Sinds 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen.
De daglonen van de uitkeringen WAO/WIA, WW en ZW worden aangepast met de stijging van het brutominimumloon per maand, en zullen dus per 1 juli aanstaande eveneens met 1,81 procent worden verhoogd. Het maximumdagloon wordt per 1 juli 2022 vastgesteld op 232,90 euro.
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.
Op 1 juli is het minimumloon iets omhoog gegaan. Als je 21 jaar of ouder bent en 36 uur werkt, dan staat daar tegenwoordig minstens 11,26 euro per uur tegenover. Het minimumuurloon is nu nog 11,06 euro bruto. Ook jeugdlonen en uitkeringen stijgen mee, want die zijn gekoppeld aan het minimumloon.
Per 1 juli vinden er weer flink wat aanpassingen plaats die invloed hebben op je persoonlijke financiën. Denk aan zaken als verhoging van de huren, pensioenen en aanpassingen van de energierekening.
BTW op energie omlaag, AOW en aanvullende pensioenen iets omhoog, verplichte rookmelders, gratis naar de bieb en nog veel meer.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven. De politie, brandweer en verzekeraars controleren sowieso niet. Wees dan ook op je hoede als er iemand aan de deur komt die claimt de rookmelders te controleren.
Plaats de rookmelder niet:
bij een ventilator of ventilatieopening. boven de verwarming. op tochtige plekken. in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je de rookmelder op je zolder niet boven de cv-installatie hangt. Dit omdat een rookmelder niet per definitie de hoeveelheid rook meld, maar de kleine deeltjes in de lucht. Een rookmelder kan dus al alarm slaan wanneer er veel waterdam in de lucht hangt.
Dit is berekend door te veronderstellen dat het wettelijk minimumloon in juli 2022 met 2% extra stijgt. Dit resulteert in een AOW-uitkering van € 16.823 bruto in 2022.
Wie is verantwoordelijk voor de plaatsing van rookmelders? De woningeigenaar is wettelijk verplicht om de rookmelders in zijn of haar woning aan te brengen vóór 1 juli 2022. Als het gaat over huurwoningen, is de verhuurder dus verantwoordelijk voor de plaatsing van rookmelders volgens de voorschriften.
Is een CO-melder verplicht? Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning.
Plicht verhuurders
Verhuurders zijn dus verplicht om rookmelders in hun woningen te plaatsen. Doen zij dit niet, dan lopen zij het risico dat de gemeente hen een boete oplegt.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Jalo Helsinki KUPU 10 de beste rookmelder is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Jalo Helsinki KUPU 10 is deze Alecto SA-110 Rookmelder 10 jaar.
Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.
Plaatsing op de muur
Als een rookmelder niet op het plafond geplaatst kan worden, dan plaats je de rookmelder aan de muur. De rookmelder plaats je dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af, maar wel boven deuren en ramen. Ook geldt dat de rookmelder 1 tot 3 meter van de mogelijke bron tot rook af komt te hangen.
Bij inboedel- en opstalverzekeringen heeft het nog geen gevolgen als je geen rookmelders hebt. Dat laat bijvoorbeeld verzekeraar Aon weten. Ook bij Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis) heeft het wel of niet hebben van een rookmelder nog geen gevolgen voor de dekking.
Aan het plafond
-Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron. -Centraal in de ruimte. -Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren. -Niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.
Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Op iedere verdieping van een huis waar gewoond wordt, moet minstens één goedgekeurde rookmelder hangen. Ook huurders kunnen deels verantwoordelijk zijn voor de rookmelders.
Het tarief voor aftrekposten daalt in 2022 naar 40% (was 43%). Hogere inkomens (hoger dan € 69.398) gaan hierdoor minder voordeel hebben van aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek, zelfstandigenaftrek en persoonsgebonden aftrekposten.
De energiebelasting op gas wordt de komende jaren steeds hoger. In 2022 gaat de energiebelasting op gas met 2 eurocent per m3 omhoog. Met deze maatregel wil het kabinet het gasverbruik onder huishoudens verder terugdringen.
Als je in een koophuis woont, moet je bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag optellen bij je belastbare inkomen: het eigenwoningforfait. Dit bedrag is bij de aangifte over 2021 (die je in 2022 indient) in veruit de meeste gevallen 0,50% van de WOZ-waarde van je woning.