Het verwijderen van een olietank kost minimaal € 1.000. Daar kunnen nog kosten bijkomen voor bodemsanering. De ligging van het pand en de bereikbaarheid van de tank bepalen ook de uiteindelijke prijs. Offertes kunt u aanvragen bij Kiwa-erkende saneringsbedrijven.
Bovengrondse en ondergrondse tanks controleren en buitengebruik zetten dient door een professioneel tanksaneringsbedrijf aangepakt te worden. De tank inspecteren op lekkage, ledigen & reinigen, neutraliseren, verwijderen en vervangen behoren tot de tanksanering.
Een ondergrondse tank is een tank van staal of kunststof die geheel of gedeeltelijk in de bodem ligt of is ingeterpt. Dit houdt in dat er een aarden wal omheen zit, zodat de tank volledig door grond wordt omgeven.
De sanering diende door een KIWA-erkend bedrijf te zijn verricht. KIWA is het keuringsinstituut voor onder andere rioleringen, waterleidingen en ondergrondse tanks, dat certificaten uitgeeft. Voor tanks die vóór 1 maart 1993 gesaneerd zijn kan de gemeente verlangen dat er aanvullende maatregelen genomen worden.
Een bovengrondse mazouttank verwijderen kost in totaal 700 à 1.500 euro. De reinigingskosten bedragen 500 à 1.000 euro. Voor verwijdering betaal je 200 à 500 euro extra.
Het saneren van een tank hoeft niet veel te kosten, een tanksanering begint al vanaf €555 excl. BTW.
Het is niet verplicht om een keuringsattest te laten opmaken van de centrale verwarming of stookolietank bij de verkoop van een woning. U moet wel voldoen aan de verplichtingen voor onderhoud en kwaliteit van verwarmingsinstallaties en stookolietanks en de laatste attesten en rapporten bij de verkoop kunnen voorleggen.
Gemiddelde levensduur van een tank is 30 à 40 jaar, maar het kan dus nog oplopen. Als je tank gekeurd is en de keurder heeft niets gezegd over slijtage of hij heeft er niet op gewezen dat je moet oppassen, dan hoef je je in principe geen zorgen te maken.
Houdbaarheid mazout: tot zes jaar
We kunnen je meteen geruststellen: voel je vrij om ineens flink wat liters stookolie te bestellen en die gedurende lange tijd te laten staan, want de houdbaarheid van mazout is vijf tot zes jaar. Je kunt de brandstof dus zonder problemen voor meerdere jaren bewaren.
Bovengrondse mazouttank verwijderen
Een bovengrondse mazouttank moet niet verplicht verwijderd worden. De tank mag dus blijven staan bij een definitieve buitengebruikstelling. Wil je die toch verwijderen dan moet je die eerst leegmaken en daarna reinigen. Dat zelf doen is geen goed idee.
Waarom moet u dus betalen om uw mazouttank te laten verwijderen. Er zijn meerdere aspecten waarom uw mazout tank verwijderen nu net verplicht is, maar de belangrijkste reden is bodemverontreiniging. Zelfs als uw tank leeg is, blijven er resten achter in uw tank.
Een mazouttank moet u goed reinigen. Deze taak doet u niet zelf, hier bestaan professionele reinigingsdiensten voor. Tijdens het reinigen worden de overblijfselen van de stookolie, een residu die schadelijk kan zijn, weggehaald met een pomp.
U kunt de stookolie ook gemakkelijk losweken door ze zachter te maken met een vetstof, zoals boter, vaseline of keukenolie. Laat de vetstof een tiental minuten inwerken voor u begint te krabben of wrijven.
Maak het mangat vrij. Het mangat is het deel van de mazouttank waar zich de vulmond en in sommige gevallen ook de overvulbeveiliging bevinden. Het is belangrijk dat het mangat volledig zichtbaar is en dat er geen puin of beton op ligt. Het mangat moet dus bereikbaar zijn voor onze mensen.
Als er nog bruikbare brandstof in je mazouttank zit, pompen we de tank eerst leeg en slaan het overschot op in een tankwagen. Daarna gebruiken we een vacuümpomp om het nog aanwezige vloeibaar afval (mazout en slib) op te pompen.
Vanaf 1 januari 2022 mag je een stookolieketel in je bestaande woning nog vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel op stookolie op voorwaarde dat die woning niet aansluitbaar is op het bestaande aardgasnet.
Wanneer dienen de periodieke controles plaats te vinden? Een ondergrondse stookolietank met een inhoud van minder dan 5.000 liter dient vanaf 1 maart 2009 om de 5 jaar (voorheen om de 3 of 4 jaar) gecontroleerd te worden door een erkende stookolietechnicus.
Wie kan de toelage aanvragen? Elk gezin aan wie een leverancier tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 huisbrandolie (stookolie) of propaan in bulk heeft geleverd voor de verwarming van het hoofdverblijf, kan de toelage van 225 euro netto aanvragen.
Heb ik recht op een toelage? Elk gezin dat tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 stookolie of propaan geleverd kreeg om zijn hoofdverblijf te verwarmen, heeft recht op een toelage van 225 euro netto.
FOD Economie is belast met de uitbetaling van de cheque. Een aanvraag kan rechtstreeks online worden ingediend via een speciale website of door het invullen van een papieren formulier van de FOD Economie dat per aangetekend schrijven moet worden verzonden. U zult hierbij ook uw rijksregisternummer moeten communiceren.
De stookoliecheque kan één keer per gezin worden aangevraagd voor leveringen in bulk van stookolie of propaan tussen 15 november 2021 en 31 december 2022, voor de verwarming van de hoofdverblijfplaats van dat gezin. Hoe vraag je de cheque aan? Je kan de cheque nog aanvragen tot 10 januari 2023.