Visvijvers moeten minimaal 80 cm diep zijn om de vissen veilig te kunnen laten overwinteren. Het water dient in de winter niet dicht te kunnen vriezen. Hierbij kan een luchtpomp of een vijververwarmer helpen. In een visvijver kunnen in principe alle vissen geplaatst worden.
De meeste goudvissen kunnen in een vijver overwinteren als deze meer dan een meter diep is. Ideaal is minstens 1,20 meter. De diepere delen van de vijver moeten voldoende ruimte bieden voor alle vissen. Goudvissen en andere vijverbewoners verzamelen zich namelijk bij de bodem van de vijver zodra de temperaturen dalen.
Als je geen pomp of filter hebt, raden we aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Kies dan ook niet te grote vissen, zoals shubunkin (10-20 cm), goudelrits (2-8 cm) of, de nu verboden vis, de zonnebaars (15 cm). Tip: als je het aantal vissen binnen de perken houdt, hoef je niet bij te voeren.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Natuurlijke vijver aanleggen zonder folie
Het diepste gedeelte van de vijver moet -1 tot -2 m zijn, en als je vijvervissen in de vijver wilt laten rondzwemmen, moet de vijver minimaal -80 cm diep zijn.
Een vijver voor amfibieën kun je het beste behoorlijk diep maken. Op het diepste punt toch zeker wel 80 tot 120 cm. Dit voorkomt dat de vijver in de winter volledig dicht vriest. Een paar soorten amfibieën, zoals de bruine en de groene kikker, overwintert namelijk wel eens in het water in plaats van op het land.
Belangrijk is en blijft de hoeveelheid water per goudvis. Ongeveer 50 liter per goudvis moet worden aangehouden. Daarom horen goudvissen eigenlijk in de vijver. Simpelweg omdat de meeste aquaria te klein zijn.
Vissen in kleine vijver zonder pomp kan natuurlijk ook. Het is dan wel van belang om regelmatig het vijverwater wat te verversen. Belangrijk is daarnaast dat u niet teveel vissen in de vijver gaat houden. Zeker bij warmer weer zal de watertemperatuur van het water snel op kunnen lopen.
Kleine vijver: deze vijversoort bevat minder dan 10.000 liter water. Plaats slechts enkele vissen in deze vijver, zoals goudwinde, bittervoorntje of shubunkin. Let op dat het er vooral niet te veel zijn want dan kan de vijver zichzelf niet in evenwicht houden vanwege een overschot aan uitwerpselen.
Hoe diep moet een koivijver zijn? Een koivijver moet eigenlijk minimaal anderhalve meter diep zijn. De voorkeur heeft zelfs twee meter diepte.
Hou je aan het maximum aantal
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven.
De ancistrus, ook wel bekend als de algeneter, is een vis die speciaal geschikt is voor allerlei soorten vijvers. Als bodembewoner voedt deze vis zich met plankton en verschillende soorten algen zoals zweefalgen en draadalgen. Daarom wordt de vijvervis ook wel algivoor genoemd.
Verzorging. Een goudvis mag nooit in een ronde vissenkom! De vissenkom heeft een smalle bovenkant en te weinig water, waardoor een goudvis te weinig zuurstof uit het water kan halen. Ook kan de goudvis niet ver genoeg zwemmen in een kom.
Laat het water met kruidnagelolie afkoelen, totdat het water het aquariumwater temperatuur heeft bereikt. Leg de vis(sen) in het bakje; De vis zal verdooft raken en na enkele minuten pijnloos en stressvrij sterven. Verwijder de vis(sen) uit het bakje.
De meest populaire langst levende zoetwatervis is de goudvis. Hiervoor is het belangrijk dat er juiste voeding is en dat het aquarium schoon en gezond is. Deze vis kan dan 15 jaar worden.
Wist je dat kikkers beschermde dieren zijn?Je mag ze dus niet vangen en mee naar huis nemen. Je mag wel kikkerdril vangen en de eitjes thuis laten uitkomen. Je kan dan heel mooi de ontwikkeling zien van kikkerdril via kikkervisje naar kikker.
Als u veel insecten, kikkers en salamanders in de vijver wilt hebben, kunt u beter geen grote vissen uitzetten. Grote vissen eten kikker-, salamander- en libellenlarven op. En als muggenbestrijders zijn de grotere soorten niet echt geschikt. Libellenlarven en waterkevers doen dat beter.
Kikkers, salamanders en padden zijn amfibieën en dus regenliefhebbers bij uitstek. Ze leven zowel in het water als op het land, mede dankzij hun dunne huid die water en zuurstof doorlaat. Maar hun tere vel droogt ook snel uit. Vandaar dat ze het liefst in de regen tevoorschijn komen, zodat wij ze kunnen bekijken.
Vijversubstraat bestaat uit poreuze stenen korrels en dient als bedekking voor de bodem van de vijver. Je legt hiermee een uitstekende basis voor de vijver waarin belangrijke bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Deze bacteriën helpen bij het helder maken en houden van de vijver.
Sterfte door infectie
Deze infecties ontstaan door een te lage weerstand. De oorzaken zijn divers: te veel vissen in de vijver, een slechte waterkwaliteit, het inbrengen van veel nieuwe vissen en/of verzwakking door zuurstoftekort bij strenge vorst of grote warmte.
In een natuurvijver wordt geen pomp, filter, chemisch middel en – in ideale omstandigheden – ook geen folie gebruikt. De juiste hoeveelheid en een goede variatie (zuurstof)planten zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water hoog blijft, waardoor algen niet de overhand krijgen.