In principe heeft iedereen zwavelvormende bacteriën in de mond, wat verklaart waarom 'gezonde' mensen wel eens uit hun mond ruiken. Zwavelhoudende eiwitten zitten o.a. in dode cellen, speeksel en voedselresten. Voedselresten achtergebleven tussen tanden en of een kunstgebit kunnen daardoor ook halitose veroorzaken.
De belangrijkste boosdoeners zijn tand- of tandvleesontstekingen, de aanwezigheid van bacteriën en voedselresten in de mond. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Om halitose vast te stellen, is een diagnose van de tandarts of mondhygiënist nodig.
Hierbij blaas je een aantal seconden in de sensor. Vervolgens laat het apparaatje zien of je uit je mond stinkt (of niet). De slechte adem tester werkt vaak met cijfers waarbij de adem fris tot zeer slecht is. De adem tester detecteert zwavelverbindingen die veroorzaakt worden door bacteriën.
De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn: Slechte mondhygiëne, met name door achterblijvende bacteriën op de (achterkant van) de tong. Een ontsteking in de mond, bijvoorbeeld mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking.
Bacteriën produceren de stank
Vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. 'Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. ' Die produceren de gassen die je kunt ruiken. Pak de ontsteking aan en het ademprobleem is verholpen.
Te veel tandsteen maakt het tandvlees namelijk ziek. Tussen de tanden en de kiezen vormt zich een ophoping van bacteriën. Hieruit ontstaat een rottingsproces waarbij methylmercaptaan vrijkomt. Deze geur heeft veel weg van de geur van rotte eieren.
Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak, waardoor uw tandvlees steeds meer ontstoken kan raken. De bacteriën in het ontstoken tandvlees produceren de onaangename zwavelgeur. Bacteriën in achtergebleven voedselresten tussen uw tanden en kiezen kunnen ook een nare zwavelgeur veroorzaken.
De oorzaak van een slecht ruikende adem ligt bijna altijd in de mond. Bacteriën zetten er immers voedselresten, dode cellen en slijmen om tot zwavelgassen, die verantwoordelijk zijn voor de slechte geur.
' Inderdaad, onfrisse adem kan komen van zogenaamde ketonen; die ruiken naar aceton. Fruitige adem noemt men dit ook wel. Ketonen komen van de verbranding van lichaamsvet. Als uw lichaam bij vasten geen energie meer kan putten uit suiker, schakelt het over op uw vetvoorraad.
Zo'n constante slechte adem heet halitose. Dit komt vaak voor. Ongeveer 15% van de mensen heeft halitose.
De kans dat je dit zelf ruikt is heel klein. De receptoren in onze neus die gevoelig zijn voor geurtjes, zijn erg gewend aan ons eigen luchtje. Daardoor zijn ze voor die specifieke geur niet gevoelig meer. Je eigen aroma kun je eigenlijk alleen achterhalen, door het aan de mensen om je heen te vragen.
Meer precies: in het ontstoken tandvlees zitten bacteriën die stank produceren. De meeste van de 700 verschillende soorten bacteriën in uw mond veroorzaken geen problemen maar enkele zijn “kwaadaardig”. Zij zorgen voor zowel tandvleesontsteking als onfrisse adem.
Volgens de fabrikant vormt CB12 mondwater een goede aanvulling op de dagelijkse mondverzorging. CB12 zorgt voor een goede adem, een gezond gebit en een bestrijding van schadelijke bacteriën in de mond. In iedere mond zijn talloze bacteriën aanwezig die in een natuurlijke balans leven.
Dat komt door bacteriën en etensresten die zich nestelen tussen tanden en het tandvlees. Met behulp van eiwitten uit voedsel maken ze vies ruikende zwavelverbindingen. Tandvleesontsteking (gingivitis) kan gemakkelijk ontstaan door slecht poetsen of door niet te flossen.
Schade aan een vulling, kroon of brug
Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken. Dit komt doordat de tand bij het vervaardigen van de vulling of kroon al uitgeboord is.
Slechte gebitshygiëne en gebitsproblemen
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost. Ook het drinken van verse muntthee of het kauwen op peterselie helpt tegen een slechte adem. Daarnaast is het belangrijk om altijd veel water te drinken.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Een slechte adem bij kinderen wordt veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën in de mond, keel of neus produceren gassen die zwavelachtig kunnen ruiken. Een onverzorgd gebit of ontstoken tandvlees kunnen de oorzaak zijn van een vieze adem bij je baby of kind. Te veel bacteriën achter op de tong kunnen ook gaan stinken.
Atrofische rinitis is een chronische aandoening van de neusholten. Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden.
Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.
Doe alsof je adem ook slecht is
Laten we zeggen dat jij en je vriend(in) net hebben geluncht en veel knoflook hebben gegeten. Zeg tegen hem of haar iets als: “Ik ruik niet zo lekker uit m'n mond geloof ik, jij wel” Gedeeld smart is halve smart en zo maak je het iets meer bespreekbaar.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Hoe vaak moet u uw tanden stoken? Wanneer u de bacteriën op het tandoppervlak wilt verwijderen, is het belangrijk dat u dit eens in de 24 uur verwijdert. Om uw tandvlees gezond te houden is tanden stoken noodzakelijk. U hoeft dus maar één keer per dag uw tanden uitgebreid te stoken.
Een slechte of stinkende adem is vaak tijdelijk van aard en wordt ook wel halitose genoemd. Als je altijd last hebt van een slechte adem, dan heb je last van chronische halitose. Je ruikt dan altijd uit je mond, ook terwijl je dat vaak zelf niet doorhebt.