Als je wintergroene grassen hebt staan, zoals zwenkgras, heb je het makkelijk. Deze soorten hoef je eigenlijk niet te snoeien. Als je echter beschadigingen ziet aan de plant, kun je deze wel zonder problemen deels of geheel wegknippen.
Wintergroene siergrassen hoef je in de regel niet te snoeien. Verwijder aan het eind van de winter de beschadigde en lelijke bladeren. Sommige wintergroene siergrassen zoals Festuca, mag je eventueel wel helemaal afknippen. Begin door met één hand het dode blad opzij houden.
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
Niet alle soorten siergrassen moet je snoeien. We maken een onderscheid in siergrassen die in de winter bovengronds afsterven en wintergroene soorten. De siergrassen die afsterven in de winter moet je snoeien, de wintergroene soorten niet.
Dat is bijvoorbeeld bij sommige Festuca soorten. Deze grassen zijn zelfs na een lange strenge winter nog overwegend groen. Je hoeft dan alleen de beschadigde en lelijke bladeren te verwijderen. Voorbeelden van groenblijvende siergrassen zijn sommige zegge (Carex), zwenkgras (Festuca) en veldbies (Luzula) soorten.
Blauw schapengras is een siergras dat je niet moet terug knippen. Toch kan de plant er aan het einde van de winter wat bruin bijstaan. Eind maart, voordat het nieuwe groeiseizoen begint, ga je de plant 'kammen'. Dit wil zeggen dat je met je handen het dode, bruine loof eruit gaat trekken.
Wanneer Carex snoeien? Zegge hoeft niet te worden gesnoeid. Het onderhoud beperkt zich tot het wegknippen van dode bladeren. Krijgt het gras een keer teveel bruine plekken, dan kun je het gras gewoon afknippen, waarna vanzelf het nieuwe blad weer verschijnt.
Knip na de vorst (februari/maart) de grassen tot 10 cm boven de grond af. De plant zal weer uitlopen en zo rond half april verschijnen de eerste jonge, frisgroene bladeren. Rond de tweede of derde week van mei staat de plant alweer in vol ornaat, om vervolgens vanaf eind juli, begin augustus weer te bloeien.
Wanneer japans bloedgras snoeien? Het gras heeft geen speciale verzorging nodig en hoeft alleen in het vroege voorjaar wat gesnoeid te worden. In de winter sterft de plant langzaam af. Knip de Red Baron in maart tot 10-20 cm boven de grond terug, dan kan er in het nieuwe seizoen weer mooi fris blad tevoorschijn komen.
De niet groenblijvende siergrassen snoei je aan het eind van de winter, net voordat het voorjaar begint. Het grote voordeel hiervan is dat je de gehele winter nog van deze grassoorten kunt genieten. Als je gaat snoeien, kun je deze grassoorten op zo'n 5 tot 25 centimeter van de grond afknippen.
Siergrassen vragen weinig verzorging. Geef ze goed doorlatende grond. De grond houdt u in conditie door deze in de winter of het vroege voorjaar te verbeteren met wat compost en eventueel koemestkorrels. Geef water als het erg droog is.
Winter. Lampenpoetser verliest blad in de winter maar is wel goed winterhard. Loopt dus gewoon weer uit in het voorjaar. Hoe snel Pennisetum alopecuroides in de winter blad verliest hangt af van de temperatuur.
Hoe pampasgras snoeien
Zodra er in het voorjaar vanuit de wortels jong scheutjes verschijnen, kunt u de oude stengels vlak boven de grond afknippen. Dit gaat makkelijk met een scherpe heggenschaar. Zo komt er weer ruimte voor nieuwe bladeren en bloemstengels.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Het lampenpoetsersgras 'Hameln' gaat schitterend samen met borderplanten zoals sierdistels, Liriope, Miscanthus, Stipa, de bronskleurige reuzenvenkel (Foeniculum vulgare 'Giant Bronze') die zichzelf uitzaait, Verbena bonariensis., Echinacea en Agastache.
De Lampenpoetser bloeit lang, namelijk van mei tot en met augustus. De bloemkelk zelf valt zeer snel af, wat overblijft zijn borstelvormige bloempluimen, met fel rood gekleurde meeldraden. De plant vormt grijze vruchtjes, die jarenlang aan de plant kunnen blijven zitten.
Naast de verschillen in blad en kleur zijn er ook nog de verschillen in de hoogtes. De Carex is er in soorten van 20 cm hoog tot 75 cm hoog. De Carex morrowii is een soort met fijn, groen blad en wordt 20-30 cm hoog.
Festuca glauca ( blauw schapengras) moet niet afgeknipt worden maar kan het beste 'gekamd' worden. In maart, net voordat de nieuwe groei begint, trek je met je handen het lelijke, bruine en loszittende, dooie loof eruit. Dat is alles wat je hoeft te doen.
De standplaats is te nat. In natte grond kan het langer duren, voordat het siergras opnieuw uitloopt. Als de grond in de winter lang erg nat is (en blijft), kan siergras makkelijk wegrotten.
De siergras stengels / bladeren zijn ook groen en worden ongeveer 20 cm groot. De volwassen hoogte van deze wintergroene siergras is ca. 30 cm.
De Festuca glauca 'Intense Blue' gaat maar door!
Het hele jaar door blijft dit siergras met een hoogte van ongeveer 40 cm je verrassen. In de maanden mei tot juli schieten de blauwgrijze aren uit de pol omhoog. In de zomer verkleuren ze naar geel. Deze kun je eventueel afknippen.
Water geven is dan nauwelijks nodig. Door zijn rustige kleur is Blauw schapengras met veel kleurige planten te combineren zoals Zonneroosje (Helianthemum), Anjer (Dianthus), Bloedooievaarsbek (Geranium), Parelzaad (Lithodora) en Vetkruid (Sedum).