De gehoornde klaverzuring heeft veel vitamine C en wordt gebruikt tegen scheurbuik en vergiftigingen. De bladeren zijn eetbaar, maar hebben een wat wrange citroenachtige smaak.
Om klaverzuring te bestrijden raden wij aan: Het onkruid met wortel en wortelknolletjes te verwijderen. Zorg dat u dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water met schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten.
Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata), ook wel springklaver genoemd, is een zaadonkruid dat je vaak ziet tussen de voegen van stoeptegels. Als je deze bodembedekker met gekleurde bloemetjes in je tuin hebt, verspreidt ie zich snel en is hij niet gemakkelijk te verwijderen.
Het plantje is niet winterhard en moet dan vorstvrij maar koel en droog overwinteren. Het is in feite een kamerplantje dat graag veel licht heeft maar niet de volle zon en liefst niet te warm staat.
Klaverzuring (Oxalis) is een geslacht van planten in de klaverzuringfamilie (Oxalidaceae). Het is het grootste geslacht binnen de familie. Het geslacht komt in vrijwel de hele wereld voor, behalve in de poolgebieden. De soortendiversiteit is vooral groot in tropisch Brazilië en in Zuid-Afrika.
Eetbaar. Het is eigenlijk zonde om uw mooie plant op te eten, maar het blad van deze Oxalis is eventueel wel eetbaar en heeft een friszure smaak. Mits u een onbehandelde soort heeft. Ook de bloempjes kunnen gegeten worden en staan erg fraai in een gerecht.
Daarna kan hij de tuin in. Oxalis is echter niet winterhard. Het gaat om een eenjarige plant. Op de Nederlandse bloemenveilingen worden de kamer- en tuinplanten apart verhandeld.
Dit klavertje vier is een matig winterhard bol- en knolgewasjes. De hoogte 15 - 25 cm. Bloeitijd vanaf juni/juli, ook zeer geschikt voor potten of schalen, of als rotstuinplant.
Ze hebben niet teveel vocht nodig, maar moeten wel om de twee à drie dagen worden besproeid. Het beste is om ze te besproeien als de bovengrond opgedroogt. Als u de klavertje vier in uw tuin kweekt, geef ze dan alleen dagelijks water tijdens langdurige droogteperiodes of als er weinig regenval is in uw omgeving.
Bij kalkhoudende meststoffen moet je letten op het type klaver. Zuringklaver, die houdt van een zure en kalkarme bodem, kan je verdrijven met kalk. Witte klaver daarentegen zal heel blij zijn met een extra portie kalk.
Gehoornde klaverzuring, ook wel Oxalis genoemd, is een onkruidsoort dat van oorsprong uit Europa komt. Het is een wijdverspreid onkruid dat veel voorkomt in tuinen en grasvelden. Gehoornde klaverzuring is een driebladsonkruid met drie hartvormige blaadjes.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
De gehoornde klaverzuring heeft veel vitamine C en wordt gebruikt tegen scheurbuik en vergiftigingen. De bladeren zijn eetbaar, maar hebben een wat wrange citroenachtige smaak. Ook kan er kruidenthee van gezet worden. De plant heeft een hoog oxaalzuurgehalte en kan dus beperkt worden toegepast.
Bestrijding: Het onkruid der onkruiden. De ultieme nummer 1, de Japanse duizendknoop. Deze invasieve soort is niet te bestrijden. Toch zijn er mogelijkheden om de plant te bestrijden, maar dat duurt jaren.
De kans is dan ook groot dat je met een van deze soorten te maken hebt. Witte klaver in je gazon bestrijden en rode klaver bestrijden in je gazon kan gelukkig op dezelfde manier. We maken hier dus geen onderscheid tussen deze soorten. Elke soort klaver is een erg hardnekkig onkruid.
Zeldzaam. Een klavertje vier is een ander verhaal. Zoals de naam al aangeeft, heeft hij niet drie maar vier blaadjes aan zijn steeltje. Een klavertje vier is een zeldzaam mutatie van een klavertje drie: een beetje zoals wanneer je ouders een kind zouden krijgen met drie benen.
Het Klavertje Vier heeft een bijzondere betekenis. Het staat voor geluk om verschillende redenen. Een klavertje vier is allereerst enorm zeldzaam, je moet geluk hebben om het te vinden. Maar de vorm van het plantje zorgt er ook voor dat we er bijzondere krachten aan toekennen.
Witte klaver bloeit van mei tot in de herfst met witte bloemen. De bloeiwijzen staan op lange stelen en zijn bol; de bloemetjes staan op korte steeltjes op de bodem van het hoofdje en zijn ongeveer 10 mm lang. Ze zijn een belangrijke bron van nectar voor honingbijen, die voor de bestuiving zorgen.
Mensen verbinden, maar ook verleden, heden en toekomst. Een klavertje drie vinden is makkelijk, voor een klavertje vier moet je al veel geluk hebben - slechts één kans op vijfduizend. Voor een klavertje vijf moet je nog meer geluk hebben!
Klaver is een hele gezonde groente of kruid, dat ligt eraan hoe je het gebruikt. Er zitten allerlei vitaminen en mineralen in. Het bevat de vitaminen A, B2, B3, C en E. Verder bevat het de mineralen calcium, chroom, magnesium en kalium.
Je kunt hem overal planten, behalve op kalkrijke grond. Houd je van je mooie gazonnetje en zie je een klaver groeien, strooi dan wat kalk over het gras en je zult minder last hebben van de klaver. De klaver is een sterke plant die goed tegen vorst kan.
Algemene informatie klaver
Er zijn meer dan 200 soorten klaver bekend, die vooral op het noordelijk halfrond groeien. Deze soorten zijn eenjarig of meerjarig. Klaver behoort tot de familie van de vlinderbloemigen.
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.