Wapenstilstandsdag op 11 november is de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918, die het einde betekende van de Eerste Wereldoorlog. Nederland – waar van de Eerste Wereldoorlog geen sprake was – spreekt over Wapenstilstandsdag, Belgen spreken over Armistice of Wapenstilstand.
11 november. Op 11 november wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. 's Avonds mogen kinderen met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en krijgen daarvoor een traktatie, meestal snoep of fruit.
Per sector wordt bepaald welke feestdagen vrije dagen zijn. Sommige Europese feestdagen, zoals het einde van de Eerste Wereldoorlog (11 november), worden in Nederland niet gevierd omdat Nederland er niets mee te maken had; Nederland was neutraal tijdens deze oorlog.
Wapenstilstand op 11 november is een jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. In België is wapenstilstand een nationale feestdag.
Op 11 november hadden zij al Remembrance Day, die werd in het leven geroepen toen op 11 november 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Na de Tweede Wereldoorlog besloten de Britten om de slachtoffers van beide oorlogen op dezelfde dag te herdenken. Ook herdenken ze de slachtoffers van andere gewapende conflicten.
Op 11 november 1918 om 11 uur 's morgens werd de wereld uit de nachtmerrie van de Grote Oorlog verlost. In een treinwagon in een bos in het Franse Compiègne, hadden enkele uren voordien de bevelhebbers van het Duitse leger de capitulatie ondertekend. De wapens van de oorlogvoerende partijen zwegen na vier jaar strijd.
Het bekendste verhaal over Martinus is dat hij zijn rode mantel doormidden sneed en deelde met een bedelaar om hem te beschermen tegen de kou. Vanaf dat moment stond hij bekend als een vrijgevig en betrokken man. Sint Maarten wordt vaak afgebeeld op een paard met een rode mantel en een lantaarn.
De gewoonte is om te trakteren op snoep, maar je kunt kinderen ook iets gezonds geven, zoals:Een pakje drinken (water met een smaakje)Een mandarijn, teken hier een leuk gezichtje op.
Zijne Majesteit de Koning neemt aan de Congreskolom in Brussel deel aan de bijzondere militaire plechtigheid voor de honderdjarige herdenking van de Onbekende Soldaat en ter ere van de overledenen van de twee wereldoorlogen en de gesneuvelde militairen tijdens humanitaire en vredesmissies sinds 1945.
Wat op maandag 11 november 1918 inging, was niet meer dan wat de naam zegt: een wapenstilstand. Het formele einde van de oorlog volgde na de vredesconferenties van Parijs (1919-1920).