Voor het vliegen met een drone lichter dan 250 gram met een camera geldt dat een RDW-registratie voldoende is. Om te kunnen vliegen met een drone onder de 250 gram zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor vliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten en rond vliegvelden.
Het is alleen geldig als u vluchten maakt onder de condities die gelden in de subcategorie A1 of A3. U heeft dit vliegbewijs altijd bij u als u met de drone vliegt. Let op: U heeft geen vliegbewijs nodig voor het vliegen met (speelgoed)drones die minder dan 250 gram (bij opstijgen) wegen.
Regels recreatief gebruik van drones
Maximaal vlieggebied: Drones mogen niet hoger vliegen dan 120 meter boven grondniveau en niet dichter dan 50 meter bij personen, gebouwen, wegen of andere verkeersdeelnemers.
Je mag drone vliegen in ongecontroleerd luchtruim, dit is luchtruim zonder restricties. Je mag drone vliegen tot een maximale hoogte van 120 meter. De drone moet in direct zicht van de piloot gevlogen worden. Er mag boven bebouwing gevlogen worden indien je in bezit bent van de juiste certificaten.
Vanaf dat moment valt de Mini 2 vanwege het lage gewicht in Open subcategorie A1. Je mag er dan zelfs mee boven bebouwing vliegen. Kortstondig boven niet-betrokken mensen vliegen is ook toegestaan, als het maar geen menigte is en je rekening houdt met de privacy. Vliegen in no-flyzones is met de Mini 2 niet toegestaan.
Je mag alleen geen foto's maken van militaire objecten of aangewezen gebouwen. Ook heb je met de privacywetgeving te maken. Je mag alleen filmen en fotograferen waar je normaal ook mag komen en met een normale camera mag fotograferen. Dus niet in tuinen of op afgesloten terreinen.
Overlast door een drone kunt u melden bij de plaatselijke politie. Vliegt er een drone boven uw huis of woonwijk? Geef de politie dan de datum en het tijdstip waarop u deze overlast ervaart. Maak ook een foto of video.
De Mini 2 SE drone weegt slechts 249 gram! Vanwege het feit dat de drone minder dan 250 gram weegt, is het in de meeste landen (waaronder Nederland) niet verplicht een vliegbewijs te hebben. Wel dient u deze altijd te registreren bij het RDW.
DJI Mini 2: de Mini 2 is veruit de beste drone onder de 250 gram op dit moment. Hij is slechts 249 gram en valt dus in de categorie van drones onder de 250 gram.
Dit is wat de KLM zegt over het vervoeren van drones en drone LiPo accu's in het vliegtuig. Een drone kan meegenomen worden in de ruimbagage of handbagage, zolang deze voldoet aan de standaard bagageregels.
Als gebruikers hun drones niet registreren, worden het vliegplafond en de actieradius ingeperkt en is de live videofeed niet meer te gebruiken. Gebruikers die hun drone hebben geactiveerd en geregistreerd, moeten eenmalig inloggen op hun DJI-account bij het updaten naar de nieuwste versie van de DJI Go- en Go 4-app.
Door zijn camera valt deze drone NIET onder speelgoed drone.
Wanneer u een drone zwaarder dan 250 gram gebruikt dan moet u een vliegbewijs hebben. U vraagt het vliegbewijs aan bij de RDW. Het vliegbewijs moet u altijd bij zich hebben als u met uw drone vliegt.
In subcategorie A1 mag je tot 1 januari 2024 vliegen met kleine, lichte drones tot maximaal 500 gram. Vanaf 1 januari 2024 geldt dit alleen voor drones tot 250 gram. Zwaardere drones zonder Cx-label komen in subcategorie A3 terecht. Drones tot 250 gram mogen boven personen vliegen, maar niet boven een mensenmassa.
De rode zones op de kaart geven een no fly zone aan. Je mag in dit gebied niet vliegen met je drone. Deze zones vind je voornamelijk in de buurt van vliegvelden, havens of industriegebieden. Als je hier gaat vliegen, dan is de kans groot dat je ander vliegverkeer tot last bent of veiligheidsproblemen veroorzaakt.
Het EU Dronebewijs A2 is het vervolg op het EU Dronebewijs A1/A3. Dit 'grote' EU Dronebewijs is bedoeld voor ervaren particulieren en commerciële dronegebruikers die slimmer en veiliger willen vliegen met drones uit de hogere risicocategorieën - lees: alle drones tot 25 kilogram.
Waar mag je met een drone niet boven vliegen
In de nieuwe Europese regelgeving is dit van vele factoren afhankelijk. Het is in ieder geval (zonder ontheffing) verboden te vliegen in no-fly zones, boven Koninklijke huizen en mensenmenigten. Er mag maximaal op 120 meter hoogte worden gevlogen.
Kosten van een dronevideo.
Voor een mooie dronevideo is een goede prijsindicatie vanaf 2.000. Wil jij een video die hoge ogen gooit, zoals met een racedrone of ook wel FPV-drone? Dan liggen de tarieven tussen de 3.000 en 4.000. Hoe beter de video, hoe meer werk dat vaak is en dus hoe hoger de kosten.
De maximaal toegestane hoogte voor drones in Nederland is 120 meter meestal. Op sommige terreinen, zoals vliegclubs, mag je tot 300 meter. De maximale hoogte die je in kunt stellen in de app is door DJI begrenst op 500 meter.
Antwoord: Hoe hoog je mag vliegen is afhankelijk van de licentie die je hebt. Heb je geen licentie, dan mag je met de DJI mini 3 Pro tot maar liefst 120 meter hoog vliegen. Hoog genoeg om mooie beelden te schieten!
Als algemene regel geldt dat de zijdelingse afstand tussen de drone en elke niet-betrokken persoon niet kleiner mag zijn dan de vlieghoogte (dit wordt ook wel de “1:1-regel” genoemd: een drone die bijvoorbeeld 40 meter hoog vliegt, moet minstens 40 meter van alle niet-betrokken personen verwijderd blijven).