Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen. Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2).
Doxycycline is minder effectief tegen Streptococcus pneumoniae, Groep A-streptokokkeninfecties (GAS) en anaeroben dan amoxicilline/clavulaanzuur. Daarom heeft amoxicilline/clavulaanzuur de voorkeur bij onvoldoende effect van smalspectrum penicillinen.
Amoxicilline doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van onder andere longen, luchtpijp, keel, bijholtes, middenoor, blaas, huid, hart, maag en darmen. Ook bij de ziekte van Lyme, hersenvliesontsteking en geslachtsziekten zoals chlamydia en gonorroe. Amoxicilline werkt binnen enkele dagen.
Er zijn twee belangrijke groepen antibiotica: de bactericide of bacteriedodende, en de bacteriostatische of bacterieremmende. De laatste soort antibiotica gaat de uitbreiding van de reeds aanwezige bacteriepopulatie tegen.
Tot de breedspectrum-penicillinen behoren amoxicilline en piperacilline.
Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, vooral huidinfecties, zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, steenpuisten, gehoorgangontsteking en wondroos.
Als Augmentin in het lichaam wordt opgenomen, doodt het amoxicilline de bacteriën die de infectie veroorzaken, terwijl het clavulaanzuur het enzym bèta-lactamase blokkeert, dat de bacteriën in staat stelt om amoxicilline af te breken.
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en rode huiduitslag. Slik antibiotica zoals op het recept staat. Bel uw huisarts als u toch zieker wordt of meer dan 3 dagen koorts houdt. Als antibiotica te vaak worden gebruikt, kan een bacterie ongevoelig worden voor de antibiotica.
Het is verstandig om geen alcohol te drinken tijdens een antibioticakuur, ongeacht welke antibiotica je gebruikt. Alcohol droogt uit en veroorzaakt soms onrustige slaap, twee dingen die je lichaam niet kan gebruiken bij het bestrijden van een infectie.
Als je symptomen wilt laten verdwijnen, zijn drie dagen voldoende. Als je alle bacteriën wilt doden, zijn die twee extra dagen nuttig. De kans op het terugkomen van de klachten op langere termijn (4-6 weken) is iets groter bij de korte kuur; de kans op bijwerkingen is weer iets groter bij de lange kuur.
Geef dat door aan uw apotheker. Een kuur duurt meestal 5 tot 10 dagen, soms langer. Maak de kuur af. Ook als u genezen lijkt te zijn, want er kunnen nog bacteriën over zijn.
Tip 1: Probiotica
Deze vriendelijke micro-organismen vinden we in gefermenteerde voedingsmiddelen als gefermenteerde producten als kimchi, kefir, yoghurt, rauwe karnemelk en kombucha. Zuurkool en bepaalde theesoorten bevatten ook deze probiotica, maar door het opwarmen blijft daar weinig van over.
de keuze tussen een of meerdere antibiotica; Sommige bacteriën kan één enkel antibioticum niet uitroeien, maar wel een combinatie van verschillende soorten antibiotica.
Normaal gesproken krijgt u dit middel als kuur voor zeven tot tien dagen. Bij uitzondering kan de arts het voor een langere periode voorschrijven. Bij langdurig gebruik kan een gebrek aan vitamine B optreden. Dit is te merken aan vermoeidheid en tintelende voeten (neem in dat geval contact op met uw arts).
Te veel zuurstof in een cel is giftig en tast het DNA aan. De cel gaat dan dood. Naast deze reactie veroorzaakt zonlicht in combinatie met antibiotica de aanmaak van ontstekingscellen. Dit alles leidt tot een ernstig verbrande huid, soms zelfs met blaren.
Gebruik je een antibioticum dan doodt dit ook goede bacteriën in het lichaam. Met name bacteriën die in de darmen leven en daar nuttig werk doen. Hierdoor kan een normale darmwerking worden aangetast en ontstaat bijvoorbeeld diarree. Je immuunsysteem, dat direct in verbinding staat met je darmen, krijgt ook een klap.
Breed inzetbare antibiotica helpen nuttige bacteriën net zo hard om zeep als schadelijke. Wat de reden is dat je weerstand vaak tijdelijk verminderd is na een antibioticakuur. Dit alles hoeft geen probleem te zijn, als de nuttige bacteriën zich na een tijdje gewoon weer herstellen.
Ja, er zijn verschillende nadelen. Het gebruik van antibiotica kan bijwerkingen geven, bijvoorbeeld diarree. Deze klachten verdwijnen meestal zodra de behandeling voorbij is. Daarnaast vernietigen antibiotica niet alleen de ziekmakende bacteriën, ze kunnen ook nuttige bacteriesoorten in je lichaam doden.
Langdurig antibioticagebruik verandert de darmflora dusdanig dat bepaalde enzymen harder werken wat leidt tot een minder gebalanceerde opname van koolhydraten. Dit kan vervolgens leiden tot obesitas, voedingsgerelateerde ziekten en uiteindelijk diabetes.
Sommige antibiotica werken beter als u ze op een lege maag inneemt. Op het etiket staat dan: 1 uur voor of 2 uur na het eten innemen. Sommige antibiotica kunt u het beste innemen met wat voedsel. Dan heeft u minder kans op klachten van de maag of de darmen.
De antibiotica zijn niet direct na het stoppen van de kuur uit je lichaam verdwenen. Hoe lang antibiotica nog nawerken, verschilt per antibioticum. Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven.
U kunt paracetamol gebruiken tegen de pijn. De bacterie die wondroos veroorzaakt, wordt meestal bestreden met een antibioticum, zoals amoxicilline met clavulaanzuur. Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Clavulaanzuur verbetert het effect van amoxicilline.
Amoxiciline met clavulaanzuur kan worden gebruikt bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals bijholteontsteking (sinusitis), middenoorontsteking, keelontsteking, acute bronchitis en longontsteking.
Afhankelijk van de resultaten kunt u een andere sterkte Augmentin voorgeschreven krijgen of een ander medicijn. Augmentin kan sommige bestaande ziekteverschijnselen verergeren, of ernstige bijwerkingen veroorzaken. Dit omvat onder meer allergische reacties, toevallen (convulsies) en ontstekingen van de dikke darm.