Je moet een duidelijke klik horen! Laat geen ruimte tussen je lichaam en de gordel en houd hem steeds strak. Er mag maximum slechts 1 cm speling zitten tussen de gordel en je lichaam, want bij een botsing moet je in de zetel gedrukt blijven. Draag dus in geen geval te dikke kledij in de auto.
De borstgordel loopt over je schouder (niet in je nek), tussen je borsten door, langs de zijkant van je buik. Ook deze gordel mag NIET over je buik heen lopen. Trek de gordel altijd strak aan. Zorg er altijd voor dat er minimaal 25 cm is tussen je buik en het stuur.
Regels voor het dragen van gordels achterin de auto
De belangrijkste regel is: er mogen net zoveel personen/kinderen in de auto plaatsnemen als dat er gordels zijn. Dus 2 gordels, twee kinderen, 3 gordels, drie kinderen. Er mogen dus geen twee kinderen in een gordel zitten.
Volwassenen en autogordels
Volwassenen moeten voorin en achterin de auto de autogordel om. Volwassenen die kleiner zijn dan 1,35 meter hoeven geen kinderzitje te gebruiken. De regels voor het gebruik van een zogenaamd kinderbeveiligingsmiddel gelden alleen voor personen onder de 18 jaar.
Ook als je zwanger bent, is het belangrijk dat je in de auto je gordel blijft dragen. Dit vormt geen gevaar voor je kind en zorgt voor optimale veiligheid. Plaats het diagonale deel van de gordel over de borst en schouders, boven de buik en niet in de buurt van je nek.
Je mag tot op de laatste maand van de zwangerschap gewoon autorijden. Hierna wordt het afgeraden. Dit heeft te maken met het risico op een beginnende bevalling, het gevaar voor zowel moeder als kind bij een eventueel ongeluk, maar ook met je huidige gestel.
Telkens als de wee afneemt, over is, gaat het hoofdje ook weer wat terug. Dit is een normaal proces en zorgt ervoor dat het weefsel langzaam oprekt. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur. Ben je al eens bevallen dan duurt het gemiddeld 15 minuten, maar soms is ook 1 perswee al genoeg.
Het dragen van een autogordel is verplicht. Het niet dragen van een autogordel worden gesanctioneerd met een boete van 149 euro. Dat is inclusief administratiekosten (feitcodes R533; R535f t/m R535k; R535m; R535o t/m R535s).
Deze uitzondering voor taxichauffeurs is gemaakt om ze bij onvoorspelbare ritten minder kwetsbaar te maken voor overvallen. Met de gordel om heeft een taxichauffeur te weinig bewegingsvrijheid om zich tegen opdringerige klanten te kunnen verdedigen, zo stelt het Openbaar Ministerie.
Het aantal personen op de achterbank wordt bepaald door het aantal autogordels in de auto. Sinds 1 mei 2008 mogen er niet meer personen op de bank zitten dan dat er autogordels zijn. Omdat personen als lading worden gezien mag je het max. laadvermogen niet overschrijden.
U kunt worden vrijgesteld voor het dragen van de veiligheidsgordel in uw voertuig: als u achteruit rijdt. als u taxichauffeur bent en een klant vervoert. in bepaalde gevallen als u bestuurder of passagier bent in een prioritair voertuig.
De aanwezigheid van hoofdsteunen in personenauto`s is in Nederland (nog) niet verplicht. In de toelatingseisen is wel gesteld dat indien hoofdsteunen aanwezig zijn, zoals nagenoeg altijd het geval, deze wel moeten voldoen aan een richtlijn omtrent de minimale hoogte van hoofdsteunen.
De verantwoordelijkheid van het dragen van een gordel ligt bij alle personen zelf. Dus de boete voor het niet dragen van de gordel is voor de persoon zelf. Kinderen onder de 12 jaar zijn de verantwoordelijkheid van de bestuurder.
Heupgordels zijn nog steeds toegestaan.
zeker wanneer deze gordels tot de orginele uitrusting van het voertuig hebben behoord. Wel is het zo dat bij de (EG)toelatingseisen voor nieuwe voertuigen (recent geproduceerde auto's) de driepuntsgordel ook voor de middelste zitplaats op de achterbank een vereiste is geworden.
Het verdient zeker geen aanbeveling de nu aanwezige 3-punts gordels te vervangen voor 2-punts gordels. Gezien de leeftijd van uw camper zijn gordels in het camper gedeelte niet verplicht. Maar het zal u niet verbazen dat gordels in nieuwe personenauto's inmiddels voor elke zitplaats verplicht zijn.
Hoeveel passagiers mag je meenemen? Je mag in je auto met maximaal zoveel personen zitten als er plaatsen met veiligheidsgordels (of een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem) zijn en plaatsen die daarmee niet moeten zijn uitgerust. Bij de meeste wagens zijn dat er vijf, namelijk twee vooraan en drie achteraan.
kleiner dan 1,35 meter met een maximaal gewicht van 36 kilo moeten zowel voorin als achterin een geschikt en goedgekeurd kinderzitje gebruiken. Kinderen groter dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto de autogordel om en mogen als het nodig is een zittingverhoger gebruiken.
De driepuntsgordel is bij uitstek de meest gebruikte veiligheidsgordel. Bij deze gordel moet de schouderband langs de nek gelegd worden. Er moet wel gezorgd worden dat de gordel niet van de schouder af kan glijden. Verder gaat er een deel van de gordel over de heupen.
Het is prettig als de lengte van een autogordel goed aansluit bij de lichaamsbouw van de bestuurder of passagier. Bij 3 punt gordels heeft de uittrekbare mannetjes zijde doorgaans een totale lengte van 3 meter en is de band aan de vrouwtjes zijde (met klik sluiting) meestal 30 centimeter lang.
In een bus die een lijndienst uitvoert binnen de bebouwde kom, hoef je volgens de Rijksoverheid geen gordel te dragen. Dat is uit praktische overwegingen: passagiers stappen in, schuiven op, stappen uit en in de spits staan mensen zelfs in de bus. In de meeste lijnbussen zitten überhaupt geen gordels.
Voor oldtimer is het van belang dat zij ook weten welke regels voor hun auto gelden. Alle personenauto's die van voor 1 januari 1971 zijn hoeven nietvoorzien te zijn van gordels. Vanaf die datum moeten er in ieder geval voorin gordels aanwezig zijn. Bij bedrijfsauto's geldt deze eis pas vanaf 31 december 1989.
Achterin de auto heb je met gordels om 20% minder kans om ernstig gewond te raken en 30% minder kans op overlijden. Het dragen van de gordel op de achterbank zorgt er ook voor dat je bij een aanrijding niet naar voren schiet en de passagier of bestuurder op de voorstoel verwond.
Snelle bevallingen
Nicole is niet de enige met een snelle bevalling, al is vier minuten inderdaad heel snel. Op een oproep onze Facebookpagina stroomden de verhalen van moeders binnen. Zo vertelt Melissa Fiona dat de bevalling van haar eerste kindje twee uur duurde, maar de tweede maar tien minuten.
Als wij de vliezen breken doet dit geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit 'droog' ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie.
Het komt regelmatig voor dat vrouwen al weken voor de bevalling last hebben van voorweeën. Deze voorweeën komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Je voelt je baarmoeder hard worden, ze zijn ook wel wat pijnlijk, nog niet zo erg als ontsluitingsweeën, maar pijnloos zijn ze zeker niet.