Een longontsteking kan besmettelijk zijn.Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.
De besmetting kan plaatsvinden door overdracht van ziektekiemen. Deze ziektekiemen worden door hoestende, besmette mensen verspreid. Ook door bloedcontact met besmet bloed, of besmette ziekenhuismaterialen kunt u een longontsteking oplopen.
De tijd tussen contact met de ziektekiem en de klachten (de incubatietijd) bedraagt 1 tot 4 weken.
Tips bij een longontsteking
Neem rust en blijf thuis van werk of school. Zeker als je koorts hebt en slijm ophoest. Drink veel water, vooral als je koorts hebt. Rook niet en voorkom meeroken.
U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
De oorzaak
Gezonde mensen kunnen drager zijn van deze bacterie in de neus- en keelholte. Wanneer ze bijvoorbeeld niezen komen de bacteriën in de lucht terecht en kunnen ze iemand met een verzwakte afweer besmetten. Ook bij het zoenen kan de bacterie worden overgedragen.
De longontsteking zelf doet geen pijn. Wel kan er pijn op de rug of borst ontstaan door veel hoesten. De spieren die in je rug en tussen je schouderbladen zitten, helpen om te kunnen hoesten.
Als je gezond bent, duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen.
Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen. tot 5 dagen nadat de klachten begonnen.
Ook kunt u een longontsteking krijgen omdat u zich verslikt in voedsel of braaksel en dit niet goed ophoest. Een longontsteking krijgt u niet door wisselingen van het weer, kou vatten of door het in de tocht zitten. De veroorzakers zijn namelijk deeltjes die in de lucht zweven.
Het is vaak niet duidelijk of een longontsteking door een virus of bacterie komt. Een longontsteking door een bacterie kan ernstig zijn. Daarom krijgt u meestal voor de zekerheid medicijnen die bacteriën doden (antibiotica). Deze medicijnen helpen meestal snel en goed tegen bacteriën.
Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.
De klachten bij een longontsteking en bronchitis komen sterk overeen. Toch is er een groot verschil tussen die twee. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het omliggende weefsel ontstoken, veelal door een bacterie. Of als complicatie van een bronchitis.
Bij een 'gewone' longontsteking is vaak maar een deel van de long ziek. De rest van de long is gezond. Bij het coronavirus zien we vaak dat de ontsteking door de hele long of in beide longen zit. Daardoor kan de long niet meer goed zuurstof opnemen.
Een longontsteking wordt steeds met antibiotica behandeld: Meestal schrijft de arts amoxicilline voor gedurende een week. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je aan andere aandoeningen lijdt of allergisch bent aan penicilline, kiest de arts voor een ander soort antibiotica.
Is het erg om (veel) slijm te hebben? Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen.
U voelt zich vaak erg ziek en beroerd bij een longontsteking. Gelukkig is deze vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn. De spieren rond uw borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.
Wanneer je inademt, gaat de lucht via de luchtpijp en de kleine vertakkingen van de longen naar de longblaasjes. Daar neemt het lichaam zuurstof op. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen - de bronchiën - en de longblaasjes ontstoken.
Eet gezond, beweeg en zorg voor frisse buitenlucht. Neem voldoende rust. Stop met roken. Was vaker uw handen, dit voorkomt dat bacteriën zich kunnen verspreiden.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Heet water met citroen en honing is het ultieme wondermiddel tegen een vervelende hoest. Pers een halve citroen in een kop gekookt water, voeg er twee theelepels honing aan toe en roer het geheel. Et voilà, het hoesten neemt af.