De overgang kan beginnen als je tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
De verandering in je menstruatie is vaak het eerste signaal dat de overgang begint. Je menstruatie kan plotseling uitblijven, onregelmatig worden en verschillen qua heftigheid en duur. Ook vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijk transpireren kunnen signalen zijn dat de overgang is begonnen.
De overgang is over het algemeen goed te herkennen aan de typische symptomen / klachten in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen de verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan je helpen te bepalen of je in de overgang zit.
De leeftijd waarop de premenopauze begint, verschilt van vrouw tot vrouw. De ene vrouw merkt dit al in haar dertiger jaren, de ander als ze de veertig al ruim gepasseerd is. Weer anderen merken in de premenopauze vrijwel niets.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Je immuunsysteem verzwakt
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Eerst worden de menstruaties onregelmatig en tenslotte houden ze op. Wanneer je een jaar lang geen menstruaties hebt gehad, wordt ervan uitgegaan dat er geen menstruaties meer komen. Als je na dat jaar toch weer bloedverlies krijgt, noem je dit bloedverlies na de overgang. In de meeste gevallen is dit onschuldig.
Vitamine D3 en vitamine K
Samen ondersteunen ze de preventie van verschillende ziektebeelden én helpen ze dus ook bij klachten tijdens de overgang. Het kan dus absoluut geen kwaad om deze vitamines in de juiste dosering bij te slikken.
Met de Meno-Check test je de hoeveelheid FSH in de urine.Daardoor kunt u zelf zien of u zich in de (pre)menopauze bevindt of niet. Daarnaast kunt u in de pre-menopauze last hebben van bepaalde klachten. Hieronder leest u daar meer over.
U zult niet de enige vrouw zijn die zich tijdens de overgang 'uit het lood' geslagen voelt. Dit kan een scala van psychische klachten tot gevolg hebben, zoals neerslachtigheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst, en concentratie- en geheugenverlies.
De postmenopauze is de periode die volgt op de menopauze (je laatste menstruatie). Je eicellen zijn op, je hebt geen menstruaties meer en je eierstokken maken geen hormonen meer aan.Je lichaam heeft de overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid gemaakt.
Het advies: voeding met een hoge glycemische index, grote hoeveelheden zout, verzadigde transvetzuren en cafeïne kunnen tijdens de overgang beter vermeden worden. Verdiep u in gezonde recepten (met onder meer Vichy's kookboek door Vivian Reijs) en er gaat een wereld voor u open.
Overgangsklachten verminderen kan globaal op een aantal manieren. Denk bijvoorbeeld aan: Leefstijlaanpassingen zoals voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en geen alcohol drinken. Hormonale medicatie/hormoonsuppletietherapie gebruiken.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Dit verdikte baarmoederslijmvlies in de overgang is meestal onschuldig, maar het kan ook een prestadium van baarmoederkanker zijn. Wanneer je nog niet zolang in de overgang bent, is het mogelijk dat je toch nog een menstruatie hebt. Zo kan het dus zijn dat je na 2 jaar weer ongesteld bent.
De kwaliteit van sperma neemt af als er langer dan 10 dagen geen zaadlozing is geweest. Maar te vaak is ook niet goed. De optimale frequentie van een zaadlozing is eens per twee à drie dagen.
Ons wetboek van Strafrecht verbiedt in beginsel geen seksuele handelingen in het openbaar. Echter, bestaat er natuurlijk wel artikel 239 Sr dat in het algemeen de schennis van de eerbaarheid verbiedt en art 430a Sr dat naaktrecreatie verbiedt buiten de daartoe bestemde plekken.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
In het eerste jaar van de relatie heeft 70 procent van de koppels ongeveer twee keer per week of vaker seks. Na vijf tot tien jaar is dit percentage gedaald tot 23 procent. Koppels die langer dan tien jaar samen zijn, hebben soms wel drie maanden - of langer - geen seks.
Wat is een overgangsbuik? Het is misschien een vreemd woord, 'overgangsbuik'. Maar met een overgangsbuik bedoelen we de ietwat dikkere of opgezette buik waar veel vrouwen mee te maken krijgen tijdens de overgang. Deze ontstaat door afname van bepaalde hormonen, waardoor je spijsvertering trager gaat werken.
Bij belast bewegen wordt de aanmaak van botcellen gestimuleerd. Voorbeelden van belast bewegen zijn pittig doorwandelen, pilates en yoga, skaten, fitness, dansen en hardlopen. Maar traplopen en zeker touwtje springen horen hier ook bij. En daar hoeft u de deur niet eens voor uit!
Opvliegers worden meestal uitgelokt door een bepaalde prikkel of spanning. Ook stress, pittige voeding, alcohol en koffie kunnen opvliegers uitlokken en verergeren.
In de overgang is je lijf uit balans.Ook de hormonen die beïnvloeden wat je eet, hoeveel je eet en die de vetopslag regelen zijn uit balans. En dat maakt afvallen in de overgang echt ánders dan ervoor.