nieuwste laptops solderen de meeste fabrikanten de ssd niet vast.
Om te zien waarom je HDD of SSD niet gevonden wordt, open je schijfbeheer. Dit doe je als volgt: ga links onderin het scherm naar het Windows icoontje, klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer Schijfbeheer ofwel Disk management. Je kunt ook de sneltoets Windows+X gebruiken en dan schijfbeheer selecteren.
Het grootste voordeel van een ssd ten opzichte van een conventionele harde schijf is de snelheid. Een ssd heeft geen bewegende onderdelen en bestaat uit snel flashgeheugen, terwijl een conventionele harddisk lees- en schrijfkoppen heeft, die de data moet uitlezen en wegschrijven van ronddraaiende magnetische schijven.
Nee, dit is niet nodig. Wij raden dit zelfs af, omdat dit zorgt voor een verkorte levensduur van de SSD. Heb je nog vragen?
De levensduur van een harde schijf is niet absoluut. HDD's gaan in theorie 3 tot 5 jaar mee, terwijl een SSD 10 jaar meegaat. Maar nogmaals, deze cijfers worden rechtstreeks bepaald door de bouwkwaliteit, gebruiksperioden en de bedrijfsomstandigheden voor de schijven.
Een van de meest voor de hand liggende manieren om ruimte te winnen is ballast verwijderen door middel van het in Windows ingebouwde programma Schijfopruiming. Open het menu Start, typ Schijfopruiming en klik op OK. Je selecteert de schijf waar je ruimte wilt vrijmaken en daarna vink je de onderdelen aan die weg mogen.