Duracell heeft de Duralock technologie ontwikkeld om deze batterij lekkage zo veel mogelijk tegen te gaan. Door het gebruik van meerdere ingrediënten, en een unieke constructie lekken deze batterijen een stuk minder snel dan andere merken.
Duracell Plus Power Duralock alkaline batterij, een krachtige 9 volt blok batterij, voor langdurige energie in een groot aantal elektrische apparaten, zoals afstandsbediening, tandenborstel, zaklamp, rookmelders, enzovoort. Duralock-technologie garandeert dat de batterij betrouwbare langdurige energie levert.
Lekkage voorkomen
Oplaadbare NiMH batterijen zijn dan de meest voor de hand liggende keuze. Ze zijn krachtig en lekken niet.
Zo herken je een lekkende batterij
Een onbeschadigde batterij heeft geen geur, dus van zodra je iets ruikt, weet je dat je te maken hebt met een lekkende batterij. Je ziet een vloeistof of een opgedroogde witte brei. Dat is het elektrolyt dat door verhoogde druk uit de beschermlaag van de batterij is gelekt.
De elektriciteit in een batterij stroomt namelijk van de minpool naar de pluspool, door een soort vloeistof heen. Deze vloeistof heet elektrolyt. Als elektrolyt uit de batterij lekt, ontstaat er een soort witte poeder op de buitenkant van de batterij: oftewel, je batterij lekt!
Lekkende batterijen geven geen risico op intoxicatie met zware metalen of lithium. Bij contact met vloeistof of poeder van een lekkende batterij dient men onmiddellijk te spoelen met stromend water. Bij het verschijnen van brandwonden is het aan te raden de huisarts te raadplegen.
Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er (door het vrijkomen van een grote hoeveelheid energie) ineens een enorme hitte ontstaan. Door de grote druk binnenin de batterij kan dit leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Gebruik nooit water, omdat lithium met het water kan reageren en brand kan veroorzaken. Als je het apparaat veilig kunt verplaatsen, plaats je het best in een brandveilige of goed geventileerde ruimte, zoals een ruimte met een betonnen vloer, en neem afstand tot de batterij afgekoeld is.
Brandend gevoel in je ogen of op je huid? Ga weg van de plek, trek je kleding uit en spoel daarna je ogen of huid ten minste een half uur met lauw langzaam stromend water. Let op: gelekt zuur uit een autoaccu is gevaarlijker dan vocht uit een alkalinebatterij.
Langere levensduur
Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo'n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans duurder in de aanschaf.
Lithium AA batterijen gaan langer mee
Lithium AA batterijen hebben een piekvermogen van ongeveer 3000 mAh en gaan veel langer mee dan alkaline AA batterijen.
Allereerst willen we melden dat de e-sigaret zelf niet kan ontploffen, maar uitsluitend de batterij. Deze batterijen ontploffen nooit vanzelf maar dit gaat gepaard met verkeerd menselijk gebruik. Een batterij lijkt onschuldig maar het is feitelijk een krachtbron welke hoge spanningen kan genereren.
Lithium batterijen zijn erg gevaarlijk omdat ze te allen tijde instabiel kunnen zijn. Door een productiefout of mechanische beschadiging kunnen deze in een zogeheten 'thermal runaway' gaan.
U vraagt zich af hoe groot het risico op brand is bij het gebruik van een druppellader. Als de motor en de druppellader in goede conditie zijn is het risico verwaarloosbaar. Vele accu's staan in de winterperiode aan een druppellader.
Veel mensen koppelen hun elektrische fiets dag en nacht aan de lader. Dat is niet altijd verstandig. Slimme fietsladers stoppen automatisch zodra de accu vol is, dus die verbind je zonder gevolgen continu met het lichtnet. Bij andere accu's trek je de stekker van de adapter na volladen het beste uit het stopcontact.
De beste temperatuur
Ca. 15 tot 17 graden Celsius is de beste temperatuur, zoals in de kelder. Bovendien moet je batterijen ook op een droge plek bewaren. Condensvorming − zoals in de koelkast − kan de batterij beschadigen.
Over het algemeen zijn telefoon opladers veilig en is het risico op vlammen zo klein dat het geen reden tot bezorgdheid zou moeten zijn. Echter, elk elektronisch apparaat in je huis kan vlamvatten, ook telefoonopladers.
Het kan bijzonder gevaarlijk zijn als het product wordt opgeladen op een bed waar warmte kan worden opgebouwd. Langdurig opladen kan ertoe leiden dat een powerbank extreem heet wordt tijdens het opladen van je mobiele telefoon of tablet. Het is een teken dat apparaten onmiddellijk moeten worden losgekoppeld.
Batterijen zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar bij overladen kan het wel gevaarlijk worden. Dit kan dus bijvoorbeeld 's nachts gebeuren, wanneer je je telefoon niet uit de oplader haalt als deze eenmaal vol is. Daarom is het belangrijk dat je je telefoon veilig oplaadt.
Zijn lithium batterijen gevaarlijk? Een lithium batterij an sich is niet gevaarlijk. Ze hebben een hoge energiedichtheid en een geringe zelfontlading waardoor ze tot wel zeven keer langer mee gaan dan een gewone batterij. Daarnaast zijn lithium batterijen altijd hermetisch afgesloten in een omhulsel.
Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Als je batterijen heel lang bewaart op een plek waar de temperatuur best hoog is, kan het zo zijn dat ze langzaam leeglopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat je de batterijen bewaart op een koele plek.
Een geringe hoeveelheid van het gas ruik je; een rotte eieren-lucht. De symptomen die kunnen optreden wanneer je blootgesteld wordt aan H2S zijn hoofdpijn, tranende ogen, misselijkheid, braken, keelpijn, duizeligheid, verwardheid, kortademigheid, pijn in de borst en hartkloppingen.