Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Een espressomachine vervormt de smaak van de bonen altijd en geeft een intensere, maar vaak ook zuurdere smaak aan je koffie. Terwijl een filterkoffie vaak meer ruimte geeft aan de smaak van de koffie zoals hij is. Dit is ook de reden waarom koffiebonen anders zijn gebrand voor verschillende methodes.
We onderscheiden hierbij de volgende varianten, waarbij je direct de hoeveelheid cafeïne kunt zien: Filterkoffie, kopje van 125 ml: 85 mg cafeïne. Oplos koffie, kopje van 125 ml: 60 mg cafeïne.
Koffie en energiedrank bevatten van de dranken de meeste cafeïne. Thee bevat ook cafeïne, maar minder. Bij de adviezen voor koffie en energiedrank wordt rekening gehouden dat mensen gemiddeld 100 milligram cafeïne uit andere bronnen binnenkrijgen, zoals thee, frisdrank en chocolade.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen. Cafeïne blokkeert dit adenosinesignaal, waardoor de hersenen het slaapverwekkende gevoel niet meer ondervinden. Dit is het bekende energieke effect waar koffiedrinkers bij zweren.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
De bereiding van de espresso maakt dat de smaak zo sterk is. Om een espresso te zetten wordt namelijk een kleine hoeveelheid water, zo'n 30 ml, onder hoge druk snel door versgemalen koffiebonen geperst. Door die snelheid is er maar kort contact tussen het water en de koffie waardoor er weinig cafeïne in zit.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Ja, filterkoffie is inderdaad gezonder dan bijvoorbeeld een espresso, en dat komt omdat het filter de cafestol en kahweol uit de koffie haalt.
Een standaard gebrouwde koffie bevat gemiddeld 95 mg cafeïne per kopje, een latte of een dubbele espresso heeft ongeveer 120 mg cafeïne per kopje, en sommige koffiesoorten met een nog hoger cafeïnegehalte, zoals cold brew of Turkse koffie, kunnen tot wel 200 mg cafeïne bevatten.
Volgens Groenenberg is het antwoord op de vraag duidelijk: nee, koffie helpt je niet bij het afvallen. "Misschien val je wel af als je normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën."
Vanwege de cafestol is het advies om per dag niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken, niet meer dan 1 kopje gezet met een cafetière en geen kookkoffie.
Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Hoewel er weinig cafestol in gefilterde koffie zit, adviseert het Voedingscentrum om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne in koffie. Voor espresso en koffiecups is het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag te drinken.
Voor dure koffiemachines worden vaak hoogwaardige en dure materialen gebruikt. Hoewel duur, hebben dit soort espressomachines de beste kwaliteit – daarom zijn ze duur. Voor goedkopere koffiemachines worden betaalbare materialen gebruikt. Dit is de reden waarom ze vaak van lage kwaliteit zijn.
Bij een goede espresso loopt een paar seconden na het starten een bijna zwarte straal uit de machine. De eerste druppels koffie komen dan gelijkmatig uit het filterbakje. Gevolgd door de eerste crema. In de ideale situatie ontstaat een soort tijgervelpatroon.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
Dat maakt de kans op een herseninfarct, trombosebeen of longembolie kleiner. Er zijn 2 soorten sterke bloedverdunners: cumarines en DOAC's. Cumarines maken de werking van vitamine K minder, waardoor uw bloed minder snel stolt.
Zo heeft cafeïne een positief effect op je nieren, waardoor dagelijkse koffieconsumptie volgens nieuwe onderzoek gekoppeld kan worden aan een lager risico op een chronische nierziekte. Het consumeren van een beetje cafeïne kan het risico op overlijden voor nierziektepatiënten zelfs verlagen.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.