Welk middel het “beste” is hangt af van je persoonlijke voorkeur, het soort was dat je draait en de kosten die je ervoor over hebt. Het beste kun je beide aanschaffen. Gebruik bijvoorbeeld poeder voor witte was, vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was en wissel zo nu en dan af.
Gebruik voor wit of licht katoen een witwasmiddel. Voor gekleurde en donkere kleding gebruik je een bontwasmiddel. Voor fijne en/of wolwas gebruik je een speciaal wasmiddel. Voor zwarte was zijn er speciale zwartwasmiddelen.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
TIP: als je een vuistdikte ruimte houdt tussen de was en de bovenkant van de trommel, zit je altijd goed. Stop je de trommel maar halfvol, doseer dan ook minder wasmiddel. De helft is vaak al voldoende.
Gebruik wasmiddel zonder optische bleekmaker dat speciaal voor gekleurde/fijne kleding is. Dit zorgt dat de kleuren langer fris blijven. Voor zwarte en donkere kleding wordt aanbevolen speciale vloeibare wasmiddelen te gebruiken.
Wasverzachter ruikt natuurlijk erg lekker, maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet zo goed is voor je kleding en je wasmachine? Om maar niet te spreken over je portemonnee en het milieu … Bij de meeste kleding is wasverzachter ook helemaal niet nodig. Gebruik het daarom alleen voor linnen wasgoed en badhanddoeken.
Volgens Unilever suggereren de visual en de disclaimer dat een dosis Ariel All-in-1 minimaal 2 keer beter is dan een dosis Robijn Stralend Wit, terwijl uit onderzoeken naar voren komt dat een dosis Ariel ongeveer 15% beter vlekken verwijdert.
Als je te weinig wasmiddel gebruikt, dan wordt de was minder schoon en kan het wasgoed grauw worden. Bij teveel wasmiddel moet de wasmachine meer spoelen om het overtollige wasmiddel weg te krijgen. Daardoor verbruik je meer water en energie.
Door je wasmiddel zelf te maken, bespaar je niet alleen enorm veel centjes (het is tot 6x goedkoper), maar weet je ook exact wat erin zit. Geen parfums die irritaties aan je huid kunnen veroorzaken, geen super chemische zepen die je kleren misschien kunnen aantasten.
Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt ervoor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen. Juist doseren van je wasmiddel kan je dus eenvoudig geld besparen, en is nog goed voor het milieu ook!
Volgens experts is waspoeder vaak beter voor de witte was. En houdt vloeibaar wasmiddel (zoals pods) kleuren het mooist, en werkt het meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten inkomen en dat er resten in het bakje van je wasmachine achterblijven. Bij pods heb je dit niet.
Albert Heijn en UNA (van de Aldi) scoorde het best. UNA is ook erg geschikt voor gekleurde lichte was of witte was met gekleurde opdruk.
Dit heeft de Consumentenbond in het onderzoek al voor je gedaan. Zij hebben veertig wasmiddelen met elkaar vergeleken op meerdere gebieden; ook qua prijs per wasbeurt. En, is een duurder wasmiddel automatisch beter dan een voordelige variant? Het antwoord is eenvoudig: nee.
Zweetgeur uit kleding verwijderen met HG
Ten eerste HG tegen nare geurtjes in sportkleding. Maar ook de HG tegen stinkend wasgoed wasmiddeltoevoeging. Beide producten werken op basis van een uiterst effectieve formule waardoor stankmoleculen die tot diep in de vezels zijn doorgedrongen doeltreffend worden verwijderd.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Het prettige aan wassen met azijn zonder wasmiddel is dat het een krachtig effect heeft zonder dat je de sterke geur ervan daarna ruikt in je wasgoed. Je kunt bijvoorbeeld je spijkerbroek wassen met azijn, of de handdoeken wassen met azijn, zonder dat je daar achteraf last van hebt.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Deze Sunlight zeep is geschikt voor zowel het wassen van kleding als het schoonhouden van je huis. Puur en mild. 100% hygiëne.
Goedkope wasmiddelen net zo goed als dure
Met een goedkoop wasmiddel kun je flink besparen: het duurste wasmiddel in de test kost per wasbeurt bijna 5 keer zoveel als het goedkoopste. En voor het resultaat hoef je het niet te laten: de goedkopere wasmiddelen uit onze test krijgen de was net zo schoon als de duurdere.
KLOK is in de groene categorie – duurzaamste keuze – geëindigd en is daarmee een van de koplopers. De samenvatting van VanafHier: “Klok gebruikt alleen ingrediënten die huidvriendelijk en ecologisch zijn. Het wasmiddel bevat dan ook geen kleur- en geurstoffen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Erkende merken als Ariel, Persil of Robijn, die ruim tweemaal zo duur zijn omdat er veel reclame voor gemaakt moet worden, kwamen niet verder dan de subtop.
Omo presteert erg goed op alle vlekken die we hebben getest en komt het beste uit de test. Resultaten zullen worden aangevuld met uitgebreidere testen en merken van verschillende vloeibaar wasmiddel.
Voorkom of verhelp dit door regelmatig je wasmachine van binnen te reinigen. Je kunt dit doen door eens in de twee maanden een lege machine (zonder wasgoed) op 90 graden te laten draaien, met een schep soda en twee kopjes azijn in plaats van wasmiddel of wasverzachter.