Mos tussen tegels verwijderen doe je met behulp van een voegenkrabber en een onkruidbezem. Met de voegenkrabber maak je het mos los van de grond en met een onkruidbezem met stalen haren veeg je het eenvoudig weg. Op deze manier verwijder je direct ook het onkruid tussen je tegels.
Een hogedrukreiniger is het meest geschikt voor het verwijderen van mossen, korstmossen en algen. Maar let op: het is niet raadzaam om de tegels en voegen met hoge druk of een krachtige straal schoon te spuiten. Dit kan namelijk microschades op de tegels veroorzaken, waarin weer nieuw mos kan groeien.
IJzersulfaat werkt zeer doeltreffend tegen mos. Een juiste hoeveelheid doodt mos binnen 4 dagen. IJzersulfaat maakt de bodem wel wat zuurder. Het is dus belangrijk dat je, na het toevoegen van een meststof met ijzersulfaat, een te lage pH tegengaat met een extra bekalking.
Je smeert de groene zeep op de tegels.Niet schrobben!Laat het een tijdje intrekken.Gooi er dan warm water overheen en het mos laat gemakkelijk los.
Mos houdt niet van licht en zon en zal zich het beste ontwikkelen op vochtige, schaduwrijke plaatsen. Daarom kammen we de grasperken uit en verluchten wij de bodem. Zo wordt er plaats gemaakt voor de meststoffen en voor nieuwe grassprietjes. Verluchten van het grasperk gaat de verdichting van de bodem tegen.
Azijn als bestrijdingsmiddel tegen mos en groene aanslag
Dit komt omdat de zure azijn zeer effectief werkt bij het doden van algen en mossen. Verdun het natuurazijn of schoonmaakzijn tot maximaal 1 op 1. Gebruik een plantenspuit om het oppervlak te besproeien. Laat het middel een hele dag en nacht inwerken.
Mos op klinkers en steen kan je makkelijk verwijderen, bijvoorbeeld met een sopje van schoonmaakazijn of mosverwijderaar en water. Voor de klinkers van je oprit of terras is het makkelijk om met een hogedrukspuit en grove borstel te werken.
Kalk strooien in het voorjaar
Dat doe je door je grasmat te bekalken, zodat de zuurgraad van de bodem verhoogt en een betere conditie krijgt. Je gras neemt beter mest op, het mos zal bruin kleuren en verschrompelen. Bekalken doe je het beste al in het vroege voorjaar.
Vul een emmer met een water-azijn-oplossing (50/50) en giet het over de vloer.Schrob en laat opdrogen. In de dagen en weken na de behandeling zal de groene aanslag langzaam verdwijnen. Herhaal de behandeling als nog niet alles weg is en schrob je terras wat vaker met azijn zodat de algen en mos niet terugkomen.
Meestal volstaat het om de klinkers eens goed te vegen met een harde borstel en af te spoelen met water. Klinkers reinigen met javel, in een combinatie met zout en water kan ook. Het is dan wel nodig om de oprit achteraf nog te vegen zodat de mossen en algen kunnen afsterven.
Het terras schoonmaken met chloor werkt misschien nog wel het meest effectief, echter is dit schoonmaak middel ook erg agressief. Je gebruikt het op dezelfde manier als je doet met schoonmaakazijn; eerst mengen met water en dan aanbrengen op het terras of bestrating. Binnen mum van tijd verwijder je de groene aanslag.
Het schrobben van de tuintegels en klinkers met een borstel, water en zeep kan vaak al wonderen doen. In dit geval kan een luiwagen je beste vriend zijn. Met zijn lange steel en stevige borstelharen, maakt een luiwagen het mogelijk om krachtig te schrobben zonder dat je op je knieën hoeft te gaan.
Schuur met groene zeep
Gebruik jij liever een huis-tuin-en-keukenmiddel om groene aanslag te verwijderen? Los dan 5 eetlepels groene zeep op in een emmer (10 liter) met heet water en verdeel het sopje over de tegels of klinkers met groene aanslag. Laat het mengsel ongeveer een uur inwerken.
Tricel soda kan ook gebruikt worden om de groene aanslag van tuinmeubels te verwijderen. Maak een mengsel met water en soda. Gebruik een grove borstel en schrob de meubels met de borstel en het soda mengsel schoon in een handomdraai.
Bleekwater en mos gaan niet goed samen, dus lijkt het een uitstekend idee om je dak te ontmossen met bleekwater. Toch zijn er wel wat nadelen verbonden aan deze methode. Zo is bleekwater slecht voor het milieu. Komt bleekwater in je gazon of bij de planten terecht, dan verkleuren ze snel.
Mest bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die je gras sterker maken. Een andere goede manier om mos te voorkomen is door het gebruik van kalk. Door je gazon te bekalken beïnvloed je de zuurtegraad van de ondergrond. Mos groeit graag op een zure ondergrond, terwijl gras dit juist niet doet.
Breng ammoniumsulfamaat aan op het mos op je beton. Ammoniumsulfaat wordt in tuinbouwwinkels verkocht onder verschillende merknamen zoals Amcide, Amicide, Amidosulfate, Ammate, Ammate X-NI, Fyran 206k, Ikurin, Silvicide en Sulfamate). Volg de richtlijnen van de fabrikant voor de toepassing.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Deze soort azijn is eveneens biologisch afbreekbaar. De azijn moet met water vermengd worden (1 liter water voor elke liter azijn) en enkele dagen op het terras intrekken. De intussen gelig verkleurde aanslag kan dan met een bezem weggeveegd worden.
Tip 4: Gebruik waspoeder
Net zoals waspoeder helpt bij vlekken in uw kleding kan het ook helpen bij "vlekken" op het terras. Verdun het waspoeder met lauw water en breng het aan op uw tegels. Verspreid het gelijkmatig over uw terras en schrob het even. Laat het daarna voor 5 tot 10 minuten even rusten.
Mos is een kleine, niet-bloeiende plant en is één van de lastigste onkruiden in het gazon. Veel mos in uw gazon is een teken van slecht onderhouden gras, en kan veel verschillende oorzaken hebben.
Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur. Ook bieden ze een uitstekend milieu voor insecten.