Een schedelfractuur is een breuk van een of meer beenderen van de schedel. Het breken van de schedel gebeurt meestal door grof en direct geweld, bijvoorbeeld door een slag op het hoofd of tijdens een verkeersongeluk. Bij een schedelbreuk kunnen verschillende complicaties optreden.
Meestal zijn (hoofd)pijn en bloeden de enige verschijnselen van de breuk. In ernstige gevallen verlies je het bewustzijn. Bij een schedelbasisfractuur treden vaak symptomen op van uitval van zenuwfuncties, zoals gedeeltelijk uitval van het gezichtsvermogen, van de reuk of van gehoor en evenwicht.
Bij een klap tegen het hoofd kan er een schedelfractuur (breuk in de schedel) ontstaan. Soms valt de hersenschade dan mee. Aan een schedelfractuur zelf is niet zoveel te doen. Wel wordt soms de neurochirurg ingeschakeld wanneer stukjes schedelbot de schedel zijn ingedrukt.
Vrijwel altijd geneest hier de liquorlekkage vanzelf. Een schedelbasisfractuur op zich behoeft geen behandeling, tenzij langdurig liquorlekkage ontstaat. Aan de beschadiging van reuk- of oogzenuw is helaas niets te doen.
Hoewel schedelbreuken op zich niet heel ernstig zijn, kunnen dergelijke breuken wel ten grondslag liggen aan de veel ernstigere intracraniële verwondingen, doordat losse stukjes schedel verwondingen, beschadiging van de bloedvaten en hersenkneuzingen tot gevolg kunnen hebben.
De kracht die nodig is om de schedel 1 cm in diameter te verkleinen, is ongeveer 9,8 kN.
Symptomen schedelbasisfractuur
letsel in de voorste schedelgroeve; hierbij is vaak sprake van bloeduitstortingen ronde ogen, bloed en hersenvocht uit de neus en uitval van hersenzenuwen waarbij reuk en ogen zijn aangetast. Een schedelbasisfractuur aan de voorkant van de schedel kan in het dak van de neusholte zitten.
Die plotselinge rem op actieve zenuwcellen kan zorgen voor klachten als desoriëntatie, verwarring en een tijdelijk verlies van het bewustzijn. Een klap op het hoofd bij contactsport is verraderlijk, menen de Australiërs.
De meeste mensen hebben na een paar weken geen klachten meer. Soms blijven sommige klachten langer. U bent bijvoorbeeld nog snel moe. Of u heeft nog vaak hoofdpijn of moeite om uw aandacht ergens bij de houden.
Deuken en onregelmatigheden in de schedel zijn simpelweg variaties in de anatomie. Iedereen heeft variaties in de botstructuur, net als dat iedereen een ander gezicht heeft. Soms worden er baby's geboren met een schedelinkeping.
Het schedeldak is aan de buitenkant bekleed met een 5 à 7 mm dikke, zachte weefsellaag die weer onderverdeeld kan worden in vijf lagen en wel, van buiten naar binnen, huid, bindweefsel, (?)
De behandeling van een schedelbasisbreuk gebeurt steeds in het ziekenhuis. Wanneer er hersenvocht via de neus of het oor lekt, moet er steeds antibiotica worden toegediend om een hersenvliesontsteking te voorkomen. De meeste lekkages stoppen vanzelf binnen één a twee weken.
Een schedelbasisfractuur aan de voorkant van uw schedel kan in het dak van de neusholte zitten. Er kan een opening ontstaan tussen de neusholte en de inhoud van de schedel. U verliest dan hersenvocht (liquor) uit uw neus. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat er bacteriën vanuit uw neus in het hersenvocht komen.
De verschijnselen van een schedelbasisfractuur kunnen bloedingen zijn uit de neus, de oren of de mond. Ook kunnen blauwe plekken zichtbaar zijn rond de ogen of achter de oren. Verder kan een aantal hersenzenuwen uitvallen en kan de patiënt na het letsel bewusteloos raken.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond, epileptische aanvallen, bewusteloosheid, vergrote pupillen.
Een traumatisch hersenletsel wordt veroorzaakt door een trauma van het hoofd, gevolgd door minstens een van de volgende symptomen: een periode van bewustzijnsverlies, geheugenverlies met betrekking tot de gebeurtenissen vlak voor of na het ongeval (posttraumatische amnesie of PTA), een verandering in de mentale ...
In hoeverre iemand herstelt van hersenletsel, hangt af van de situatie en persoon. Vaak treedt het meeste herstel op in de eerste periode na het oplopen van het niet-aangeboren hersenletsel. Maar er zijn ook mensen die na langere tijd nog verbetering merken, jaren nadat het letsel is ontstaan.
Ernstig traumatisch hersenletsel: over deze aandoening
Bijvoorbeeld door een val, een klap op het hoofd of een verkeersongeluk. Door deze beschadiging kunnen hersencellen, bloedvaten en zenuwbanen kapot gaan. Hierdoor ontstaat een zwelling in de hersenen, soms in combinatie met een bloeduitstorting.
Deze lekkage heeft vaak zeer vervelende gevolgen; langere hersteltijd in het ziekenhuis, plaatsing van een drain of hersteloperatie en het risico op een levensbedreigende infectie.
Een hersenschudding is een licht traumatisch hoofd- en/of hersenletsel door een val of klap op het hoofd. Er kan schade zijn aan de buitenkant van de hersenen, de hersenen zelf en de bloedvaten die de hersenen van zuurstof voorzien.