De zuurgraad is een maat voor de concentratie aan vrije waterstofionen (H+). Hoe meer van deze ionen zich in de bodem bevinden, hoe zuurder deze bodem is (hoe lager de pH). Hoe minder van die ionen, hoe minder zuur de bodem is (hoe hoger de pH).
Definitie van pH:
Het geeft de zuurgraad aan van deze oplossing. pH waarden kunnen variëren van 0 tot 14. Hoe zuurder een oplossing is, des te lager is de pH. Een pH van 7 is neutraal, bij een pH lager dan 7 spreekt men van een zure oplossing en bij een pH hoger dan 7 spreekt men van een basische oplossing.
Hoe groter de waarde voor pKa, hoe minder het zuur dissocieert (bij een bepaalde pH), dus hoe zwakker het zuur.
De pH-waarde hangt af van de hoeveelheid zuurmoleculen (H+/H3O+) die in een oplossing aanwezig zijn. Hoe hoger de concentratie van de zuurmoleculen, hoe lager de pH. Een oplossing wordt zuur genoemd als de pH-waarde tussen de 0 en de 7 ligt.
Als een base wordt opgelost in water, nemen de basische deeltjes een H+-ion op en reageren de watermoleculen juist als zuur. De watermoleculen staan dus een H+-ion af waardoor er OH--ionen (hydroxideionen) ontstaan.
Bij het opstellen van zuur-base reacties moet rekening worden gehouden hoeveel H+ er kan worden overgedragen. Zo kan een fosfaation (PO43-) 3 H+ ionen opnemen. Als je dit laat reageren met zoutzuur dan krijg je de volgende reactievergelijking: 3 H3O+ + PO43- –> H3PO4 + 3 H2O.
Een zuur is een deeltje dat H+-ionen (protonen) kan afstaan, dus een protondonor. Een base is een deeltje dat H+-ionen (protonen) kan opnemen, dus een protonacceptor. Als een zuur een H+ afstaat, vormt het zijn geconjugeerde base.
Voor zorgen dat je PH waarde weer gezond is door de basis van iedere maaltijd alkalisch te laten zijn. Dit doe je door suikers, gluten, rijst, maïs en bewerkte granen te vermijden, koolhydraatarm te eten en zoveel mogelijk biologische water dragende groenten en fruit (m.n. citroen en appel) te eten.
Hoe kan ik de pH-waarde verhogen? Het verhogen van de pH kan enkel op een chemische manier, namelijk door het toevoegen van ofwel 'pH plus' (voor kleine pH-aanpassingen) of met behulp van natriumhydroxide (voor grote pH- aanpassingen).
Water is een belangrijke component om jouw lichaam te helpen ontzuren. Het drinken van minimaal 8 glazen water per dag helpt om de zuurgraad in jouw lichaam te verminderen en afvalstoffen af te voeren. Lichaamsbeweging en ontspanning kunnen ook bijdragen aan een gezonde zuur-base verhouding.
Een te hoge zuurgraad kan gevolgen hebben voor het functioneren van het lichaam. Factoren die onze pH-waarden beïnvloeden zijn voeding, stress, medicijngebruik, intensieve lichamelijke belasting en milieufactoren.
De sterkte van een zuur wordt dus bepaald door hoe makkelijk hij een proton kan afstaan, en wordt aangegeven met de pKa. Hoe lager de pKa, hoe zuurder.
Elke pKa-waarde lagerdan 3 (-log(0,001)) is kenmerkend voor sterke zuren, terwijl hoe hoger de waarde, hoe zwakker het zuur.
Met de pH waarde wordt de zuurgraad van een vloeistof aangegeven. 7 is neutraal en alles daaronder geeft aan dat de oplossing zuur is. Alles vanaf 7 tot aan 14 noemen we basisch. Zelfs waardes boven 14 en onder 0 zijn mogelijk en deze zijn zeer gevaarlijk.
Kalk neutraliseert de overtollige zuren in de grond waardoor de pH stijgt. De kalk zorgt er eveneens voor dat voedingsstoffen zoals calcium, kalium en magnesium - die in de bodem zijn opgeslagen - terug beschikbaar komen voor de planten.
Bij een pH-waarde van minder dan 7 spreken we van een verzuurd lichaam. Is je pH-waarde hoger dan 7,0 dan spreken we van basisch. De neutrale pH-waarde van je bloed ligt tussen 7,35 en 7,45. In een westers voedingspatroon worden (te) veel voedingsmiddelen geconsumeerd die het lichaam verzuren.
Natriumbicarbonaat heeft een pH-waarde van ca. 10. Ook natriumhydroxide (NaOH), ook wel bekend als bijtende soda, kan je aan het water toevoegen om de pH-waarde te verhogen.
PH VERHOGEN
Over het algemeen wordt aanbevolen om 1,5 kilogram natriumbicarbonaat toe te voegen per 10.000 liter water op de pH-waarde met 0,1 te verhogen.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
pH-waarde verhogen met soda
Om kleine pH-aanpassingen te doen kan je ook bakpoeder of soda gebruiken. Sodakristallen zullen de pH-waarde verhogen, maar je zal niet hetzelfde resultaat behalen als bij pH plus. Baksoda heeft een zwakker effect dan pH plus.
Bij een te lage ph waarde zal je heel wat chloor moeten toevoegen om een goede ontsmetting van het water te bekomen. Een goede ph waarde is dus ook beter voor de portemonnee. Als de ph waarde te laag wordt, kan dit ook bruin tot zwart water veroorzaken.
Fluorantimoonzuur (HSbF6) is het sterkste, tot nu toe bekende synthetische superzuur. Het zuur wordt gevormd door waterstoffluoride (HF) en antimoon(V)fluoride (SbF5) in verschillende verhoudingen met elkaar te mengen.. De 1:1-verhouding vormt het sterkste superzuur.
H+ = waterstof-ion of proton. HCO3- = scheikundige term voor bicarbonaat. Acidose = het bloed is te zuur. Alkalose = het bloed is te basisch.
Een gezond lichaam regelt zelf de balans tussen zuur en base. Het doet dat door de waterstofionenconcentratie (H+) in de lichaamsvloeistoffen binnen nauwe grenzen constant te houden. Waterstofionen zijn heel klein, waardoor zij zich gemakkelijk binden.