Voor de ontkieming van je plantzaden moet je ervoor zorgen dat je de aarde altijd vochtig houdt.Het is het beste om te slagen met een spuitfles of door zorgvuldig water. Dit vermijdt de laag van de aarde die je zaad bedekt, en de zaden blootgesteld.
Zo ja? Leg ze in een bakje en doe er een laagje water bij (niet te koud maar kamertemperatuur). Laat ze een aantal uur liggen (3 tot 24 uur), giet ze daarna af en dep ze droog met bijvoorbeeld keukenpapier. Voor het weken kunt ook de plantenversterker Xseed gebruiken, hiermee ontkiemen de zaadjes sneller.
Zodra een zaadje in de grond zit zal een zaadje gaan ontkiemen. Dat betekent dat het zaadje openbarst en er een heel klein worteltje naar buiten groeit. Door dit kleine worteltje kan water worden opgenomen en ontstaat er uiteindelijk een heel klein kiemplantje dat boven de grond komt.
Zaden hebben naast warmte, vocht, licht ook lucht nodig om goed te kiemen. Geen grote luchtzakken uiteraard maar gewoon luchtige grond. Perliet en vermiculiet zijn Ph-neutraal. Dat wil zeggen dat ze je zaadjes perfect kun werk laten doen.
het hele jonge ( kiem )plantje zit al in het zaadje. ● de volgorde van ontkieming is :wortel, stengel, blad. lengtegroei: het plantje wordt langer en zwaarder. ontwikkeling: het plantje krijgt nieuwe delen. groei vindt plaats door celdeling en celgroei.
De levenscyclus van een plant begint bij het kiemen van het zaadjes. Na een periode van groei en ontwikkeling zal de plant uiteindelijk in bloei komen en vruchten met zaden gaan produceren. Na de bloei en zaadvorming is de levenscyclus volbracht en zal de kruidachtigeplant afsterven.
Bij natuurlijke ongeslachtelijke voortplanting ontstaat er uit een moederplant een nieuwe plant zonder dat er bevruchting heeft plaatsgevonden. Een cel, of een aantal cellen, van de moederplant groeit dan uit door vele celdelingen tot een nieuwe plant.
Donkerkiemers zijn zaden die in het donker, bedekt door een laagje aarde, zullen kiemen. Dat laagje is twee tot driemaal de dikte van het zaad, dus vaak maar een paar millimeter dik. Licht remt het kiemproces af bij donkerkiemers, bij lichtkiemers geeft licht de prikkel om te gaan kiemen.
Zet je plant in het zonnetje
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
Al die bladeren en takken moeten ergens vandaan komen, maar waar? Het blijkt dat water, lucht en energie de belangrijkste ingrediënten voor plantengroei zijn. Om te kunnen groeien, hebben planten water, koolstofdioxide (uit de lucht) en energie van zonlicht nodig.
Bewaar bij kamertemperatuur. Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Kieming of ontkieming is bij zaadplanten het proces waarbij het in een zaad aanwezige embryo of kiem door de zaadhuid heenbreekt en vervolgens tot een kiemplant uitgroeit. Kiemende sporen van gewoon krulmos (Funaria hygrometrica).
Omdat deze methode zo simpel is, kiezen beginnende kwekers er soms voor hun zaden te ontkiemen in een glas water. Vul een glas of kom tot de helft met water. Houd een temperatuur aan van ongeveer 22°C. Na 3-5 dagen openen de zaadjes.
Zaai de zaden zo dun mogelijk en druk de grond goed aan. Je kunt met de punt van het verspeenlepeltje ook gaatjes in de aarde maken, waar je de zaadjes in stopt. Strooi in beide gevallen vervolgens nog een laagje zaai- en stekgrond of Vermiculite over de aarde heen.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Maak de pit helemaal schoon met lauw water en laat deze drogen.Je kunt de pitten in keukenpapier of wcpapier wikkelen en vochtig houden tot ze ontkiemen. Meteen in de grond stoppen is ook mogelijk. Zorg dan dat de grond vochtig blijft.
Er zijn namelijk 6 factoren die de groei en bloei van uw gewas beïnvloeden: voeding, watervoorziening, lichtintensiteit, zuurstof en CO2, temperatuur en luchtvochtigheid.
De planten 'weten' dat ze naar het licht toe moeten groeien door het stofje auxine. Dit is een hormoon dat eerst in de top van de plantenstengel zit, maar door het licht dat erop schijnt steeds een stukje lager de stengel in zakt.
Lichtkiemers. Zaden die licht nodig hebben om te kiemen noemen we lichtkiemers. Veel éénjarige bloemen, sla, selderij, peterselie en graszaad zijn bekende lichtkiemers en deze zaden bedek je bij het zaaien niet of nauwelijks met aarde.
Bepaalde kiemen (zoals taugé) moeten in het donker worden gekweekt. Onder invloed van licht worden er namelijk al in een heel vroeg stadium blaadjes en worteltjes gevormd. De energie gaat vanaf dat moment vooral in de blaadjes zitten en dit gaat ten koste van het scheutje.
Als een blad echt te veel licht krijgt, vormen zich vrije radicalen.Dat zijn schadelijke stoffen die eiwitten, membranen en het DNA in de cel aantasten.De cellen sterven dan af. Vooral de top van het gewas kan daar last van krijgen en ook hier is de oplossing: het licht beter verdelen.
Groeien Het jonge plantje dat uit de kiemplant groeit, krijgt een steeds langere stengel en steeds meer bladeren. Als de plant volwassen is en het tijd is om te bloeien, vormt hij knoppen. Daaruit komen weer bloemen die bevrucht kunnen worden.
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Bij groei wordt het organisme alleen maar groter en zwaarder.Bij ontwikkeling krijgt het organisme onderdelen die het eerder niet had. Een bruine boon is een zaad. Als een zaad kiemt, groeit er een kiemplantje uit.