Gebruik je condooms tijdens de seks? Dan krijg je meestal geen chlamydia. En kun je het ook niet aan anderen geven.
Je kunt chlamydia voorkomen door een condoom te gebruiken. Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger. Bijvoorbeeld doordat het condoom scheurt.
In 2004 werd opnieuw de stand van zaken opgemaakt, waarbij naar voren kwam dat condoomgebruik een statistisch significante bescherming biedt tegen verscheidene andere soa, zoals chlamydia, gonorroe, syfilis en genitale herpes.
Een condoom en beflapje beschermen je tegen chlamydia, gonorroe, hiv en hepatitis B. Ze beschermen je ook gedeeltelijk tegen herpes genitalis, syfilis en genitale wratten.
Als je een condoom correct gebruikt, beschermt het tegen hiv en een hoop soa's. Toch zijn er een aantal overdraagbare aandoeningen waarbij het condoom niet beschermt: schurft, schaamluizen, en genitale wratten. Heeft je partner herpes of syfilis?
Chlamydia of gonorroe kunnen bijvoorbeeld ook overgedragen worden als iemand met de penis langs de vagina of anus van de ander wrijft. Of als er bij vingeren of aftrekken nog slijm of vocht aan de vingers zit. Ook door orale seks (pijpen, beffen) kun je soms een soa oplopen."
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks. Deze SOA's kunnen zich dan namelijk nestelen in de keel waardoor er een grote kans is dat je de SOA weer doorgeeft.
Chlamydia kan maanden tot jaren onopgemerkt blijven. Als er toch klachten zijn, verschijnen ze ongeveer twee weken na de besmetting: meer of andere vaginale afscheiding. tussentijds bloedverlies en veranderd menstruatiepatroon.
Hoe ontstaat chlamydia? De oorzaak van chlamydia is een bacterie. De bacterie zit in het slijmvlies van iemand die besmet is, in de penis, vagina of anus. Je krijgt chlamydia door onveilige seks (zonder condoom) met iemand die besmet is.
Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Wat is de kans dat ik HIV heb opgelopen? Iedereen is bang voor HIV, wat veel mensen niet weten is dat de kans op HIV bij éénmalig vaginaal contact helemaal niet zo groot is. De kans op HIV die mannen lopen per keer onveilig vaginaal contact met een besmette partner is 0.014%, voor vrouwen is dit 0.2%.
Chlamydia – 14 dagen
Deze klachten kunnen zich tot 6 weken na de seks openbaren. Ondertussen heb je dan al Chlamydia en kun je anderen besmetten. Omdat de incubatietijd 14 dagen is, kun je je na die periode laten testen op deze geslachtsziekte.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Chlamydia symptomen vrouw
pijn in je onderbuik; veranderde vaginale afscheiding (andere kleur, geur of hoeveelheid); pijn tijdens het vrijen; bloeden uit je vagina na het vrijen; bloeden uit je vagina wanneer je niet menstrueert.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Ook masturberen raden we dus af voor de eerste week, omdat hierdoor hele kleine scheurtjes in het slijmvlies kunnen ontstaan waardoor eventuele 'SOA-bacteriën' die nog aanwezig zijn weer opnieuw tot besmetting kunnen leiden.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Een condoom is een rubber hoesje dat je om de penis doet, vlak voor het vrijen (penetratie). Condooms zijn erg dun, daarom voel je er bijna niets van. Ze zijn er in veel soorten en maten, zo is er altijd een type condoom dat bij je past.
Iedereen kan Chlamydia infectie oplopen, de ziekte is immers zeer besmettelijk. De overdracht van mannen naar vrouwen is efficiënter dan omgekeerd, dus worden vrouwen worden vaker getroffen dan mannen. De permanente toename van het aantal gevallen betreft vooral jonge vrouwen tussen 15 en 28 jaar.